Rehusta seokseksi -pienryhmä
Rehusta seokseksi -pienryhmän tavoitteena on luoda hyvät toimintatavat karjan ruokintaan ja muihin rehustusrutiineihin. Perustana ovat pienryhmätoimintaan osallistuvien tilojen käytännön kokemukset onnistumisista ja haasteista. Ruokinnan asiantuntijat ovat mukana avaamassa näkökulmia.
Pienryhmässä ryhdytään tuumasta toimeen – ja tsempataan toisia siinä samalla. Kokonaisuutta muokataan yrittäjien toiveiden mukaisesti.
1. päivä: Tutustuminen ja ensimmäinen kosketus seoksen tekoon
Ketkä ovat matkassa mukana? Missä ollaan nyt ja mihin haluamme mennä? Mitä asioita pienryhmässä tullaan käsittelemään? Kosketus seoksen tekoon. Erilaisia teemoja valittavaksi.
2. päivä: Seosrehuvaunut ja tekniikat kuntoon
Erilaiset seosrehuvaunut sekä niiden ominaisuudet ja toimivuus erilaisilla karkearehuilla, seosrehuvaunun mitoittaminen, seoksen koostumuksen arviointia.
3. päivä: Hyvä seosrehu, mitä se on ja ruokintakustannusten vertailua
Eri eläinryhmien vaateet seosrehulle, päivälaskelmien vertailu, ruokinnan kustannukset vertailuun.
4. päivä: Päivä pötsissä – havainnot eläimistä
Ruokinnan onnistuminen, märehtiminen, lanta, pötsin täyteys ja kuntoluokat.
5. päivä: Seosrehukomponentit, säilörehun laatu, kuiva-aineen vaihtelun vaikutus
Millaisia komponentteja seosrehuun, vaihtoehdot puntariin, säilörehu analyysin pureskelua, kuiva-aineen muutosten vaikutus seoksen koostumukseen.
6. päivä: Rehulogistiikka, hygienia ja hukan poisto
Seosrehun tekemisen tehokkuus, vertailu toimintatavoista, puhtaudesta sekä hävikin ja hukan poisto.
7. päivä: Rehuanalyysista seosreseptiin, tasapainoinen seos
Seosreseptit ruodintaan ja yhteenveto pienryhmäpäivistä: mitä ollaan opittu ja mitä tästä eteenpäin?
Osallistumishinta tarkentuu ryhmäkoon mukaan.