• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maito » Katse vasikoihin!
 • 20.03.2018

  Katse vasikoihin!

  Ihmislapsen vauvaiällä ja sen aikaisilla tapahtumilla on suuri rooli lapsen myöhempiä vuosia ajatellen. Vauva on täysin riippuvainen lähimmäisistään ensimmäisten kuukausien ajan. Sama pätee eläinmaailmassa. Myös vasikan ensimmäiset elinkuukaudet ovat ratkaisevia eläimen tulevaisuuden kannalta.

  Tyytyväinen vasikka nukkuu ja märehtii rauhassa.
  Kuva: Elina Hellén

  Samoin kuin ihmislapsi, myös vasikka on riippuvainen hoitajistaan. Hyvin onnistunut vasikka-aika antaa tulevalle lypsylehmälle vakaan pohjan saavuttaa korkeita tuotoksia ja pysyä terveenä.

  Vasikkaiän turvaaminen alkaa jo tiineen lehmän umpikaudesta. Onnistuneen poikimisen jälkeen on tärkeää, että vasikka saa laadukasta ternimaitoa mahdollisimman  pian syntymänsä jälkeen. Jos vasikat tuntuvat sairastavan paljon, kannattaa lehmän umpikauteen ja syntymän jälkeiseen ternimaidon juottoon kiinnittää huomiota aiempaa enemmän.

  Vasikka tarvitsee korkealaatuista säilörehua ja kuivaa heinää eteensä muutaman päivän iästä lähtien. Samoihin aikoihin tulee alkaa tarjota väkirehua tai vasikkamysliä. Vaikka syöntimäärät ovat alkuun vain pientä noukkimista, pitää uusi rehu vaihtaa eteen päivittäin – syöntimäärät alkavat kasvaa hiljalleen.

  Raikasta vettä tulee olla aina tarjolla. Juottokauden tulisi kestää niin kauan, että vasikka painaa noin 80 kiloa ja syö väkirehua vähintään 1,5 kiloa päivässä. Tämä tarkoittaa yleensä noin kahdeksan viikon ikää.

  Vieroituksen tehdään asteittain, jotta vasikka säästyy stressiltä. Onnistuneesti vieroitettu vasikka ei huuda juoman perään. Mikä onkaan mukavampaa kuin päivä- ja ilta-aikaan hiljainen navetta, jossa voi käydä tarkastuskäynnillä rauhassa.

  Pienillä muutoksilla paljon aikaan

  Oletko tullut ajatelleeksi, minkälainen ilmanlaatu on pikkuvasikoiden karsinoissa? Ehkä olet ajatellut, mutta oletko kokeillut? Oma käsityksemme ei vastaa aina todellisuutta. Myös monia muita vasikoiden kannalta oleellisia asioita saattaa jäädä kiireen keskellä huomioimatta.

  Kaikkien ei tarvitse eikä pidä tehdä kaikkea samalla tavalla. Asiantuntijapalveluiden tarkoituksena on löytää kullekin tilalle parhaiten soveltuvat käytänteet ja mahdollistaa sekä hoitajan että vasikan tyytyväisyys.

  Onnistuneista ensimmäisistä elinkuukausista kertovat elinvoimaiset, kiiltäväkarvaiset, uteliaat ja hyvin kasvavat vasikat. Elinolosuhteiden parantaminen vaatii harvoin kalliita investointeja: pienillä muutoksilla voidaan saada aikaan suuria edistysaskelia.

  Huomion kääntäminen vasikoihin todella kannattaa, onhan kyseessä tilasi tulevaisuus!

  Kirjoittaja:

  Elina HellénLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Vahvat vasikat – uusi nopea täsmäpalvelu!

  Vahvat vasikat -palvelu paneutuu alle kahden kuukauden ikäisen vasikan hoitoon, ruokintaan ja olosuhteisiin.

  Kriittiset pisteet löytyvät toimenpidelistan avulla. Lista kertoo, mitkä asiat ovat kunnossa ja mitä pitää parantaa.

  Palvelu maksaa 300 € + alv 24 %. Lisäksi tilakäyntimaksu 77 € + alv 24 %.

  Lue lisää.

  Karjatsekki avaa pullonkaulat ja kirkastaa tavoitteet. Lue lisää.