• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Luomu » Luomusiemenen tuottajaksi?
 • 05.04.2018

  Luomusiemenen tuottajaksi?

  Luomusiemenen tuottajista on pulaa. Tulevalle kesälle on vielä mahdollista tehdä sopimuksia eri siemenpakkaajien kanssa, vaikka alkaakin olla kiire. Siementuotannon kannattavuuden laskentaan voi käyttää Neuvo 2020 -rahaa.

  Kahden viime vuoden aikana on luomutuotantoala kasvanut voimakkaasti. Tämän vuoden ennusteet kertovat, että useassa maakunnassa luomuun liittyjiä on ennätysmäärä. Samaan aikaan luomusiemenala on vähän: vuodesta 2013 vuoteen 2016 kasvua oli vain 250 hehtaaria.

  Vuonna 2017 uusia hehtaareita tuli 500 ja siementuotantoala nousi 2 995 hehtaariin. Samaan aikaan uutta luomualaa tuli lähes 20 000 hehtaaria ja kokonaisala kasvoi 259 451 hehtaariin.

  Käytännössä tätä yhtälö tarkoittaa sitä, että luomusiementä pitääkin tuoda muista maista. Kun tavanomaisen siemenen käytölle on vielä tulossa kiristyksiä EU:sta, omaa siementuotantoa ja kotimaista saatavuutta pitää pystyä kasvattamaan voimakkaasti.

  Miksi siementuotanto ei kiinnosta?

  Siementuotanto nähdään usein vaikeana viljelyn osa-alueena, vaikka moni tila tuottaa itselleen siementä, joka täyttäisi kauppavaatimukset. Siementuotannossa on toki mahdollista epäonnistua, mutta esimerkiksi puhdaskauratuotannon riskit ovat lähes samat.

  Jos viljan kantasiemen ei ole kemiallisesti peitattua, siemenerän voi vielä myydä elintarvikkeeksi tai rehuksi luomuna. Jos apilansiemenen tuotanto epäonnistuu, maahan on muokattavissa kohtuullinen viherlannoitusmassa, jonka voi hyödyntää seuraavan vuoden kasvuston lannoitukseen. Usein tämä unohtuu, kun miettii apilan siemenkustannusta ja saamatta jäänyttä satoa.

  Kiinnostavuuteen vaikuttaa myös se, että Pohjois-Pohjanmaan siementuotantokulttuuri on vähäinen verrattuna muihin maakuntiin. Usein uusi viljelijä joutuu aloittamaan lähes nollasta, koska lähistöllä ei ole viljelijöitä, joilta saisi vinkkejä viljelyyn.

  Tutkittua hyötyä

  Vasta luomuun siirtyneelle kasvinviljelytilalle, jolla on pitkä viljanviljelytausta, timotein siemenviljely olisi hyvä vaihtoehto monipuolistaa viljelykiertoa viherlannoituksen lisänä.

  Apilan siementuotannossa metsän reunassa tai sisässä olevat lohkot ovat optimaalisia pölyttäjien kannalta. Monesti tällaiset lohkot mielletään pitempiaikaisiksi nurmilohkoiksi metsän varjostavuuden vuoksi. Näillä lohkoilla apilan siemensato voi kuitenkin yllättää positiivisesti.

  Kymenlaakson kasvinviljelyryhmissä vertailtiin muutama vuosi sitten normaalin luomuviljelyn, luomusiementuotannon ja tavanomaisen viljelyn tuotantokustannuksia.

  Nettovoittoa tarkasteltaessa tavanomaiset tilat olivat miinuksella 40 euroa hehtaarilta. Tavanomainen luomu oli plussalla noin 150 euroa hehtaarilta, kun luomusiementuotantotiloilla vastaava luku oli 470 euroa hehtaarilta.

  Pitempiaikaisessa vertailussa huonoinakin vuosina siementuotantoryhmän nettovoitto oli parempi kuin muiden ryhmien. Vertailussa laskettiin tilan kaikkien kasvien tuotantokustannukset ja sitä kautta keskiarvo hehtaaria kohti.

  Työkustannus vaihteli suuresti siementilojen välillä, mihin vaikutti vahvasti viljelykierto ja siihen liittyvät työt. Tiloilla, jotka hoitivat rikat mekaanisella muokkauksella viherlannoituksen yhteydessä, kitkentäkuluja tuli vähän varsinaisina siementuotantovuosina. Tässäkin ilmeni viljelykierron suunnittelun tärkeys.

  Kirjoittaja:

  Olli ValtonenLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti


  Hyödynnä Neuvo 2020 -raha

  Siementuotannon kannattavuutta ja luomun mahdollisuuksia voit miettiä Neuvo 2020 -palvelun avulla yhdessä asiantuntijamme kanssa.

  Käytettävissäsi on 7 000 euroa kuluvana ohjelmakautena vuoteen 2020 saakka. Maksat haluamistasi palveluista vain arvonlisäveron, jonka voit vähentää verotuksessa.