Tiedätkö mitä se maksaa – vyötä tiukemmalle?
Kun tuottajat etsivät keinoja vyön tiukentamiseen selvitäkseen kustannuspaineista, kaikki tilan tekemiset pitää arvioida uudelleen. Yrityksessä saattaa olla vielä käytössä tuotantopanoksia tai toimintatapoja, joiden poistaminen ei vaaranna karjan terveyttä ja tuotosta.
Salapoliisityötä
Ennen kuin päätät jonkun asian käyttämättä jättämisestä, mieti mitä maidon tuottaminen tilallasi maksaa. Kun olet sen laskenut, voit eritellä tuotantokustannuksistasi osatekijät ja pohtia, mitkä alueet kaipaavat lisätarkastelua. Jos et ole varma, kuinka laskea tuotantokustannuksia, hyödynnä asiantuntijoita.
Tuotantokustannukset vaihtelevat suuresti tilojen kesken, joten pelkästään keskiarvolukuja ei kannata käyttää. Kun tiedät, kuinka lähellä tai kaukana omat kustannuksesi ovat maidosta maksettavasta hinnasta, istu saman pöydän ääreen asiantuntijatiimisi kanssa pohtimaan, mitä asialle olisi tehtävissä.
Jos käyttämäsi tuotantopanokset ja toimintatavat ovat aikaisemmin tuottaneet tulosta ja hyötyä, ne toivottavasti tekevät sitä edelleen.
Miten tuottaja voi fiksata tuotannon pullonkauloja? Mieti rehun hävikkiä tilallasi, vastapoikineiden sairastuvuutta, vasikkaterveyden parantamista, karjan hedelmällisyyttä ja utareterveyttä.
Rehuhävikkiä tulee jokaisella tilalla jonkun verran. Kuinka paljon valkuaista kastuu sateen alla tai lentää tuulen mukana? Kuinka paljon säilörehua ajetaan tunkiolle huonon siilomanagementin tai huolimattoman peittämisen vuoksi? Kuinka paljon apetta päätyy lantakäytäville koska lehmät heittelevät sitä selkiinsä puutteellisen kärpästorjunnan vuoksi? Kuinka paljon rehua menee hävikkiin lämpenemisen vuoksi?
Koska rehukustannukset ovat tuotantokustannuksista suurimpia, älä hae ratkaisua rehuannoksen vähentämisestä, vaan arvioi ensin rehuvarastohävikkiä ja lisähyötyä tuottamattomia ostopanoksia.
Onnistu tuotantokausien vaihdoissa – Manage Transition
Vastapoikineiden lehmien sairaudet ovat valtava karjan kustannuserä. Kustannukset eivät aina näy suoraan lompakossa. Jokainen utare- ja kohtutulehdus, ketoosi tai juoksutusmahan siirtymä on suora kustannus (lääkkeet, kuolemaan johtaneet tapaukset) ja epäsuora kulu (menetetty maito, alentunut tuotanto).
Vastapoikineiden sairastelun myötä menetetään maitolitroja kyseisen tuotantokauden ajalta, koska lehmät eivät saavuta maksimikapasiteettiaan. Investoinnit ja panostukset vastapoikineiden terveyden hallintaan voivat olla varsin yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa: poikimapaikka, lehmän siirtelyt, ryhmän vaihdot, ruokinnan toteutus tai eläintiheys osastoissa.
Hyödynnä parannussuunnitelman pohtimiseen ja tekemiseen eläinlääkäriäsi ja ruokinta-asiantuntijaasi yhdessä. Sairauksien hoitaminen on pääsääntöisesti kalliimpaa kuin niiden ennalta ehkäiseminen
Leikkaukset sellaisiin kohtiin, jotka laskevat tuotantoa, eivät ole pitkällä tähtäimellä kannattavia. Esimerkiksi vasikoiden juomajauheen ravintoainesisällön laskeminen alhaisemman ostohinnan vuoksi vaikuttaa myös vasikoiden päiväkasvuun. Se taas tutkitusti leikkaa ensikkokauden maitotuotosta kahden vuoden päässä. Siemennyskulujen lasku vaikuttaa samoin. Edullisempien sonnien käyttö säästää rahaa nyt, mutta lasku siitäkin maksetaan todennäköisesti myöhemmin.
Maitotila voi laskea tuotantokustannuksia tehostamalla ja päivittämällä prosesseja ja toimintatapoja. Se tapahtuu löytämällä pullonkauloja, korjaamalla niitä ja parantamalla samalla karjan terveyttä. Terve karja on myös vähätöinen.
Nämä päivitykset saavat yrityksen paremmin kestämään nykyiset ja tulevat kustannuspaineet. Jos muutos laskee maidontuotantoa, silloin tulee tietää, mitä se tarkoittaa tilalle jäävässä rahassa. Apua ja keinoja on saatavilla sen arviointiin, mitä maitokilo lisää, tai kymmenys lisää maidon rasva- tai valkuaispitoisuuteen tarkoittaa maitotilissäsi. Voidaankin sanoa, että kun on halua niiden löytämiseen, siihen löytyy aina myös keino!
Kirjoittaja:
Tekstin alkuperä: Managing costs – tighten your belt
Kommentit
Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.