• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Vesien varrelta » Kunnostustarinoita Pohjois-Pohjanmaalta
 • 28.08.2019

  Maarit Satomaa: Kunnostustarinoita Pohjois-Pohjanmaalta

  Viime vuosina työkuvaani on tullut entistä vahvemmin vesienhoito. Maatalouden tukijärjestelmissä on ollut mahdollista hakea tukea kosteikkojen perustamiseen ja hoitoon. Tätä kautta on oma maailmani vesienhoitoon liittyviin teemoihin avautunut hurjasti.


  Onnistuneet vesienhoitotoimet tehdään yhteistyössä paikallisten, viranomaisten ja neuvontaa tekevien organisaatioiden kesken. Kuva: Maarit Satomaa

  Olemme miettineet viljelijöiden ja paikallistoimijoiden kanssa, millaiselta valuma-alueelta vesi alueelle tuleekaan? Minne vesi kosteikolta lopulta purkautuu? Laajat valuma-alueet ovat herättäneet ajattelemaan ihmistoiminnan vaikutuksia vesistöihimme. Arvokkaat ravinteet on hyvä saada napattua kiinni ja kierrätettyä takaisin hyötykäyttöön.

  Vesienhoitoon löytyy paljon kiinnostuneita paikallistoimijoita ympäri Pohjois-Pohjanmaan. Alkuvuodesta päättyneessä VYYHTI II -hankkeessa laadimme Kunnostustarinoita Pohjois-Pohjanmaalta -oppaan. Sen tarkoituksena on tuoda esille laaja-alaisesti ja monipuolisesti hankkeen aikana esiin tulleita vesienhoidon toimenpiteitä.

  Esimerkkikohteiden kautta on tuotu esiin vesienhoidon prosesseja suunnittelusta käytännön toimiin. Yhteisenä tekijänä on paikallisten halu kunnostaa yhteisiä vesi- ja maisema-alueita.

  VYYHTI II -hankkeen työ jatkuu ProAgria Oulun hallinnoimien Voimaa vesistöistä ja Verkostoilla tehoa vesienhoitoon -hankkeiden kautta.

  Oulun Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntijat Maarit Satomaa ja Kalle Hellström sekä Suomen Metsäkeskuksen Kyllikki Maaranto tutustumassa Oivangin kosteikkoalueeseen Kuusamossa. Kuva: Heikki Tahkola

  Mielenkiintoista ja opettavaista työtä

  Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ja Oulun Kalatalouskeskus vastaavat ProAgria Oulun hallinnoiman Verkostoilla tehoa vesienhoitoon -hankkeen käytännön toteutuksesta Pohjois-Pohjanmaalla. Hankkeen osa-alueista paikallisten kunnostusyhdyshenkilöiden toiminnan kehittäminen on ollut mielenkiintoista sekä vuorovaikutus paikallisten kunnostajien ja vesien- ja ympäristön asiantuntijoiden kesken opettavaista.

  Usein virkistyskäytön kehittäminen ja kalastus ovat niitä vipuvoimia, joiden kautta laajemmatkin vesienhoidon tavoitteet lähtevät toteutumaan. Riistakosteikko toimii usein myös valuma-alueen vesienhoitorakenteena. Kun alueen veneenlaskupaikkoja kunnostetaan, lisätään vesistössä tapahtuvaa kalastusta ja vaikutetaan myös järven sisäiseen kuormitukseen. Veden äänen lisääminen uomaan hapettaa virtaavaa vettä.

  Nyt on hyvää aikaa aktivoitua ja aktivoida vesistöalueen muita toimijoita mukaan vesienhoitotöihin. Jatkamme kunnostusyhdyshenkilötoiminnan kehittämistä ja koulutusta syyskuussa. Jos innostuit, otapa yhteyttä!

  Teksti:

  Maarit SatomaaLue lisää

  Maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa
  Oulun Maa- ja kotitalousnaiset

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti