• proagriaoulu.fi » Asiakastarinoita » Viljelykokemuksia luomuporkkanasta
  • Viljelykokemuksia luomuporkkanasta

    Pyhäjokisella Hannu Keskisen ja Agnes tilalla on korjattu ensimmäinen luomuporkkanasato. – Opettavainen kesä, jonka kokemuksien jälkeen voi suunnitella seuraavaa viljelykautta ihan uusin ajatuksin.

    Hiehokasvatukseen ja nurmiviljelyyn viime vuosina keskittyneellä tilalla oli pohdittu porkkanan mahdollisuuksia jo vuosikymmenen ajan. Multavat ja karkeahiekkaiset pellot ovat porkkanalle luontevaa viljelymaata.

    Tuotannonmuutos sai vauhtia vuosi sitten syksyllä, kun Keskiset vaihtoivat ajatuksia luomu- ja nurmituotannon valtakunnallisen Huippuasiantuntijan, ProAgria Oulun Olli Valtosen kanssa.

    – Talven aikana ajoimme sitten 2 500 kilometrin ringin tutustumassa tiloihin, tapaamassa konemyyjä ja tutustumassa muun muassa Apetitin tehtaaseen, Hannu Keskinen kertoo.

    Opit hyödyksi ensi satokaudella

    Vielä huhtikuussa nurmella olleista pelloista otettiin suoraan luomuporkkanan viljelyyn 3,6 hehtaaria, mikä aiheutti etukäteen jo tiedossa olleet rikkakasviongelmansa kasvukauden aikana. Porkkanaa viljeltiin ensimmäisenä kesänä perunapenkkien mallisissa harjuissa. Samaa viljelytapaa on tarkoitus jatkaa edelleen.

    Kun porkkanapenkit oli tehty, alkoivat työvaiheet, jotka antoivat oppia seuraavalle satokaudelle.

    – Kahden penkin kylväminen kerralla vaatii tarkkuutta sekä itseltä että traktorilta. Myös riviväliharausta pitää ensi kesänä tehostaa ja tarkentaa multausajankohtaa, Hannu Keskinen listaa kesän oppeja.

    Porkkanapenkkien päälliskitkennän Keskiset hoitivat omin voimin.

    – Ne penkit, jotka ehdimme kitkeä, myös tuottivat satoa. Ensi vuonna panostamme rikkatorjuntaan ja palkkaamme kesä–heinäkuulle ulkopuolisia työntekijöitä. Kitkentä on edelleen käsityötä.

    Rikkojen hallintaan voi vaikuttaa myös kylvöajalla. Ensimmäisenä keväänä kylvöt tehtiin 5–6 päivän aikana, kun ensi keväänä aikaa on tarkoitus venyttää kahteen viikkoon.

    Hannu Keskinen (vasemmalla) on saanut huomata, ettei tiedon saanti toisilta alan viljelijöitä ole välttämättä helppoa. Omista viljelykokemuksistaan hän kertoi syyskuussa Maasta markkinoille -hankkeen pellonpiennartilaisuudessa Parhalahdella. Kuva: Johanna Helkimo

    Vahva usko erikoisviljelyyn

    Ensimmäinen kesä ei tuonut Keskisen tilalle vielä tulosta, mutta kulut saatiin katettua. Silti Hannu Keskinen ei epäile hetkeäkään erikoisviljelyn mahdollisuuksia, kunhan saa asiat järkevästi toimimaan.

    – Jouduimme ensimmäisenä vuonna tekemään isot koneinvestoinnit, kun käytettyjä ei ollut saatavilla. Omat koneensa tarvittiin muun muassa penkintekoon, kylvöön ja nostoon. Toinen rikkahara on investointi ensi vuoteen.

    Keskisen tilan luomuporkkanat menivät jalostettaviksi Apetitille. Porkkanalaatikot nostettiin suoraan ilman varastointivaiheita vaihtokontteihin, jotka rekka kävi hakemassa.

    Keskisen tilan kumppani kilpailutukseen, markkinointiin ja myyntiin liittyvissä kysymyksissä on Tuoreverkko Oy, joka myy kotimaisia avomaankasviksia ja marjoja keskusliikkeille, tukuille ja jalostajille.

    – Katse on tulevaisuudessa. Keskitymme luomuporkkanaan, jota on tarkoitus viljellä 7–8 hehtaarilla. Nyt tiedämme lajikkeet, kylvötiheydet, optimaaliset lohkojen mallit ja paljon muuta.

    Uutta alalle tulevaa viljelijää Hannu Keskinen neuvoo menemään pariksi vuodeksi töihin tilalle, jossa viljellään porkkanaa. Ei tarvitse oppia niin paljon kantapään kautta.

    Maasta markkinoille – uusia oppeja ja välineitä luomutuotantoon.
    Lue lisää

    Lisää luomua ruokalistoille.
    Lue lisää