• ”Turhan monesti kaikki asiat kulkevat yhden ihmisen kautta. Se ei pidemmän päälle toimi.”
  Jussi Salonen
 • proagriaoulu.fi » Asiakastarinoita » Työnjakoa selkeyttämässä ja visiota etsimässä
 • Työnjakoa selkeyttämässä ja visiota etsimässä

  Maatalousyhtymä Salosen toinen osakas Jussi Salonen Utajärveltä analysoi kaivinkoneen puikoissa taakse jäänyttä kevättalvea.

  "Jonkinlainen järjestys tähän hommaan piti saada. Siihen, että kuka tekee mitäkin ja milloin. Kun tässä hommassa on koko ajan enemmän liikkuvia rattaita, on pohdittava tarkemmin sitä resurssien järkevää käyttöä."

  Työvoimaa kahden robotin tilalla on tällä hetkellä omistajaveljesten lisäksi vakituinen työntekijä, lomittaja ja kesäharjoittelija sekä veljesten isä. Veljesten vaimot ovat toistaiseksi perhesyistä työvoiman ulkopuolella.

  Päätös MaitoLiideri-hankkeeseen mukaan lähdöstä tehtiin suhteellisen nopeasti.

  "Kun Petri esitteli MaitoLiideriä, sisältö osui nappiin omien ajatusten kanssa. Kävimme sitten Eeron kanssa keskustelua ja päätimme lähteä mukaan", Jussi Salonen kertoo.

  Erilaisuudesta oppia

  Erityisesti ihmisten erilaisuuden tunnistaminen on ollut hankkeessa silmiä avaavaa.

  "Me kaikki ollaan tilalla tosi erilaista porukkaa. Sitä hoksasi, ettei kaikki tosiaan ajattele niin kuin minä ajattelen. Olen oppinut hankkeen aikana katsomaan asioita yhä enemmän toisten silmin. Vaikka itsehän olen aina oikeassa", Jussi nauraa pilke silmäkulmassaan.

  Samassa vaiheessa olevaa porukkaa

  MaitoLiiderin erityinen vahvuus on ollut samanhenkisen porukan kanssa tuumailu.

  "Samanhenkisen porukan kanssa kun yhdessä mietitään asioita, siitä saa paljon irti. Monella on vastaava tilanne työn puolesta navettahommissa. Ongelmana on vastuun jakaminen, turhan monesti kaikki asiat kulkevat yhden ihmisen kautta. Se ei pidemmän päälle toimi", Jussi pohdiskelee.

  Taulupalaverilla vastuunjaon harjoittelua

  Salosten tilalla on testailtu Tanskan matkan jälkeen taulupalaveria.

  "Työntekijät ovat kokeneet palaverin todella hyödylliseksi, koska sen avulla he ovat hyvin kartalla siitä, mitä he seuraavaksi tekevät. Tunnustettava kuitenkin on, että tekemistä vielä on, jotta saamme palaverit säännölliseksi. Se on se itsensä johtaminen, missä on eniten haasteita", Jussi haastaa itseään.

  Jotta taulupalaverit voisivat toimia, vaatii se omistajilta etukäteisvalmisteluja.

  "Suunnitelmissa on ollut säännöllisten palavereiden pito meidän osakkaiden kesken. Toistaiseksi ne ovat olleet pikaisia puhelinpalavereita pari kertaa viikossa. Muutoksena vanhaan on, että nyt asioita laitetaan kuitenkin mustaa valkoiselle."

  Tanskan tuliaisena siivoustalkoot

  "Tanskan matkalta suurin tuliainen oli ajatus, että toimiva maitotila voi olla siisti. Sillä ajatuksella olemme alkaneet siivota navetasta ylimääräistä tavaraa pois. Navettaan on nyt mukavampi mennä ja siistimpi työympäristö nopeuttaa töiden tekoakin", Jussi pohtii.

  "Suunta on nyt oikea", hän jatkaa. Myös tanskalaisten työn tekemisen rentous kiinnitti huomiota.

  Vision merkitys päätöksenteossa

  Tavoitteiden asettamisessa pohdiskeltiin yrityskokonaisuutta laajemmin.

  "Siinäpä sitä jutellessa hoksasi, kuinka tärkeä se visio yritystoiminnalle on. Jos suurempi visio puuttuu, päivittäinen päätöksentekokin vaikeutuu huomattavasti. Nyt meidän tilalla eletään sellaista aikaa, että olemme päässeet tavoitteeseemme ja pidämme pientä mietintätaukoa tulevaisuuden suunnasta. Nyt on aika toiminnan selkeyttämiselle."

  MaitoLiideri tsemppaa farmia firmaksi. Lue lisää!