• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Ympäristöviisas viljelijä » Valmistaudu peltotukihakuun ja satelliittiseurantaan
 • 24.04.2023

  Valmistaudu peltotukihakuun ja satelliittiseurantaan

  Uusi tukikausi tuo mukanaan muuttuvia tukiehtoja ja muutoksia maatilojen valvonnassa. Muun muassa satelliittiseuranta, muutosvaihe, selvityspyynnöt ja kuvat ovat viljelijöille uusia käsitteitä. Uuden ohjelmakauden tukiehtoihin on tärkeää tutustua ennen kasvukauden alkua ja peltotukihakemuksen lähettämistä.

  Vipu-palveluun kirjautuessa viljelijän täytyy päivittää puhelinnumero ja sähköpostiosoite ajan tasalle. Oikea puhelinnumero ja sähköpostiosoite ovat tärkeitä, sillä näiden tietojen mukaan viljelijä saa kasvukauden aikana yhteydenottoja. Jatkossa sähköpostiosoitteen ja älypuhelimen omistaminen on erittäin suotavaa, melkeinpä pakollista, sillä jatkossa viljelijä saa selvityspyyntöjä Vipu-mobiilin kautta. Viljelijä voi myös valtuuttaa esimerkiksi perheenjäsenen, sukulaisen, naapurin tai asiantuntijan. Valtuutettu henkilö voi vastata selvityspyyntöön kuvalla. Tekstiviesti saapuneesta selvityspyynnöstä lähetetään ensisijaisen viljelijän matkapuhelinnumeroon.

  Kuva: Essi Jokela

  Monitorointi otetaan käyttöön vuonna 2023 ja monitorointi sisältää satelliittiseurantaa. Satelliittiseurana on jatkuvaa ja sillä valvotaan peltolohkojen maataloustoimintaa ja tukikelpoisuutta. Satelliittiseurannan myötä viljelijä saa Vipu-Mobiiliin selvityspyyntöjä.
  Heinäkuussa satelliittiseurannalla tehdään tukikelpoisuudentarkastelua, jossa tarkastetaan kasvulohkorajat. Kasvulohkorajojen oikein piirtämisessä on oltava tarkkana ja rajan on sijaittava samassa kohdassa kuin se on peltolohkolla.

  Tukikelpoisuudentarkastelusta selvityspyyntö lähetetään ELY-keskuksesta. Maataloustoimintaa seurataan jatkuvasti ja viljelijä voi saada elokuussa selvityspyynnön maataloustoimintaan liittyen. Kylvö, muokkaus, niitto ja laidunnus ovat maataloustoimintaa. Selvityspyyntö lähetetään, jos lohkolta ei ole vielä korjattu satoa, viljelykasvia tai toimenpidettä ei tunnisteta, kasvustoa ei ole perustettu tai lohko ei ole lainkaan maatalouskäytössä.

  Selvityspyyntöihin voi reagoida kolmella tapaa. Vipu-mobiilin kautta kuvan ottamalla tai käyttämällä sovelluksella aiemmin otettua kuvaa vastatakseen selvityspyyntöön. Sovellus paikantaa viljelijän lohkolle, missä kuva otetaan. Selvityspyyntöihin voi reagoida myös muuttamalla kasvitietoa tai kasvulohkorajoja Vipu-palvelussa, jos ilmoitettu kasvi on väärä. Kolmas toimintatapa selvityspyyntöihin on vapaamuotoinen ilmoitus maaseutuviranomaiselle lohkon tukien perumisesta, jos lohkolle ei ole tehty maataloustoimenpiteitä. Tukikelpoisuudentarkastelun yhteydessä, jos viljelijä saa selvityspyynnön täytyy olla yhteydessä kunnan maaseutuviranomaiseen. Jos ei vastaa selvityspyyntöön, satelliittivalvonnan tulos jää voimaan.

  Ota kuva nurmen niitosta tai muusta maataloustoiminnasta viimeistään 31.8.

  Peltotukienhaku päättyy 15.6.2023, jonka jälkeen alkaa peltotukihaun muutosvaihe. Muutosvaiheessa viljelijä voi aiempaa vapaammin muuttaa hakemuksen tietoja. Tuenhakija voi muuttaa hakemustaan peltotukihaun päättymisen jälkeen 2.10 asti. Muutosvaiheessa tuenhakija voi muuttaa esimerkiksi kasvulohkolle ilmoitettua kasvia, muuttaa kasvulohkon rajaa ja vaihtaa ympäristökorvauksen lohkokohtaisia valinnaisia toimenpiteitä. Selvityspyynnön saadessaan kuva toteutetusta toimenpiteestä peltolohkolla pitää olla otettu 31.8. vaikka sen voi lähettää muutosvaiheen päättymiseen asti 2.10.

  Ennen peltotukihakua muista:

  •    tutustua tukiehtoihin ja päivämääriin. Ajantasaiset tiedot peltotukien ehdoista löytyy Ruokaviraston sivulta.
  •    Ladata Vipu-mobiili sovellus

  Kirjoittaja:

  Anniina SäisäLue lisää

   

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Ympäristöviisasta viljelyä
  Lue lisää