• proagriaoulu.fi » Asiakastarinoita » Sparraaja kirittää omaa osaamista
 • Sparraaja kirittää omaa osaamista

  Mikä Räbinä on viljellyt vilja- ja perunatilaansa vuodesta 2010 suunnitelmallisesti ja itseään haastaen. ”Ulkopuolinen asiantuntija on ollut omalle ammattitaidolle hyväksi.”

  Siikalatvan Mankilassa sijaitsevilla noin 120 hehtaarin viljelyksillä kasvaa tulevanakin kesänä kymmenisen hehtaaria korkean luokan sertifioitua siemenperunaa sekä ohraa, kauraa ja ruista reilulla 50 hehtaarilla. Loppualan täyttävät muun muassa herne, nurmet ja saneerauskasvit.

  Räbinän tila pakkaamoineen on tehnyt viljelysopimuksen siemenperunatuotannosta Tyrnävällä toimivan HZPC Kantaperunan kanssa. ProAgria Oulun kasvintuotannon asiantuntijat vastaavat sopimustilojen kokonaisvaltaisista viljelysuunnitelmista ja pienryhmätapaamisista.

  ProAgrian valtakunnallinen Huippuosaaja Juha Sohlo on ollut Räbinän tilan kumppani alusta saakka. Viljelysuunnitelmien lisäksi vuosittaisiin toimiin kuuluvat kasvinsuojelusuunnitelmat ja kasvustokäynnit, joiden lisäksi tila on hyödyntänyt muun muassa tuotantokustannuslaskelmia ja talousseurantaa sekä maan rakenteen ja peltomaan kasvukunnon arviointia.

  Muun muassa kasvinsuojelusuunnitelman tekemiseen ja maan rakenteen havainnointiin on mahdollista hyödyntää Neuvo 2020 -rahaa.

  Vertaistukea ja haastamista

  Mika Räbinä pitää ulkopuolista asiantuntijaa vertaistukena ja sparraajana, jota hän mielellään haastaa sekä varmistaa ja tarkistaa samalla omia käsityksiään.

  ”Kun kysyy, aina löytyy vastaus. Jos tulee pellonreunalla ihmeteltävää, otan kuvia ja lähetän Juhalle. Sama toimii myös toisinpäin.”

  ”Tämä on jatkuvaa tekemistä ja kehittämistä. Jos alkaa tuntua valmiilta, jotakin on pielessä. No sitä vaaraa ei ole”, hän naurahtaa.

  Tuottaako peltosi riittävästi satoa? Täyttyvätkö tukiehdot? Lue lisää

  Varmista peltomaan kasvukunto. Lue lisää


  Asiantuntijat