• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Luomu » Puhdaskauralla lisää kannattavuutta
 • 15.01.2018

  Puhdaskauran tuotannolla lisää kannattavuutta

  Talven aikana on ollut useita kirjoituksia, kuinka luomukaura vetää markkinoilla ja kysyntää on runsaasti. Nyt viimeistään on tiloilla pohdittavana tulevan kesän viljelykset ja mitä kannattaisi tuottaa.

  Luomukasvinviljelytiloilla on monia mahdollisuuksia. Ensinnä voi miettiä, millaiset peltolohkot ovat tänä vuonna kierrossa ja mitä niissä olisi sopivinta tuottaa. Toinen pohdittava asia on, mihin markkinoi tuotteen: tuottaako rehuviljaa, elintarvikeviljaa, siemenviljaa vai onko jo tiedossa, että viljasato korjataan kokosäilörehuna kotieläintilalle. Yksi vaihtoehto voi olla myös puhdaskauran tuotanto.

  Näihin vastaamalla voi lähteä miettimään lajikkeita, joissa on hyvinkin paljon eroavaisuuksia.

  Luomupuhdaskauran tuotanto

  Puhdaskauran eli gluteenittoman kauran viljely on alkanut viime vuosina kiinnostaa monia viljelijöitä. Puhdas kaura tarkoittaa, että muiden viljalajien määrä kasvustossa ja sadossa on minimoitu lähelle nollaa. Puhdaskauran viljelysopimuksia tekee alueellamme muun muassa Kinnusen Mylly ja Helsingin Mylly.

  Hinta markkinoilla on elintarvikekauraan verrattuna noin 50 euroa korkeampi. Lisäksi tulevat mahdolliset laatulisät.

  Kiinnitä puhdaskauran tuotannossa huomiota:

  • esikasviin
  • kylvösiemeneen
  • kasvuston tarkkailuun
  • sadonkorjuukaluston puhtauteen
  • kuivaamon ja käsittelyn puhtauteen

  Sopivat esikasvit

  Jotta puhdas kauralle olisi parhaat edellytykset päätyä markkinoille, on kiinnitettävä huomio ensinnäkin viljeltävään lohkoon. Esikasvina tulisi olla jokin muu kuin vehnä, ohra tai ruis, jotta ne eivät sotke puhdaskaurasatoa.

  Parhaiten esikasvina toimii viherlannoitusnurmi. Myös puhtaana kasvatetut palkoviljat, rypsi tai kaura, voivat olla esikasveina.


  Kuvan siemenessä vieraiden lajien määrä on 4/500g, joka lisää kitkentätyötä merkittävästi pellolla.

  Siemenen valinta

  Puhdaskauran siemenhankinnoissa on hyvä olla ajoissa liikkeellä, jotta saa tuotantoon sopivan ja ehdot täyttävän lajikkeen. Myöhään hankittaessa ei välttämättä ole riittävän puhtaita lajikkeita tarjolla.

  Viljelyvyöhyke asettaa omat rajoituksensa. Pohjois-Pohjanmaan alueella ovat aikaisia ja isojyväisiä kauralajikkeita esimerkiksi Meeri, Marika, Peppi, Venla, Niklas ja Riina (siemen voi jäädä kuivempana kesänä pienehköksi).

  Kannattaa panostaa mahdollisimman puhtaaseen kylvösiemeneen: vieraiden viljalajien osuus on hyvä olla alle 1/500g. Lajipuhtauden saa tarkistettua vakuustodistuksesta.

  Tarkkaile kasvustoja

  Puhdaskauran viljelyssä tulee käydä tarkkailemassa kasvustoja ja kitkeä niistä muita viljalajeja pois, jotta saadaan mahdollisimman puhdas sato. Tässä vaiheessa huomaa, jos kylvetyssä siemenessä on ollut vieraslajeja enemmän. Kitkettävää  ja kasvustossa kulkemista riittää tällöin aika lailla.

  Sadonkorjuu ja kuivaus

  Huolellisuutta vaaditaan myös puintien ja kuivauksen yhteydessä. Sadonkorjuukalusto ja kuivaamo on puhdistettava varsinkin, jos niissä on käsitelty muita viljalajeja. Puhdaskauran tuotanto on haastavaa, mikäli usealle viljelijälle kuivataan useita eri viljalajeja kuivaamossa samaan aikaan.

  Puhdaskauran vaatimukset

  Vaatimukset voivat vaihdella eri toimijoilla.

   

  Anna-Leena Vierimaa
  kasvintuotannon asiantuntija
  ProAgria Oulu

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Laadimme luomuun siirtyville ja jo toimiville tiloille luomu- ja siirtymävaihesuunnitelmia. Lue lisää.

  Maasta markkinoille – uusia oppeja ja välineitä luomutuotantoon. Lue lisää

  Tutustu ajankohtaisiin luomukoulutuksiimme.