• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Pellon pientareelta
 • Pellon pientareelta

  29.03.2018: Laatulaitumelta laatulammasta

  Lammastalouden tuottavuus on ennen kaikkea tehokkaan ja suunnitelmallisen nurmituotannon tulos. Usein mielletään, että lampaalle riittävät heikosti hoidetut laidun- tai maa-alueet, joille ei ole muuta käyttöä.

  03.02.2018: Maissista tulevaisuuden rehukasvi

  Maissi mielletään lauhkean kasvuvyöhykkeen rehu- ja viljakasviksi, eikä Suomen pakkasta, lunta ja jäätä oikein osaa yhdistää sen viljelyyn. Kuitenkin useat suomalaiset maatilat kylvävät keväisin maissia tarkoituksenaan saada säilörehua lypsylehmille. Viime vuonna pohjoisimmat rehumaissipellot kasvoivat Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla.

  19.09.2017: Nurmesta huippusato – perusasiat kuntoon

  Nurmen huippusatojen edellytys on, että pellon perusasiat ovat kunnossa. Kun kasvukausi on lyhyt, vesitalous korostuu.

  18.06.2017: Säilörehun korjuuhetki kannattaa nyt määrittää kasvustonäytteiden avulla

  Monen viljelijän säilörehuvarastot ovat vähissä, mikä asettaa paineita rehun riittävyydelle ensi talvena. Jos tavoitteena on kaksi satoa, ensimmäisen sadonkorjuun ajankohta kannattaa ehdottomasti määrittää kasvustonäytteiden avulla, eikä seurata naapurien aikataulua. Näytteet on hyvä ottaa heti alkuviikolla, jolloin tulokset saa ennen juhannusta.

  22.05.2017: Kasvinsuojeluhavainnot kuuluvat myös kevättöihin

  Edessä on yksi viljelijän kiireisimmästä sesongeista. Kevättöiden aikaankaan ei voi unohtaa kasvinsuojelua, vaan syyskasvien rikkojen, tuholaisten ja korren säädetarpeen havainnointi kuuluvat koko kasvukauteen.

  01.07.2016: Havaintoja peltokierroksilta

  Ensimmäinen nurmisato on korjattu ja uusi sato on paikoin jo hyvässä kasvussa. Tämän vuoden ensimmäinen korjuu oli erikoinen laadultaan ja määrältään. Osalla tiloista satoa tuli normaalia vähemmän, kun taas toisilla tiloilla ensimmäisestä sadosta saatiin koko talven tarvittava määrä.