• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Koulutukset ja tapahtumat » Vaihdanta- ja jakamistaloustapahtuma
 • Suomi 100 – BiotalousLeader ja YritysAgro II mukana Pohjois-Iin Vaihtotori-tapahtumassa

  Ii, 26.08.2017

  klo 10-14 Pohjois-Iin koulu, Virkkulantie 27

  Pohjois-Iin Vaihdanta- ja jakamistaloustapahtuma on Suomi 100 -tapahtumiin kuuluva Yhdessä-viikonloppu, joka järjestetään valtakunnallisena Suomi 100 -Luonnonpäivänä.

  Vaihtotorilla voi vaihtaa, myydä tai ostaa harrastevälineitä, pelejä, leluja, kirjoja, astioita, kodintekstiilejä ja askarteluvälineitä sekä vihanneksia, perunoita, marjoja, omatekoista mehua, sieniä, kalaa, klapeja jne. Ei osallistumismaksua ja jo kello yhdeksästä lähtien.

  ProAgria Oulun, Oulun Maa- ja kotitalousnaisten, Oulun Seudun BiotalousLeader - ja YritysAgro II -hankkeen infopisteellä kysely maaseutuyrittäjyydestä ja keruutuotteista. 50:lle ensiksi vastannutta saa pienen luonnontuoteaiheisen palkinnon.

  Tapahtuma edistää kyläbiotalouteen liittyvää kierto-, vaihdanta- ja jakamistaloutta.

  Vaihtotoritapahtuman jälkeen klo 14.30 on mahdollisuus tutustua muun muassa Hiastinhaaran luontopolkualueeseen,
  oppaana Kalle Hellström, ProAgria Oulu, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.

  Hiastinhaaran hoidettu luontopolku eläimineen, polkuineen ja torneineen on osa jakamistaloutta.  Pohjois-Iin aktiiviset kyläläiset ovat perustaneet luontopolun alueen yhteiseen käyttöön.

  Tapahtuma edistää kierto- ja jakamistaloutta  myös mahdollisten tarvikkeiden, tuotteiden, kyytien, palveluiden ja majoitusten osalta. Vihreän kasvun tuotteisiin tai palveluihin liittyvä kyläyrittäjyys voi olla osana biotaloutta.

  Tietoa jakamistaloudesta

  "Jakamistalous (Sharing economy) on tapa jakaa, lainata tai vuokrata tavaroita omistamisen sijaan. Termi viittaa yhteiseen tai yhteisölliseen talouteen, kuluttamiseen, käyttöön ja tuotantoon. Tavaroita voidaan myös lahjoittaa tai vaihtaa. Niin ikään palveluiden jakaminen tai eri palveluihin yhdessä osallistuminen kuuluu jakamistalouteen. Uudenlainen hajautettu tavarantuotanto voidaan myös lukea jakamistalouteen. Tässä tuotteita valmistavat ihmiset ja yritykset käyttävät yhteisiä työvälineitä, jakavat tietoa ja osaamista luoden yhteistyössä jotakin uutta." Lähde: Wikipedia

  Tietoa Pohjois-Iistä  

  Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2009 viettää 30-vuotisjuhlaa ja kylän koulun 120-vuotisjuhlaa. Kylä järjestää aktiivisesti monia tapahtumia. Usein juuri ympäristöasioiden ja yhteisöllisyyden vaaliminen on keskeistä.

  Pohjois-Iin kylä sijaitsee Iin kunnassa Iijoen pohjoispuolella osaksi Iijokea seurailevana ja osaksi ns. vanhan E4-tien varrella. Kylä alkaa idästä Raasakan voimalaitokselta ja päättyy länteen Kemiläisen tilan tienoille. Etelässä kylän rajana virtaa Iijoki. Läntisenä rajana on aukea meri lukuisine pienine saarineen, joista osa kuuluu Natura 2000 -suojeluohjelmaan.
  Pohjois-Iin kylä on eri kylien muodostuma, eikä selkeää kyläkeskustaa varsinaisesti ole.

  Pohjois-Iin koulusta on tullut vähitellen kylän keskus kylätupineen. Koululla opiskeli lukuvuonna 2015-2016 noin 110 oppilasta. Koulu sijaitsee Iijoen pohjoispuolella ja noin kolme kilometriä Iin kuntakeskuksesta.

  Kylä jakaantuu viiteen erilliseen kyläyhteisöön, joita ovat HIIVALA, KONI – Veijola, Vasikkasaari, Piukkula, Koni, Pukkinokka, Finninkari, KANTOLA – Koppeli, Päkkilänkangas, Paasonranta, Öljymäki, Penttilänkorpi, Mäki, Pikkumäki, Kemiläinen, Leisto, Ristimäki, Kantola, Kuninkaanniemi, Tyykiluoto, Perso ja VIRKKULA – Paakkari, Junnila, Akola, Tiiro, Käyrä sekä 4-TIE – Myllyharju, Korpiniitty, Tontinharju.

   

   

  Tapahtuman tiedote (pdf)

  Lehdistötiedote (pdf)

  Käytännön ohjeita jakamistalouden verotuksesta, YritysAgro II

  Airbnb ja verotus

  Jakamistalous ja verotus

   


  Lisätietoa:

  Pohjois-Iin kyläyhdistys
  Anita Sievänen
  anita.sievanen@gmail.com  
  0400 461 880

  BiotalousLeader-hanke:

  Taimi MahosenahoLue lisää

  YritysAgro II -hanke:

  Heini IinattiLue lisää

  Järjestäjä ja yhteistyökumppanit

  Pääjärjestäjä:
  Pohjois-Iin kyläyhdistys

  Mukana järjestelyissä:
  Pohjois-Iin kyläyhdistys ry - HINKU-kylä, ProAgria Oulu / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Oulun
  Seudun Biotalousleader - ja YritysAgro II -hanke, Iin Micropolis Oy, Resurssiviisas Ii – Jätteetön Ii, Kestävän kehityksen
  keskus, Linnunradan tila Tyrnävä, Luonto-olohuone Yli-Ii

  Mikä on biotalous?

  Biotalous tarkoittaa taloutta, joka käyttää uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tuotteet voivat olla aineellisia tai aineettomia.  

  Myös lähiluontoretkeilyyn ja luonnon keruutuotteisiin liittyvät palvelut ja tuotteet ovat osa biotaloutta.


  Tutustu biotalouden hyviin malleihin ja esimerkkeihin. Lue lisää


  Suunnitteletko yrityksen perustamista tai kehittämistä? Lue lisää.