Koelypsynkin voi ulkoistaa
Tuotosseurannan koelypsy koostuu maitomäärän mittauksesta, näytteenotosta ja tietojen siirtämisestä tietokantaan. Koelypsyn voi ulkoistaa osittain tai kokonaan ProAgrian maitotila-asiantuntijoille. Ratkaisuja löytyy kaikenkokoisille maitotiloille.
Jaana ja Mikko Niskasen automaattilypsytilalla Pyhäjärvellä koelypsyt näytteenottoineen ja tiedonsiirtoineen hoitaa ProAgria Oulun maidontuotannon ja tuotosseurannan tekninen asiantuntija Sirpa Luttinen. Palvelun ulkoistus on koettu hyväksi.
- Kyllähän muitakin töitä ulkoistetaan. Vaivaton ja luotettava koelypsypalvelu on helpottanut arkeamme. Saamme otettua näytteet ja asiat kerralla kuntoon pois päiväjärjestyksestä, Jaana Niskanen sanoo.
Kuukausittain otettavat maitonäytteet auttavat säätämään ruokintaa optimaaliseen suuntaan.
- Rasva-valkuaissuhteiden perusteella tehdään yksittäistenkin eläinten hapanpötsiin tai energianvajaukseen liittyviä havaintoja ja korjauksia.
Näytepullot ja laatikot tilataan etukäteen tilalle. Tietojen siirto sujuu ongelmitta, kun tapahtumat päivitetään heti ajan tasalle Minun maatilani -ohjelmaan ja siitä edelleen robotille.
Koelypsypalvelut ja maitomittarien testaukset lypsyasemilla ovat teknisen asiantuntijan Sirpa Luttisen päivittäistä työtä.
Koelypsyt helposti ajallaan
Elektroniset maitomittarit mahdollistavat sujuvan ja vaivattoman maitonäytteiden oton asema- ja putkilypsytiloille.
- EMM-mittareiden käyttö on huoleton vaihtoehto verrattuna aiemmin käytössä olleisiin omiin ja työläisiin mittausvälineisiin”, Marja Koukkari pohtii koelypsypalvelun hyötyjä.
Sirpa Luttinen huolehtii Rantsilassa sijaitsevalla maitotilalla kuukausittain siitä, että koelypsy tulee tehtyä ajallaan ja tiedot lähetettyä heti.
- Maidon mittaus, näytteenotto ja tiedonsiirto hoituvat samalla kerralla, eikä tule hukkamaitoa. Erillisiä koelypsykortteja tai näytepikareiden tarroitusta ei tarvita. Näytepullot ja laatikot tilaamme etukäteen tänne tilalle tai tarvittaessa saamme ne asiantuntijan mukana, Marja Koukkari sanoo.
Vuokralaitteet hyvä vaihtoehto
- Vuokralaitteiden käyttö on varteenotettava vaihtoehto, jos on uusimassa maidonmittauslaitteita. Näin välttyy muun muassa omien mittarien huolloilta ja testauksilta. Asiantuntijan mukana olo nopeuttaa ja helpottaa lypsyä, sanoo Sami Erkkilä Haapavedeltä.
Erkkilän maatalousyhtymässä kuukausittain otettavat maitonäytteet auttavat seuraamaan ruokinnan onnistumista ja utareterveyttä.
- Lomittajatkin ovat antaneet positiivista palautetta koelypsystä. Asiantuntija hoitaa koelypsyt ajallaan myös lomiemme aikana.
EMM-mittaukset omatoimisesti
Maidon mittauksen elektronisella maitomittarilla voi tehdä myös itse.
- Joka kuukausi otamme maitonäytteet, joiden perusteella säädämme ruokintaa optimaaliseen suuntaan. Seuraamme myös utareterveyttä tulosten perusteella ja tiineystestit tulee tehtyä siinä ohessa, sanoo Maatalousyhtymä Ylikosken Sampo Ylikoski Nivalasta.
Maitotila-asiantuntija Sirpa Luttinen huolehtii tiedonsiirrosta ennen koelypsyjä ja niiden jälkeen.
- Yhteistyö maitotila-asiantuntijan kanssa varmistaa sen, että koelypsy tulee tehtyä ajallaan, myös apua ja neuvoa on aina saatavilla. Näytepullot ja laatikot tilaamme etukäteen tänne tilalle ja huolehdimme, että Minun maatilassa -palvelun eläinrekisteri pysyy ajan tasalla.
Kun koelypsypäivät on sovittu, myös paperityöt tulee tehtyä ajallaan. Vuosikello helpottaa aikataulutusta.
- Mittarien kuljetuspalvelu on iso plussa. Myös esikoodatut pikarit nopeuttavat työtä, eikä tarvita käsinkirjauksia.