• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Ympäristöviisas viljelijä » Kevät ympäristöviisaiden lasien läpi katsottuna
 • 15.05.2020

  Kevät ympäristöviisaiden lasien läpi katsottuna

  Olen jossain yhteydessä törmännyt ajatukseen, että ihminen havainnoi ympärillä olevasta elämästä niitä asioita, joista on kiinnostunut ja joista haluaa oppia lisää. Se että huomaa tiettyjä yksityiskohtia, on merkki siitä, että oppiminen on alkanut.


  Mitä ympäristöarvoja sinä vaalit omilla pelloillasi ja niiden läheisyydessä?

  Ympäristöviisas viljely on tällä hetkellä aihe, jonka värittämien lasien kautta tarkastelen kaikkea näkemääni, kuulemaani ja lukemaani. Maanviljelyn ja ympäristön muodostama kokonaisuus on hyvin kiehtova ja sen toivoisi olevan mahdollisimman tasapainossa. Silloin viljelyllä edistettäisiin ympäristön tilaa, jolla taas varmistettaisiin, että ympäristön olosuhteet tukisivat viljelyä.

  Näitä teemoja kuljetetaan eteenpäin tämän vuoden tammikuussa alkaneessa Ympäristöviisas viljelijä -hankkeessa, jossa vetovastuu on ProAgria Oululla ja lisävahvistuksena on mahtava joukko asiantuntijoita Luonnonvarakeskuksesta, Oulun ammattikorkeakoululta ja Suomen Ympäristökeskukselta.

  Leppioja ja Ohtuanoja pilottialueiksi

  Kevät on tarkoittanut tiivistä yhteydenpitoa hanketoimijoiden välillä, koska olemme tehneet kovasti taustatyötä löytääksemme kaksi sopivaa pilottialuetta hankkeelle. Valinta saatiin huhtikuun lopulla viimein päätökseen ja kohdistui Leppiojan valuma-alueeseen Tyrnävällä ja Ohtuanojan valuma-alueeseen Siikajoella.

  Hankkeen käytännön toimiin pääsemistä odotan innolla, koska näen tässä hyvän mahdollisuuden tuoda paremmin näkyväksi sitä ympäristötyötä, mitä osa viljelijöistä jo tekee ja toisaalta lisätä hyviä käytäntöjä myös muilla tiloilla. Valitut pilottialueet ovat tarkoituksella erilaiset. Ohtuanoja kulkee turvemaiden halki karjatilavaltaisella alueella ja Leppioja virtaa hietamailla happamien sulfaattimaiden alueella, jossa viljellään paljon perunaa.


  Kerääjäkasvi on ympäristöviisas, koska se on aloittanut hiilen ja ravinteiden sidonnan heti keväällä jatkaen siitä, mihin se syksyllä jäi.

  Ympäristöviisas viljely on myös kannattavaa

  Erilaisten lähtötilanteiden ja olosuhteiden takia näillä alueilla tarvitaan myös erilaisia toimintatapoja. Tämä taas toivottavasti osoittaa sen, että ei ole yhtä oikeaa tapaa viljellä ympäristöviisaasti, vaan aina kannattaa huomioida oman alueen erityispiirteet, joita halutaan kehittää.

  Positiivisena voimalauseena tulevalle kasvukaudelle ja koko hankkeen ajalle pidetään mielessä, että ympäristöviisas viljely on kannattavaa viljelyä!

  Teksti ja kuva:

  Marika SohloLue lisää

  Marika Sohlo
  kasvintuotannon asiantuntija
  ProAgria Oulu

   

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Ympäristöviisas
  viljelijä -hanke.
  Lue lisää