Yhtiöittäminen voi olla tilallesi hyvä ratkaisu. Mitä pitää ottaa huomioon? Lue lisää.
Yhtiöittämisestä hyötyy, kun paneutuu asioihin myös itse

Janne (vasemmalla), Jukka ja Sari Karhumaa ovat tyytyväisiä tilansa toimintamuodon muutokseen. Yhtiöittäminen on ollut tilalle oikea valinta.
Jukka ja Sari Karhumaan navetassa robotti lypsää tasaiseen tahtiin maitoa osakeyhtiölle. Karhumaan tila on toiminut yhtiömuodossa pian neljä vuotta.
Jukka Karhumaa on kehittänyt tilaansa johdonmukaisesti liki 30 vuoden ajan. Parsinavetta laajeni vuonna 1999 pihatoksi, johon oli luontevaa hankkia lypsyrobotti vuonna 2008. Tätä nykyä tilalla on noin 70 lehmää ja peltoa noin 120 hehtaaria.
Yhtiöittämisen mahdollisuuksia alettiin tilalla selvitellä vuonna 2010 ja vauhtia asia sai kolme vuotta myöhemmin. Esiselvitykset ja pohdinnat ProAgria Oulun yritysasiantuntijan Hannu Kokkoniemen kanssa osoittivat, että yhtiöittäminen tällä tilalla oli kannattavaa.
Yhtiöittäminen toimintamuodon muutoksena
Karhumaan tilan yhtiöittäminen tehtiin toimintamuodon muutoksena, jolloin maatalousomaisuus siirtyi sellaisenaan uuteen perustettavaan osakeyhtiöön, jonka omistivat Jukka ja Sari. Vuosi yhtiöittämisen jälkeen mukaan tulivat myös kaksi poikaa pienellä osuudella.
”Yhtiömuoto on parantanut mahdollisuuksia optimoida verotusta ja kehittää tilaa. Osakeyhtiön kirjanpito vaatii enemmän, mutta seuranta on helppoa ja reaaliaikaista”, Jukka Karhumaa sanoo.
Hän on kiinnostunut ja tarkasti selvillä maatilansa kirjanpidosta sekä talouden seurannasta ja suunnittelusta. Maatalouden ja yhtiöittämisen asiantuntija toi toimintamuodon muutoksen tueksi koko valtakunnallisen verkoston osaamisen ja ajantasaisen vertailutiedon.
"Tuore tieto ennakkopäätöksistä merkitsi meille 12 000 euron verosäästöä. Myös yhtiöittämisen oikea ajoitus oli tärkeää."
Teksti: Ella Karttimo