• proagriaoulu.fi » Asiakastarinoita » Luomussa saa haastaa itseään
 • Luomussa saa haastaa itseään

  Mika Keräsen viljatilalla Muhoksen Honkalassa itää parhaillaan ensimmäinen luonnonmukainen kaurasato. ”Luomuun siirtyminen on ollut mielenkiintoista uuden oppimista. Nyt on saanut haastaa itseään.”

  Vuodenvaihteen luomuperuskurssi vahvisti mielessä liikkuneita ajatuksia ja rohkaisi selvittämään luomun mahdollisuuksia tarkemmin. Hyvä signaali oli myös parinkymmenen kilometrin päähän nouseva Kinnusen Myllyn puhdaskauramylly, johon yritys etsi kevään aikana ensimmäisiä sopimusviljelijöitä.

  ”Luomu on kiinnostanut jo pitempään sekä viljelyn kannattavuuden että ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Kun maa voi hyvin, se tuottaakin paremmin. Myös nuorempi polvi on innostunut luomusta ja mukana tilan töissä”, Mika Keränen sanoo.

  Suunnitellen hyvään alkuun

  Mitä luomuun siirtyminen tarkoittaa ja edellyttää käytännössä? Mitä kasveja kannattaa viljellä? Mistä ravinteet, kun tilalla ei ole omia kotieläimiä?
  ”Monenlaisia kysymyksiä pyöri mielessä. Jokaisen tilan lähtökohdat ovat erilaiset”, Mika Keränen sanoo.

  Vastauksia haettiin yhdessä ProAgria Oulun luomuasiantuntijan Anna-Leena Vierimaan kanssa. Tilan luomuun siirtymistä oli mahdollista kartoittaa Neuvo 2020 -palveluna. Kevään mittaan tehtiin myös viljely- ja luomusuunnitelmat, hoidettiin tukihaku sekä laitettiin kuntoon luomuvalvontaan liittyvät paperit.

  ”Lannoitus ja ravinteiden saanti askarruttivat alkuvaiheessa, vaikka viljan ja viherkasvustojen vuorottelu oli tuttua jo tavanomaisesta viljelystä. Viherlannoituksen lisäksi vertailussa on tänä kesänä yhdellä lohkolla lietelannoitus ja toisella ostoravinteet”, Keränen kertoo.

  Siementuotantoa heti luomuna

  Keräsen tilan noin 100 hehtaarin lohkoilla viljeltiin aiemmin kauraa ja ohraa, kun osa lohkoista oli viherlannoituskasvustoina. Puhdaskauraa viljelevä tila ei saa tuottaa muita viljakasveja.

  ”Nyt ensimmäisenä kesänä viljelyssä on puolet puhdaskauraa, puolet siemenviljaa. Kun puhdaskauran kaksi ensimmäistä satoa menee myyntiin tavanomaisena viljana, sertifioitu siementuotanto hyväksytään luomuna heti. Parempi hinta tulee kahden vuoden siirtymävaiheessa tarpeeseen”, Mika Keränen sanoo.

  Hän pitää luomupuhdaskauran mahdollisuuksia ja näkymiä valoisina. Gluteenittomien kauratuotteiden kysyntä jatkaa kasvuaan maailmalla. Tuotantosopimus Kinnusen Myllyn kanssa tarkoittaa paitsi puhtaan siemenen käyttöä myös muun muassa huolellista kaluston, kuivurien ja varastojen puhdistusta.

  Pienestä pitäen tilan töissä ja traktorin selässä viihtyneelle Mika Keräselle luomuun ja puhdaskauratuotantoon siirtyminen on antanut uutta näkökulmaa ja potkua kymmenen vuotta sitten alkaneeseen tilanpitoon.


  Luomuun siirtyy yhä
  suurempia tiloja.
  Lue lisää

  Aloittamassa tai kehittämässä
  luomutuotantoa?
  Lue lisää