Maksuvalmius on ennakointia ja kilpailutusta
Nopea reagointi, kilpailutus ja suunnitelmallisuus ovat epävarmoina aikoina avainasioita tilalla, joka haluaa kehittyä ja katsoa tulevaisuuteen.
Ville Vahe harjoittaa emolehmätaloutta Haapavedellä. Karja koostuu 45 hereford- ja simmental-emolehmästä, vasikoista ja siitossonneista. Vasikat menevät välitykseen puolen vuoden ikäisinä. Luomutila on ollut Villen omistuksessa kahdeksan vuotta. Pihattoinvestointi toteutettiin 2010.
Kun sukupolvenvaihdos tehtiin, näkymät olivat vielä valoisat.
”Nyt tukipuoleen liittyy paljon epävarmuutta. Emolehmätuotannossa tuet muodostavat 60–70 prosenttia tilan liikevaihdosta. Tänä vuonna tukimaksujen siirtyminen on heikentänyt merkittävästi maksuvalmiutta. Samalla epätietoisuus tulevasta syö miestä”, Ville huokaa.
Myös luottamus viranomaistahoon on ollut koetuksella. Haastavan kesän päälle isäntä selvitteli verottajan pyynnöstä edellisvuoden tukisummia. Ne viranomainen oli ilmoittanut virheellisesti.
”Luopuisin mielelläni koko tukijärjestelmästä. Mutta kuka olisi valmis maksamaan lihasta, maidosta tai ruuasta yleensä? Ruuan hinta kohoaisi huomattavasti”, isäntä pohtii.
Jo nykyisellään hinnoittelussa on haasteensa. ”Luomulihaa kyllä arvostetaan, mutta tuottajahinnoissa se ei näy. Paremman hinnan olen lihalle saanut myymällä eläimet teuraaksi tavanomaisena. Asiaa on muutettava.”
Nopeaa reagointia ja suunnitelmallisuutta
Maksuvalmiuden ylläpitämisen kannalta tärkeintä on nopea reagointi.
”Heti vuoden vaihteen jälkeen, kun sain tietää tukien viivästymisestä, olin yhteydessä pankkiin. Sain helpotusta lainanlyhennyksiin. Nopea reagointi hyödyttää sekä rahoittajaa että itseä, tällöin vaikuttamismahdollisuudet ovat aina suuremmat.”
ProAgria Oulun talousasiantuntija Matti Viitala laati Villen tilalle maksuvalmiuslaskelman. ”Halusin tietää, mikä tilanne oikeasti on: millaisia leikkauksia on tulossa ja mitä jää viivan alle pidemmällä aikavälillä. Keskustelimme tietysti myös tuotannon kehittämisestä.”
Pohdinnassa olivat esimerkiksi keinot pinta-alan lisäämiseen ja eläinmäärän kasvattamiseen. Laskelmat osoittivat, että tukia siirtyy tältä vuodelta seuraavalle noin 12 000 euron edestä.
”Se on suuri summa tilan maksuvalmiuden kannalta.”
Kustannuksia on pyritty pitämään kurissa kovalla kilpailuttamisella.
”Aikaisemmissa laskelmissa on pysytty. Jotakin on siis tehty oikein ja nyörit on maltettu pitää tiukalla”, isäntä kertoo laskelmien päivittämisen eduista.
”Tilan kehittämisen kannalta investointeja täytyy kuitenkin tehdä. Maksuvalmiussuunnitelman päivittämisestä saa varmuutta niin tulevaisuuteen, kehittämiseen kuin pankkineuvotteluihinkin. Tavoitteena kun on tilan elinkelpoisuuden säilyttäminen tuleville polville.”
Menot syyniin kassabudjetoinnilla
Nyt Vahen tilalla on tarkoitus seurata yhä tarkemmin tilan kassavirtoja.
”Totta kai meillä viljelijöillä on näppituntuma oman yrityksen rahavirroista. Sovimme kuitenkin talousasiantuntijan kanssa kassabudjetin laatimisesta. Se pitää hereillä, kun menoja suunnittelee etukäteen ja seuraa niitä kustannuserittäin.”
Seurantaa on päätetty tehdä kuukausitasolla.
”Tietysti toiveena olisi saada lisää rahaa elämiseen ja perheelle – ja pitää vaikka joskus lomaakin. Nämä on tärkeitä juttuja koko perheen hyvinvoinnin kannalta”, tuore isä tuumaa.
Teksti: Heta Jauhiainen