• proagriaoulu.fi » Tietoa meistä » Historia » 1800-luku » Abraham Stjernschanz
 • Abraham Stjernschanz

  Oulun läänin Huoneenhallituksen seuran (Talousseuran) perustaja, maaherra Abraham Stjernschanz syntyi Sköldvikin kartanossa 16.12.1787 ja kuoli samassa kartanossa 5.4.1864.

  Haapaniemen kadettikoulun jälkeen hän otti osaa Suomensotaan. Alavuden tappelussa hän kunnostautui niin, että sai kultamitalin ja luutnantin arvon. Sotaretkessä Napoleonia vastaan hän oli myös mukana ja kunnostautui yleten arvosta arvoon.

  Rauhan tultua hän palveli muun muassa kuningas Kaarle XIII:n adjutanttina. Vuonna 1822 hän pyysi eron armeijasta ja oikeuden muuttaa syntymämaahansa.
  Jonkun aikaa yksityisenä maanviljelijänä toimittuaan hänet nimitettiin vuonna 1826 Oulun ja Kajaanin läänin varamaaherraksi ja vuonna 1829 maaherraksi.

  Toimikausi Oulun läänin päällikkönä, jona hän oli viimeinen Ruotsin aikaista maaherran nimeä kantava, kesti runsaat 5 vuotta. Keväällä 1834 hänelle pyynnöstä myönnettiin virkaero ja tämän jälkeen hän vietti lopun ikäänsä maatiloillaan Uudellamaalla ja matkusteli laajalti ulkomailla.

  Pysyvin muisto maaherra Stjernschanzin lyhyestä virkakaudesta Oulun läänin maaherrana on Talousseuran perustaminen.

  ”Tällä toimenpiteellä hän viittasi ikiajoiksi suunnan maakunnan elämän parantamiselle ja pani alkuun pyrkimyksen oman avun kautta yhteisvoimin voittaa maaperän ja ilmaston asettamat esteet”, sanotaan Talousseuran 100-vuotishistoriassa.

  Talousseurassa hän oli kaiken Oulussa olonsa ajan valppaana aloitteiden tekijänä, yleensä ”Seuran sieluna”. Katovuosina 1832-1833 hän matkusti ottamassa selkoa puutetta pahimmin kärsivien seutujen oloista pelkäämättä matkan vaivoja ja vaaroja, joita nälän ja luonnottomien ravintoaineiden johdosta raivoava kulkutauti synnytti. Näillä matkoillaan hän kuitenkin sairastui niin, että se lopulta johti hänet päätökseen erota maaherran virasta.

  Oulun läänin maaherra 1826-34 Abraham Stjernschanz, Oulun läänin Talousseuran perustaja ja puheenjohtaja 1828-33.