• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Onnistumme yhdessä » Pohjoinen keskiöön – geopolitiikka haastaa
 • 09.01.2023

  Pohjoinen keskiöön – geopolitiikka haastaa

  Globaali ruokajärjestelmä on historiansa kovimmassa testissä. Maailma on yhä erilaisimpien kriisien näyttämönä, ja ne heijastuvat ruoan tuottamiseen. Sota Euroopassa, kasvavat ilmaston ääri-ilmiöt – kuivuus ja kasvavat pakolaisvirrat – ovat luoneet pohjan myös inflaatiokehitykselle. Isona haasteena on energian ja kasvinviljelyssä välttämättömien ravinteiden voimakas hinnannousu energiasta puhumattakaan.

  Monissa maissa pohditaan juuri nyt paikallisten ja alueellisten ruokajärjestelmien varmistamista globaalin järjestelmän rinnalla nykyisessä kriisialttiissa maailmassa. Nykyinen ruokajärjestelmä ei takaa ruokaturvaa, vaan pikemminkin uhmaa luonnon kantokyvyn rajoja.

  Huoltovarmuus perustuu yhteiskunnan riittävään vaurauteen. Nyt talouteen luo suurta epävarmuutta sekä tuotantopanosten että kulutustavaroiden hintoja nopeasti nostanut inflaatio.  Maatilojen selviytymiskyky on isoissa haasteissa: tuotantopanosten kallistuminen ja energian hinta vievät kannattavuuden pohjaa pois ja tiloja lopettaa. Maatilat optimoivat selviämistään ja siinä ruuan tuottamisen rinnalla voi olla muitakin vaihtoehtoja.

  Suunnittelua ja tekemisten päivitystä

  Epävarmuuden ajat luovat myös mahdollisuuksia. Moni tila päivittää omaa tekemistään – osa myös investoi ja kasvattaa kykyään tuottaa. Erilaisten laskelmien ja etukäteissuunnittelun merkitys sekä jatkuvan budjetin tarkastelu ovat keinoja pysyä menossa mukana. ProAgria Lapin toiminnan lakattua viime vuonna olemme laajentaneet palvelumme ProAgria Oulusta koskemaan Lapin alueen maatiloja. Olemme palkanneet lisää henkilöstöä ja tarpeen mukaan lisäämme resursseja.

  Suomi on etulinjan maa: itäinen raja ulottuu Kuolan niemimaalta Pietarin lähettyville. Olemme kriittisen tärkeä valtio läntisille valtioille ja puolustusjärjestelmille. Pohjoiset ja itäiset maa-alueemme ovat puolustuksen ja turvallisuuden keskeisiä alueita. Niiden kehittäminen ja elinvoimaisuus ovat osa geopolitiikkaa. Maayhteydet pohjoisesta Norjaan ja Ruotsiin myös korostuvat.

  Onkin pidettävä entistä pontevammin huolta näiden alueiden asutuksesta ja elinvoimaisuudesta. Tätä työtä teemme osaltamme ProAgria Oulussa vallitsevassa geopolitiikan keskiössä. Oma ruokajärjestelmä ja asutuksen turvaaminen ovat jokaisen suomalaisen etu nyt ja enenevässä määrin tulevaisuudessa.

  Teksti:

  Vesa NuoliojaLue lisää

  Vesa Nuolioja
  johtaja
  ProAgria Oulu

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti