• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maito » Maitohuoneen jätevedet - lietelantalaan vai puhdistamoon?
 • 11.08.2017

  Maitohuoneen jätevedet – lietelantalaan vai puhdistamoon?

  Haja-asutuksen jätevedet ovat keskusteluttaneet vuosikausia. Pitkän vatvomisen jälkeen vaikuttaa nyt siltä, että keväällä voimaan tulleet säädökset ovat ne lopulliset. Toki maailma muuttuu tältäkin osin, mutta nyt tilanne lienee pysyvimmillään pitkään aikaan.

  Maitohuoneen ja muutkin navetan jätevedet kuuluvat ympäristönsuojelulain ja hajajätevesiasetuksen piiriin. Osassa kuntia on voimassa olevat ympäristönsuojelumääräykset, ja niissä voi olla tiukennuksia tai muita erityismääräyksiä. On myös tiloja, joiden jätevesienkäsittelyä säätää ympäristölupa. Silloin toki noudatetaan sitä, vaikka vaatimukset saattavat olla asetusta tiukempia.

  Yksi yleinen tapa on johtaa maitohuoneen jätevedet lietesäilöön ja käyttää ne lannoitteena lietteen mukana. Tämä on laillinen ja käytännöllinen tapa. Toinen tapa on puhdistaa vedet ennen niiden johtamista ympäristöön. Maitohuoneen jätevesien puhdistamista säätelee jätevesiasetus, ja tälloin voidaan samaan järjestelmään johtaa myös muut pesuvedet ja navetan vessavedet. Myös yhteinen puhdistamo asuinrakennuksen kanssa on mahdollinen.

  Lietesäiliön huonona puolena on jätevesien viemä tila lantalasta ja lannanlevitysalasta. Kun maitohuoneen vedet ohjataan lietelantalaan, tulee esimerkiksi navetan vessan jätevedet ratkaista erikseen. Niille voidaan käyttää esimerkiksi erikseen tyhjennettävää umpisäiliötä, jonka vedet kuljetetaan kunnalliselle puhdistamolle.

  Yksi vaihtoehto vessavesille on liittää ne asuinrakennuksen jätevesijärjestelmään. Kannattaa myös uhrata ajatus vaihtoehdoille, esimerkkeinä kuivakäymälä tai polttava vessa.

  Milloin tarvitaan suunnitelma?

  Olemassa olevan navetan jätevesiasia on ratkaistu jollakin tavalla, mutta muutokset voivat olla tarpeen jätevesiasetuksen, tilantarpeen tai veden käytön muutoksien vuoksi. Mikäli navetalla on jätevedenpuhdistamo, tulee sen kanssa noudattaa hajajätevesien lainsäädäntöä.

  Puhdistamistasoon ei ole tullut muutoksia, vaan vuodesta 2011 voimassa olleita vaatimuksia noudatetaan edelleen. Lievennyksiä tuli ainoastaan niin sanottujen kuivan maan kiinteistöjen kunnostusaikatauluun.

  Uudisrakentamisessa vaatimuksia on noudatettava heti, kuten on tehty jo vuodesta 2004 alkaen. Ranta-alueilla eli 100 metriä keskiveden rantaviivasta ja luokitelluilla pohjavesialueilla aika on sidottu kalenteriin. Tällöin takarajana järjestelmän ajantasaistamiseen on 31.10.2019. Muilla alueilla vaatimus on sidottu muihin isoihin remontteihin tai suuriin vedenkäytön muutoksiin.

  Isot remontit tarkoittavat rakennuslupaa vaativia peruskorjaustyyppisiä remontteja. Niistäkään ihan kaikki eivät edellytä jätevesisuunnitelmaa. Kun suunnitelma vaaditaan, eivät lain suomat vapautukset ja lykkäykset ole käytössä. Vedenkäytön muutos voi olla esimerkiksi liittyminen vesijohtoon, jolloin myös jätevesienkäsittely on laitettava kuntoon.

  Kirjoittaja:

  Merja TalvitieLue lisää

   

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Luotettavaa ja maksutonta jätevesineuvontaa. Lue lisää