• proagriaoulu.fi » Tietoa meistä » Historia » 1800-luku » Gustaf Toppelius
 • Gustaf Toppelius

  Oulun läänin Talousseuran ensimmäinen sihteeri, professori, Oulun kaupunginlääkäri Gustaf Toppelius syntyi Oulussa kirkkomaalari Mikael Toppeliuksen poikana 4.6.1786 ja kuoli Oulussa kunnioitettuna kansalaisena 2.12.1864.

  Lääketieteen opinnot hän suoritti Upsalan yliopistossa sekä toimi lääkärinä ja opettajana Tukholman Karoliinisessa opistossa. Tunnustuksena ansioistansa Ruotsin palveluksessa hän sai professorin arvonimen 30-vuotiaana. Oulun kaupunginlääkärinä hän oli 49 vuotta kuolemaansa asti. Lääkäritoimen ohella Toppelius suoritti erinomaisen moninaisen, työteliään ja tuloksellisen palveluksen Oulun kaupungin ja läänin hyväksi.

  Toimellisen ja avarakatseisen miehen osallisuus Talousseuran perustamisessa oli melkein luonnollinen asia. Toppelius ehti tehokkaasti ottaa osaa seuran perustamiseen sekä omistaa sille paljon huolellista ja taitavaa työtä. Talousseuran ensimmäiset säännöt olivat pääasiallisesti hänen sepittämänsä.

  Seuran innokkaana sihteerinä hän toimi sen viisi ensimmäistä vuotta 1828-1833 eli saman ajan kuin puheenjohtajana oli maaherra Stjernschanz. Talousseuran johtokunnan jäsenenä hän oli elämänsä loppuun asti. Oulun lääniä hän vertasi hiomattomaan jalokiveen, jonka tahkoamiseen ja hienostamiseen seuran tuli pyrkiä.

  Professori Gustaf Toppelius, Oulun läänin Talousseuran sihteeri 1828-33.