• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Koulutukset ja tapahtumat » Maisemanhoitoilta Pudasjärvellä
 • Maisemanhoitoilta Pudasjärvellä

  Pudasjärvi, 17.11.2020

  Klo 17, Hilturannan leirikeskus, Petäjäkankaantie 434, 93100 Pudasjärvi


  Kuva: Kalle Hellström

  Maisemanhoitoillassa on tarjolla vinkkejä perinnebiotooppien hoitoon, hoidon rahoitukseen ja samalla voidaan pohtia yhdessä, miten hoidettuun maisemaan liittyvää matkailua voitaisiin kehittää. Kohteita laajassa ja luonnoltaan rikkaassa kunnassa varmasti riittää.

  Laajat jokivarsien tulvaniityt ovat tarjonneet aikoinaan talvirehua kotieläimille ja niitä on myös laidunnettu. Maatalouden muutosten myötä ja pientilojen hävittyä luonnonniityt jäivät pitkälti pois käytöstä ja kasvoivat umpeen. Nykyään perinnebiotoopit ovatkin hyvin uhanalaisia luontotyyppejä. Joitakin alueita on otettu 2000-luvulla uudelleen käyttöön, kuten Pudasjärven suistossa kuntataajaman tuntumassa. Myös Sotkajärven Pöllänjokisuiston tulvaniityille suunnitellaan parhaillaan hoitoa. Hoitoa kaipaavia kohteita on kuitenkin ympäri pitäjää.

  Muutama vuosi sitten arvioitiin, että perinnebiotooppeja ja luonnonlaitumia olisi Pudasjärvellä 170 hehtaaria ja vanhoja peltoja, joita voisi ottaa laitumiksi jopa 1000 ha. Mahdollisuuksia uusille laidunyrittäjille on. Esimerkiksi 200 lampaan tila tarvitsisi luonnonlaidunta 30-40 hehtaaria.

  Tilaisuudessa maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija Kalle Hellström ProAgria Oulusta/Oulun Maa- ja kotitalousnaisista kertoo perinnebiotooppien hoidon periaatteista, rahoituksesta ja Pudasjärven kohteista. Jukka Koutaniemi Pudasjärven Kehityksestä kertoo, miten maaseutuun ja matkailuun liittyvää yritystoimintaa on kunnassa aiemmin kehitetty ja mitä palveluvarustusta alueilla on jo valmiina. Annu Tuohiluoto Metsähallituksen Pohjanmaan-Kainuun luontopalveluista kertoo kokemuksia lammaspaimenviikoista Syötteen Rytivaarassa.

  Tilaisuuteen voi osallistua joko paikan päällä tai etäyhteydellä. Huomioimme koronaohjeistuksen järjestelyissä. Ilmoittaudu mukaan su 15.11. mennessä: ilmoittaudu tästä

  Tilaisuuden järjestävät ProAgria Oulun/Oulun Maa- ja kotitalousnaisten Pohjoisen maisemahelmet-hanke ja Pudasjärven Kehitys Oy.

  Lisätietoja: Kalle Hellström, 043 825 5253, kalle.hellstrom@maajakotitalousnaiset.fi

   

  Yhteistyöllä elinvoimaa
  perinnemaisemista.
  LUE LISÄÄ