Vasikasta terve ja tuottava lypsylehmä
Elina Jääskelä ja Mika Sakko Haapavedeltä ovat kehittäneet tuloksekkaasti nuorkarjaansa ja saaneet alennettua hiehojensa korkeaksi venähtänyttä poikimaikää. Miten se tehtiin?
Yhteistyö ProAgria Oulun maitotila-asiantuntijan Tarja Paateron kanssa alkoi huhtikuussa 2015. Lähtötilanne oli hiehojen 30 kuukauden poikimaikä. Tällä hetkellä ensikot aloittavat maidontuotannon 25 kuukauden iässä.
ProAgrian hieholaskurin mukaan eurohyötyjä varhaisemmasta maidontuotannosta kertyy yli 25 000 euroa vuodessa, kun meijerimaidon hintana käytetään 35 senttiä.
Elina ja Mika päättivät hyödyntää tuotosseurannan ja nuorkarjan kehittämisen lisäksi ProAgrian ruokinnanohjausta ja Toiminta-palvelupakettia.
Hiehojen poikimaiän alentamiselle asetettiin selkeä tavoite. Tilakäyntien yhteydessä hiehoja ja vasikoita mitattiin puolen vuoden välein. Mittaustuloksia ja raportteja verrattiin nuorkarjan kansainväliseen tavoitekasvukäyrään.
Hiehoille tehtiin rehuanalyyseihin perustuva ruokintasuunnitelma eri kasvuvaiheisiin. Lisäksi kirjalliset tilakäyntimuistiot auttoivat tilan väkeä palaamaan tarvittaessa uudelleen asioihin, joista asiantuntija tilakäynnin aikana kertoi.
”Energiasta ei aikaisemminkaan ollut vajetta, mutta se ei ollut tasapainossa valkuaisen saannin kanssa. Nyt hiehot ovat kasvaneet leveyden sijasta korkeutta ja näyttävät lupaavilta ensikoilta. Jo poikimaiän lasku tuo hyötyjä, mutta odotamme paljon myös ensikoiden maitotuotokselta”, Elina Jääskelä sanoo.
Mitä tehtiin ja miksi?
Hiehojen oikein suuntautunut kasvu ja samalla parantunut hedelmällisyys saatiin aikaan, kun ruokintaa tarkennettiin. Vasikoille annetaan reilusti ternimaitoa ja niille tarkoitettua väkirehua. Myös kasvatusoloja väljennettiin.
”Nyt tulee enemmän seurattua, miltä eläimet näyttävät. Mittaukset ja keskustelut Tarjan kanssa lisäsivät omaa osaamista. Nyt on dokumenttien lisäksi silmätuntuma siihen, miltä yli kilon päivässä kasvavan vasikan tulee näyttää ja minkälaisen ruokinnan se siihen tarvitsee”, Elina kertoo.
Tieto arjen hyödyksi
Tietoa löytyy netistä ja somesta paljon, mutta asiantuntijan ottaminen mukaan omalle tilalle auttaa näkemään, mikä suuresta tietomäärästä seulottuna on olennaista. Hiehossa pitää olla raamia -toivomus ei vielä johda selkeisiin toimenpiteisiin.
”Asiantuntijasta oli meille todella paljon hyötyä. Työsokeus on kamala asia. Sitä vain uskoi, että on ne hyvän näköisiä ja samalla ihmetteli, miksi ne eivät tiinehdy ja tuota poikimisen jälkeen odotusten mukaisesti”, Mika Sakko pohdiskelee.
Tästä on hyvä jatkaa kohti tuottavampaa ja terveempää lypsykarjaa.
Kun asiantuntija saa tekemänsä palvelun jälkeen puhelimeen viestin: ”Huomenta – kiitos että olet olemassa”, voidaan molemmin puolin olla hyvillä mielin. Asiakas on kokenut hyötyä ja asiantuntija saa iloa alkavaan työpäivään.
Teksti: Tiina Karlström, ProAgria Oulun kotieläinagrologi ja ProAgrian valtakunnallinen Huippuosaaja osaamisalueinaan eläinten hyvinvointi, terveys ja ruokinta sekä nuorkarja.