• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Pellon pientareelta
 • Pellon pientareelta

  03.02.2022: Katse peltoon – tuota laatua ja sido hiiltä

  Ilmasto puhuttaa. Vaihtelevat sääolot luovat haasteita viljelytoimenpiteisiin ja tuotantoon. Kaiken tämän lisäksi elämme globaalia energiakriisiä. Sähkön ja maakaasun hinta hipoo pilviä, polttoaineiden hinnat nousevat ja koronakurimus jatkuu jo kolmatta vuotta. Miten löydämme varmuutta vastata nykypäivän haasteisiin? Mitä se maataloustuottajilta vaatii?

  30.06.2020: Nurmen kasvu ei lopu ensimmäiseen satoon

  Ensimmäinen säilörehu alkaa olla suurimmalta osin jo korjattu. Satomäärissä oli suuria vaihteluita. Pääsääntöisesti ensimmäisen vuoden nurmet ja osa toisen vuoden nurmista kasvoivat hyvin.

  16.07.2019: Ravinnemittausta Neuvo 2020 -palveluna

  Muun muassa tietoa ravinteiden riittävyydestä ja kasvien stressitasosta tarjosi ravinnekiertue, jonka ProAgria Oulun kasvipalveluryhmä ideoi ja järjesti kesä–heinäkuun vaihteessa Ylivieskassa ja Limingassa.

  24.04.2019: Neuvo 2020 -rahalla kasvustohavaintoja

  Moni asia pohdituttaa kesällä kasvustoja ihmetellessä. Paikoin on hyvä kasvusto, paikoin ei. Mikä rikkakasvi tuo on ja mitä tehdä sille? Onko ravinteita tarpeeksi? Mitä ovat ruskeat laikut kauran lehdissä?

  05.04.2019: Nurmipienryhmästä eväitä uuteen kasvukauteen

  Nurmentuotannon pienryhmäpäivässä Ruukissa käsiteltiin nurmen tuotantokustannuksia ja muita ajankohtaisia aiheita. Alkukevät onkin sopiva aika suunnitella ja pohtia porukalla, mitä parannettavaa tuotannossa voisi olla.

  29.03.2019: Turvemaiden viljely – pitääkö olla huolissaan?

  Viljeltyjä turvemaita on Pohjois-Pohjanmaalla eniten koko Suomessa. Alueen viljelijöiden kannattaakin seurata ja vaikuttaa siihen, mihin suuntaan turvemaiden käyttöä koskevia päätöksiä viedään.

  29.03.2018: Laatulaitumelta laatulammasta

  Lammastalouden tuottavuus on ennen kaikkea tehokkaan ja suunnitelmallisen nurmituotannon tulos. Usein mielletään, että lampaalle riittävät heikosti hoidetut laidun- tai maa-alueet, joille ei ole muuta käyttöä.

  03.02.2018: Maissista tulevaisuuden rehukasvi

  Maissi mielletään lauhkean kasvuvyöhykkeen rehu- ja viljakasviksi, eikä Suomen pakkasta, lunta ja jäätä oikein osaa yhdistää sen viljelyyn. Kuitenkin useat suomalaiset maatilat kylvävät keväisin maissia tarkoituksenaan saada säilörehua lypsylehmille. Viime vuonna pohjoisimmat rehumaissipellot kasvoivat Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla.

  19.09.2017: Nurmesta huippusato – perusasiat kuntoon

  Nurmen huippusatojen edellytys on, että pellon perusasiat ovat kunnossa. Kun kasvukausi on lyhyt, vesitalous korostuu.

  18.06.2017: Säilörehun korjuuhetki kannattaa nyt määrittää kasvustonäytteiden avulla

  Monen viljelijän säilörehuvarastot ovat vähissä, mikä asettaa paineita rehun riittävyydelle ensi talvena. Jos tavoitteena on kaksi satoa, ensimmäisen sadonkorjuun ajankohta kannattaa ehdottomasti määrittää kasvustonäytteiden avulla, eikä seurata naapurien aikataulua. Näytteet on hyvä ottaa heti alkuviikolla, jolloin tulokset saa ennen juhannusta.

  22.05.2017: Kasvinsuojeluhavainnot kuuluvat myös kevättöihin

  Edessä on yksi viljelijän kiireisimmästä sesongeista. Kevättöiden aikaankaan ei voi unohtaa kasvinsuojelua, vaan syyskasvien rikkojen, tuholaisten ja korren säädetarpeen havainnointi kuuluvat koko kasvukauteen.