• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maito » Vyötä tiukemmalle
 • 25.04.2018

  Tiedätkö mitä se maksaa – vyötä tiukemmalle?

  Ei ole salaisuus, että olemme keskellä maidontuotannon taantumaa. Kun tuottajat etsivät keinoja vyön tiukentamiseen selvitäkseen viimeisimmästä maidon tuottajahinnan alennuksesta, kaikki tilan tuotantokustannukset pitää arvioida uudelleen. Yrityksessä saattaa olla vielä käytössä tuotantopanoksia tai toimintatapoja, joiden poistaminen ei vaaranna karjan terveyttä ja tuotosta.

  Salapoliisityötä Know Your Cop

  Ennen kuin päätät jonkun asian käyttämättä jättämisestä, mieti mitä 100 maitokilon tuottaminen tilallasi maksaa. Kun olet sen laskenut, voit eritellä tuotantokustannuksistasi osatekijät ja mitkä alueet kaipaavat lisätarkastelua. Jos et ole varma, kuinka laskea tuotantokustannuksia, hyödynnä asiantuntijoita.

  Tuotantokustannukset vaihtelevat suuresti tilojen kesken, joten pelkästään keskiarvolukuja ei kannata käyttää. Kun tiedät, kuinka lähellä tai kaukana omat kustannuksesi ovat maidosta maksettavasta hinnasta, istu saman pöydän ääreen asiantuntijatiimisi kanssa pohtimaan, mitä asialle olisi tehtävissä.

  Jos käyttämäsi tuotantopanokset ja toimintatavat ovat aikaisemmin tuottaneet tulosta ja hyötyä, ne toivottavasti tekevät sitä edelleen.

  Miten tuottaja voi fiksata tuotannon pullonkauloja? Mieti rehun hävikkiä tilallasi, vastapoikineiden sairastuvuutta, vasikkaterveyden parantamista, karjan hedelmällisyyttä ja utareterveyttä.

  Rehuhävikkiä tulee jokaisella tilalla jonkun verran. Kuinka paljon valkuaista kastuu sateen alla tai lentää tuulen mukana? Kuinka paljon säilörehua ajetaan tunkiolle huonon siilomanagementin tai huolimattoman peittämisen vuoksi? Kuinka paljon apetta päätyy lantakäytäville koska lehmät heittelevät sitä selkiinsä puutteellisen kärpästorjunnan vuoksi? Kuinka paljon rehua menee hävikkiin lämpenemisen vuoksi?

  Koska rehukustannukset ovat tuotantokustannuksista suurimpia, älä hae ratkaisua rehuannoksen vähentämisestä, vaan arvoi ensin rehuvarastohävikkiä.

  Onnistu tuotantokausien vaihdoissa Manage Transition

  Vastapoikineiden lehmien sairaudet ovat valtava karjan kustannuserä. Kustannukset eivät aina näy suoraan lompakossa. Jokainen utare- ja kohtutulehdus, ketoosi tai juoksutusmahan siirtymä on suora kustannus (lääkkeet, kuolemaan johtaneet tapaukset) ja epäsuora kulu (menetetty maito, alentunut tuotanto).

  Vastapoikineiden sairastelun myötä menetetään maitolitroja kyseisen tuotantokauden ajalta, koska lehmät eivät saavuta maksimikapasiteettiaan. Investonnit ja panostukset vastapoikineiden terveyden hallintaan voivat olla varsin yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa: poikimapaikka, lehmän siirtelyt, ryhmän vaihdot, ruokinnan toteutus tai eläintiheys osastoissa.

  Hyödynnä parannussuunnitelman pohtimiseen ja tekemiseen eläinlääkäriäsi ja ruokinta-asiantuntijaasi yhdessä. Sairauksien hoitaminen on pääsääntöisesti kalliimpaa kuin niiden ennalta ehkäiseminen

  Maidon hinnan laskut ovat usein väliaikaisia ja tilanne palautuu takaisin. Siksi leikkaukset sellaisiin kohtiin jotka laskevat tuotantoa eivät ole pitkällä tähtäimellä kannattavia. Esimerkiksi vasikoiden juomajauheen ravintoainesisällön laskeminen alhaisemman ostohinnan vuoksi vaikuttaa myös vasikoiden päiväkasvuun. Se taas tutkitusti leikkaa ensikkokauden maitotuotosta kahden vuoden päässä. Siemennyskulujen lasku vaikuttaa samoin. Edullisempien sonnien käyttö säästää rahaa nyt, mutta lasku siitäkin maksetaan todennäköisesti myöhemmin.

  Maitotila voi laskea tuotantokustannuksia tehostamalla ja päivittämällä prosesseja ja toimintatapoja.  Se tapahtuu löytämällä pullonkauloja ja korjaamalla niitä, parantaen samalla karjan terveyttä. Terve karja on myös vähätöinen. Nämä päivitykset saavat yrityksen paremmin kestämään nykyiset ja tulevat maidon hinnan muutokset. Jos muutos laskee maidontuotantoa, silloin tulee tietää, mitä se tarkoittaa tilalle jäävässä rahassa. Apua ja keinoja on saatavilla sen arviointiin, mitä maitokilo lisää, tai kymmenys lisää maidon rasva- tai valkuaispitoisuuteen tarkoittaa maitotilissäsi. Voidaankin sanoa, että kun on halua niiden löytämiseen, siihen löytyy aina myös keino!

  Tuotantolukuja ProAgria Oulun karjoissa 20132017

  Keskituotoksen kehittyminen

  Maitotuotto – Rehukustannus euroa/lehmä/päivä
  Rehukustannus senttiä/litra

   

  Hiehojen poikimaikä kk

  Kirjoittaja:

  Tiina KarlströmLue lisää

  Tekstin alkuperä: Managing costs – tighten your belt

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Onnistumisia ja tsemppiä arjen tekemiseen. Lue lisää