• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Luomu » Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – myös viljelysuunnittelussa
 • 28.11.2016

  Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – myös viljelysuunnittelussa

  Taas on yksi kasvukausi nähty ja koettu. Nyt on hyvä hetki istahtaa hetkeksi alas ja muistella kulunutta. Mikä meni pieleen ja mikä meni hyvin? Mikä oli nurmen satotaso, entäpä viljan? Riittääkö rehu ja onko se laadullisesti sopivaa? Mitä havaintoja tehtiin lohkojen kasvukunnon suhteen? Onko tuotto ollut kohdillaan? Täyttyivätkö ympäristökorvauksen ehdot? Kysymyksiä on monia, ja mikä parasta, menneestä voi ottaa oppia.

  Kun viljelysuunnitelmaa tehdään asiantuntijan kanssa, näitä kysymyksiä tulee pohdittua ihan eri tavoin kuin yksin puurtaessa. Kun tarkastellaan mennyttä kasvukautta, on hyvä tehdä yleiskatsaus menneeseen. Tarkastellaan sadon riittävyyttä – pitääkö muuttaa kasvilajivalikoimaa? Tai säilörehun laatu – pitääkö korjuustrategiaa muuttaa, vai tarkastellaanko nurmiseoksen monipuolisuutta?

  Maanäytteitäkin tulee katsottua tarkemmin – miltä ne näyttävät viiden vuoden välein otettuina? Ovatko viljavuusarvot muuttuneet radikaalisti suuntaan tai toiseen – pitäisikö harkita esimerkiksi kaliumlannoitusta lohkoille? Vai onko lohkoilla kalkituksen tarvetta? Ja ovatko viljavuus- ja lantanäytteet ylipäätänsä ajan tasalla? Onko viljelykiertosuunnitelma kunnossa? Pitääkö myös luomusuunnitelma päivittää samalla?

  Näihin kysymyksiin onkin hyvä tarttua nyt, kun edellinen kesä onnistumisineen ja epäonnistumisineen on tuoreessa muistissa. Nyt pari viimeistä kasvukautta ovatkin olleet ”mielenkiintoisia”, joten tässä vaiheessa on hyvä myös miettiä peltojen kasvukuntoa. Kannattaako varata jo ensi kesälle salaojien huuhtelijaa käymään? Tai pohtia piiriojien aukaisemista?

  Tässä vaiheessa vuotta tehty viljelysuunnitelma luokin hyvän pohjan ensi vuoden toiminnalle. Sillä on myös taloudellista hyötyä; useimmiten lannoitteet ja siemenet ovat edullisempia ennakkoon tilattuina. Myös haluttujen tuotantopanoksien saatavuus on parempi, jonkin erikoisemman viljelykasvin siemenet ovat joskus olleet loppuunmyytyjä jo tammikuussa.

  Kun varmistaa tukiehtojen täyttymisen jo tässä vaiheessa, säästyy monelta murheelta ensi kasvukaudella. Silloin keskitytään itse tekemiseen, ei enää suunnitteluun!


  Iloiset asiantuntijat, Leila Laine (vasemmalla)
  ja Heini Rautiola, suunnittelupuuhissa.

  Kannattaa myös hyödyntää Neuvo2020-palvelut tukemaan viljelysuunnittelua. Maan kasvukuntoa arvioidessa käydään lohkoilla tekemässä arvioita, ”kaivamassa kuoppaa”. Täydentäviä ehtoja, ympäristökorvausta ja muita tukia voidaan tarkastella puolestaan erilaisten tsekkilistojen avulla.

  Myös luomusuunnitelma voidaan päivittää Neuvo-rahaa hyväksi käyttäen. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää tämä etu ja saada lisäarvoa oman tilan viljelykäytäntöön.

  Leila Laine
  kasvintuotannon asiantuntija
  ProAgria Oulu

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Lisätietoa antavat ProAgria Oulun asiantuntijat.