• proagriaoulu.fi » Asiakastarinoita » Yrityksen suunta eteenpäin
 • Yrityksen suunta eteenpäin

  Apua rahoitukseen, tukihakemuksiin ja liiketoiminnan suunnitteluun, tietoa tarjolla olevista mahdollisuuksista sekä tsemppausta yritystoimintaan – bisnekseen saa puhtia monin eri tavoin.

  YritysAgro II ja Oulun seudun BiotalousLeader järjestivät keväällä seitsemän Uutta Potkua Bisnekseen -tilaisuutta, joihin osallistui yrittäjäyhdistyksiä, yrittäjiä, kuntia, asiantuntijoita ja muita toimijoita. ProAgria Oulun hallinnoimien ja yhdessä Oulun Maa- ja kotitalousnaisten kanssa toteuttamien hankkeiden tilaisuudet tavoittivat yrittäjiä useilta eri aloilta ja paikkakunnilta.

  Kierroksen jälkeen moni yrittäjä jatkoi yhteistyötä YritysAgro II -hankkeen kanssa. Keräsimme kokemuksia yhteistyöstä viideltä eri yrittäjältä. Yritykset ovat myös mainioita esimerkkejä biotalouden monipuolisuudesta.

  Vauhtia haaveisiin

  Wanha Nikkari on Anu Palovaaran huonekalujen verhoilu- ja entisöintiyritys. Hän osallistui Utajärvellä järjestettyyn yritysinfoon, jossa pitkäaikainen haave uusista toimitiloista sai sysäyksen eteenpäin. Hän koki tarvitsevansa muun muassa lisää varastointi- ja pintakäsittelytilaa töilleen, joita on tähän asti tehty kodin pihapiirissä olevissa tiloissa.

  ProAgria Oulun ja YritysAgro II -hankkeen yritysasiantuntija Noora Huotari alkoi auttaa rahoituksen hakemisessa. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen Palovaara ajatteli prosessin vievän paljon aikaa ja jätti ajatukset rahoituksesta hieman sivuun. Hän saikin yllättyä toiminnan ripeydestä.

  ”Noora otti siitä heti kopin ja alkoi viedä sitä jo eteenpäin.”

  Myös usko pitkäaikaisen toiveen muuttumisesta toiminnaksi kasvoi.

  ”Yritysasiantuntijalta sai sellaisen tsemppauksen, että kyllä tää mun juttu voi oikeasti lähteä etenemään", Anu Palovaara sanoo.

  Hyvää palvelua investointiin

  Yrittäjä Seija Erkkilän Hyvän Olon Hetki tarjoaa monipuolisia hyvinvointialan palveluja kuten vyöhyke-, lymfa- ja vauvaterapiaa sekä erilaisia hemmotteluhoitoja. Palvelutarjonnan jatkeeksi Kiimingissä sijaitseviin toimitiloihin on suunnitteilla suolahuone.

  Erkkilä haki YritysAgro-hankkeelta apua tukihakemuksiin ja Noora Huotarin avustuksella hakemus Leaderiin on jo lähetetty. Tukien hakeminen voi olla vaikeaa yrittäjälle, joka ei ole niiden kanssa ennen toiminut.

  ”Olen ollut tosi tyytyväinen palveluun”, hän kiittelee.

  Tiedot ajan tasalle

  Raimo Puolakanahon yritys Roihupuu Kiimingin Alakylässä valmistaa pyöröhirrestä ulkorakennuksia, kalusteita ja tunnelmatuotteita kuten lyhtyjä ja roihuja. Hän päätyi Uutta Potkua Bisnekseen -yritysinfoon, sillä hän halusi päivittää tietojaan rahoitusmahdollisuuksista. Muun muassa investointituen muuttuneet ehdot herättivät ajatuksia uusista kehittämissuunnista.

  Ajantasainen tieto on Puolakanaholle tärkeää.

  ”Uusia ajatuksia syntyy koko ajan ja mahdollisuuksia laajentamiseen on jossain vaiheessa. Sen vuoksi haluan pysyä ajan tasalla.”

  ”Yritysasiantuntija Noora Huotarilta sain hyvää ja ajantasaista tietoa. Aina pystyy kysymään, jos tulee jotakin mieleen.”


  Raimo Puolakanaho pitää YritysAgron kaltaisia hankkeita ja niiden järjestämiä tapahtumia yrittäjille tärkeinä. Kaikki eivät tiedä, mistä tietoa eri rahoitusvaihtoehdoista voi saada tai mihin rahoitusta voi ylipäätään hakea.

  Luonnontuotteilla laajentamaan

  Riitta Rontu on luonnontuotealan sivutoiminen yrittäjä. Syötteen Sieni ja Yrtti valmistaa kuivattuja sieniä ja marjajauheita sekä järjestää sieni- ja marjaretkiä Syötteen alueella. Rontu päätyi hankeinfoon opintojensa kautta ja on saanut apua toimintansa laajentamiseen sekä ProAgria Oulun yritysasiantuntija Heini Iinatilta että Oulun Maa- ja kotitalousnaisten elintarvikeasiantuntija Soila Hiltuselta.

  ”Heiniltä olen saanut rahanarvoisia neuvoja, miten kannattaa tehdä. Hän on saanut pohtimaan omaa tekemistä – mikä on järkevää ja mikä ei. Soilalta olen saanut paljon elintarvikealan tietoa.”

  Toiminnan laajentamisen tavoitteena on saada omasta yritystoiminnasta toimeentulo. Riitta Rontu onkin tyytyväinen tähän mennessä saamaansa tukeen ja uskoo vielä pääsevänsä tavoitteisiinsa.

  Pieneenkin on syytä panostaa

  Livojoen Leirintä on yrittäjä Jouko Nissin matkailualan yritys Pudasjärvellä. Leirintäalue tarjoaa majoitusta sekä mökeissä että karavaanialueella Pudasjärven ja Rovaniemen välisen Ranuantien varrella.

  Aiemmat kokemukset yritysinfoista olivat jättäneet Nissille tunteen, että oma toiminta on liian pientä, jotta niistä saisi konkreettista apua. Hän kiitteleekin Uutta Potkua Bisnekseen -tapahtuman pienyrittäjälähtöisyyttä ja matalaa kynnystä.

  ”Siinä itsekin uskalsi ruveta jotain kyselemään, eikä tullut mieleen, että me ollaan liian pieniä, että ei tämä ole meille.”

  Nissi haki yritysinfosta tukea toimintansa kehittämiseen.

  ”Kehittää pitää, jos haluaa liikevaihtoa kasvattaa ja olla kilpailussa mukana. Ehkä liian herkästi jämähtää vaan pyörittelemään niitä samoja juttuja, eikä saa mitään isompaa kehitystä tai investointeja aikaiseksi.”

  Yritysasiantuntijan tuella yrittäjä onkin saanut itseensä vipinää, ja liiketoimintasuunnitelma on tekeillä.

  Teksti: Alisa Bragge

  Oletko perustamassa tai kehittämässä yritystä?
  Lue lisää

  Tutustu biotalouden hyviin malleihin ja esimerkkeihin.
  Lue lisää

  Asiantuntemusta yrityksen kaikkiin vaiheisiin.
  Lue lisää