• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maasta markkinoille » Luomuohran viljelystä hyviä kokemuksia
  • 11.12.2018

    Luomuohran viljelystä hyviä kokemuksia

    Viljelykierron ja uusien taudinkestävien lajikkeiden ansiosta kokemukset luomuohran viljelystä ovat rohkaisevia.

    Yleinen käsitys on, että ohran viljely luonnonmukaisesti on epävarmaa: lannoituksen riittävyys epäilyttää, eivätkä taudintorjunnan mahdollisuudetkaan ole samat kuin tavanomaisessa tuotannossa.

    Viime vuosien aikana on kuitenkin alettu korostaa viljelykierron merkitystä myös tavanomaisessa viljelyssä. Samanaikaisesti on markkinoille tullut uusia taudinkestäviä lajikkeita. Erityisesti kaksitahoisten ohralajikkeiden kasvuaika alkaa olla aikaisempien kaurojen luokkaa.

    Tiloilla tehtyjen havaintojen perusteella ohran taudit eivät ole ongelma, mikäli viljelykierrossa on riittävästi väliä ohran osalta. Toisaalta naapurilohkojen tautipaine kannattaa ottaa huomioon ohralohkoja suunniteltaessa.

    Kaksitahoiset lajikkeet ovat monitahoisiin lajikkeisiin nähden taudinkestävämpiä ja yleensä myös hehtolitrapaino on korkeampi. Kotieläintuotannossa ohran kysyntä on suuri ja kasvanut viime vuosina entisestään, kun elintarvikekauran viljely on lisääntynyt.

    Pellon peruskunto avainasia

    Viljelykokemukset ohrasta on viime vuosina olleet rohkaisevia poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta. Luomutiloilla on saatu yli viiden tonnin satoja, kun pellon peruskunto on ollut hyvä. Samankaltaisia tuloksia on saatu muun muassa EkoNu-lajikekokeissa, jossa ohran satotaso oli yli viisi tonnia vuoden 2017 tuloksissa.

    Pellon peruskunto ja varsinkin ojituksen toimivuus on tärkeää, jos lähtee viljelemään ohraa. Se on kuitenkin herkempi märkyydelle kuin esimerkiksi kaura.

    Miksi ohraa sitten kannattaisi viljellä luomuna? Kauran hinta näyttäisi olevan laskusuunnassa; ainakin sopimushinnat ensi vuodelle ovat hiukan alempia. Ohran hinta on ollut jopa pienoisessa nousussa. Kun lähtee siitä, että ohran hintataso on kauraa pienempi, mutta satotaso suurempi, hehtaarisadon myyntihinnat menevät yllättävän lähelle toisiaan.

    Oman mielenkiinnon asiaan tuo mallasohran viriävä kysyntä Pohjois-Suomessa. Pienpanimot ovat kiinnostuneita lähialueen tuotannon jalostuksesta. Paikallisia mallastamoja on suunnitteilla, ja yksi yksityinen mallastamo aloittaa jo talven aikana.

    Lajikekokeita ohralle

    Maasta Markkinoille -hankkeessa aloitimme yhdessä Luken kanssa luomulajikekokeet kauralla. Uuden jatkohankkeen hakemus on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen käsittelyssä. Jos hanke saa rahoituksen, laajennamme lajikokeet myös ohraan.

    Tarkoituksena on ottaa kokeisiin mukaan monitahoisten lajikkeiden lisäksi kaksitahoisia ja mallaslajikkeita. Kokeiden tarkoituksena on kannustaa luomuviljelijöitä tuottamaan myös ohraa kauran lisäksi, koska luomuohran kysynnässä ja tarjonnassa on iso ero tällä hetkellä.

    Teksti:

    Olli ValtonenLue lisää

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi

    Maasta markkinoille – uusia oppeja ja välineitä luomutuotantoon.
    Lue lisää

    Hyödynnä Neuvo 2020 -palvelut!

    Varmista, että tukien ja tuotantoehtojen vaatimukset ovat tilallasi kunnossa. Neuvo 2020 -palvelujen avulla voit esimerkiksi

    • valmistautua luomutarkastukseen
    • tehdä luomu- ja luomueläintenhoitosuunnitelmat
    • saada alkukartoituksia ja laskelmia luomutuotannon vaikutuksista tilallesi
    • paneutua luomutilan kasvinsuojeluun.

    Tilaa palvelu tästä.