• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Onnistumme yhdessä » Suunnitteilla sukupolvenvaihdos?
 • 12.12.2018

  Suunnitteilla sukupolvenvaihdos?

  Aloita ajoissa, keskustele ja käytä apuna asiantuntijaa – siinä maatilan sukupolvenvaihdoksen avainasiat.

  Sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun pitää varata aikaa, mieluiten kahdesta viiteen vuotta ennen lopullista tilakauppaa. Keskusteleminen ja miettiminen ovat osa suunnittelua.

  Turun yliopiston tutkimuksen mukaan perheyritys tarvitsee aikaa 5–10 vuotta, koska luopujien on osattava luopua sekä jatkajien ymmärrettävä yrittämisen ydin ja halunsa jatkaa.

  Jotta sukupolvenvaihdos koetaan onnistuneeksi, luopujan, jatkajan ja sisarusten on tultava toimeen myös tilakaupan jälkeen. Puolisot tuovat mukaan oman värinsä. Testamentit, edunvalvontavaltuutukset, yhtymäsopimukset ja avioehdot kannattaakin huolehtia kuntoon jo suunnitteluvaiheessa.

  Jatkajalla on oikeus saada tila haltuunsa kohtuulliseen hintaan ja toimeentulo ilman liiallista velkataakkaa. Tehdystä työstä on saatava korvaus ja myös omalle elämälle pitää jäädä tilaa.

  Jatkajan kannalta kyse ei ole vain kauppakirjan allekirjoituksesta, vaan vastuun ottamisesta. Kun sukupolvenvaihdokseen on varattu aikaa, nuori ehtii kasvaa tulevaan ammattiinsa.

  Velat ja tilan kannattavuus ovat usein jatkajan päällimmäisiä huolia. Myös tilalle muuttavan puolison sopeutuminen ja sisarusten suhtautuminen tilakauppaan voivat askarruttaa.

  Luopujalla on oikeus saada elämäntyöstään arvostusta ja kunnioitusta, ettei päällimmäiseksi jää syrjäytymisen tunne. He ansaitsevat leppoisat eläkepäivät ja kohtuulliseen korvaukseen tilastaan.

  Luopuminen tilasta ja työstä voi olla vaikeaa. Mielessä voi risteillä monenlaisia kys­ymyksiä – myös tarpeettomuuden ja tyhjyyden tunnetta, pelkoa vanhenemisesta ja tilan tulevaisuudesta. Asuminenkin saattaa askarruttaa ja toimeentulo huolestuttaa.

  On ymmärrettävä sukupolvien erot, arvot ja asenteet. Ei ole väärin, että nuori polvi tekee asiat tavallaan. Virheistäkin voi oppia.

  Sisaruksilla on oikeus tasapuoliseen kohteluun ja tulla kuulluksi sekä omaan perintöosuuteen vanhempien kuoltua. Muuten asia jaa hiertämään ja nousee pintaan viimeistään vanhempien kuoltua.

  Teksti:

  Esko OjalehtoLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti


  Tarvitsetko apua maatilasi sukupolvenvaihdokseen?