• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Pellon pientareelta » Nurmen kasvu ei lopu ensimmäiseen satoon
 • 30.06.2020

  Nurmen kasvu ei lopu ensimmäiseen satoon

  Ensimmäinen säilörehu alkaa olla suurimmalta osin jo korjattu. Satomäärissä oli suuria vaihteluita. Pääsääntöisesti ensimmäisen vuoden nurmet ja osa toisen vuoden nurmista kasvoivat hyvin.

  Vanhemmissa nurmissa oli vaihtelua. Osalla lohkoista oli selviä talvituhoja, joiden syynä oli kolmas korjuu. Kun korjuu oli tehty syyskuun lopulla, niittokorkeus oli viisi senttiä, eikä nurmi enää kasvanut korjuun jälkeen, kasvustot olivat harvoja. Lisäksi myöhäisellä lietteen levityksellä oli tuhoa saatu vielä täydennettyä.

  Kuitenkin monen lohkon heikon kasvun syy ovat viime vuoden kovat sadot. Koska kolmas sato korjattiin suurimmilta osin vasta syyskuun puolen välin jälkeen, eikä nurmi ei enää ehtinyt kasvaa juuri olenkaan sen jälkeen, tämä vaikutti todennäköisesti epätäydelliseen talvehtimiseen. Nurmen kasvu suuntautui heikosti kasvaneilla lohkoilla juuristoon ja maanpäällinen kasvu oli toissijainen tehtävä.

  Useasti luullaan, että nurmien juuren ja maanpäällinen kasvu tapahtuvat samanaikaisesti. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kasvu keskittyy jompaan kumpaan. Nyt kun nämä kasvustot on niitetty, kasvuun lähtö on ollut nopeaa. Parhaimmillaan kasvuston korkeus on kuuden päivän päästä ollut jo lähellä 20 senttiä. Toisella korjuulla näistä lohkoista on mahdollista saada ihan kelvollinen sato.

  Osa ensimmäisen lannoituksen ravinteista on vielä käyttämättä, mikä lisää massantuotannon mahdollisuutta. Lisäksi tämän viikon aikana on säätiedotusten perusteella tulossa vettä pitkästä aikaa, mikä parantaa kasvumahdollisuutta entisestään.

  Vielä on kasvuaikaa jäljellä

  Tosiasia on kuitenkin, että suurimmalla osalla tiloista ensi talvena tarvittavasta rehusta on kasassa vain osa. Keskimäärin laskettuna nurmen kasvulle vielä käytössä noin 70 vuorokautta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaksi satoa on vielä mahdollista korjata, mikäli kasvu on normaalia.

  Olisi hyvä tietää, millaista rehua ensimmäisestä sadosta on tullut, jotta korjuustrategiaa voisi suhteuttaa siihen. Alustavien tietojen perusteella kuitua ensimmäisessä rehussa olisi ihan kohtuullisesti. Osa tiloista korjasikin rehun myöhemmin, jotta massaa tulisi enemmin.

  Tämän rehun täydentäjäksi sopisi hyvin kolmas sato, joka yleensä on hyvin sulavaa, mutta jossa kuitua on vähemmin. Toisesta sadosta kuitenkin tulee kohtuullisen kuituista, koska kevään täydennyskylvöt tuottavat vasta kunnon sadon toiseen niittoon. Kevään täydennyksissä käytettiin paljon vihantaviljaa, mikä ei ehtinyt vielä ensimmäiseen satoon.

  Seurantaa ja havaintoja

  Nurmien korjuun osalta on tärkeää, että seuraa, mitä pellolla tapahtuu ja itsellä on ajatus, millaista rehua ruokintaan tarvitaan. Viiden viime vuoden osalta nurmen kasvu ei ole mennyt oppikirjojen mukaisesti, vaan päätökset on pitänyt tehdä enemmin kasvustohavaintojen perusteella.

  Navetassa tarkkaillaan lehmien käyttäytymistä ja ruokintaa säädetään pitkälle sen mukaisesti. Miksei samaa tapaa käytettäisi myös nurmien viljelyssä?

  ProAgria Oulu tarjoaa kasvustohavaintoja Neuvo 2020 -käynteinä tai laajempana Nurmi-pakettina, joka sisältää kasvustokäyntejä ja tiivistä yhteydenpitoa kasvukauden aikana.

  Teksti ja kuva:

  Olli ValtonenLue lisää

   

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Lisätietoa kasvustokäynneistä ja Nurmi-paketeista

  Juha SohloLue lisää
  juha.sohlo@proagria.fi,
  0400 585 506

  Olli ValtonenLue lisää
  olli.valtonen@proagria.fi,
  040 735 5519

  Nurmipalveluja tilojen eri tarpeisiin.
  Lue lisää