• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Ruokeva
 • Ruokeva

  06.04.2022: Kumppanuusmaatalous ruokakasvatuksen ja lähiruoan käytön mahdollistajana

  Miksi kumppanuusmaatalous mielletään usein pelkästään yksittäisten kuluttajien jakelukanavaksi? Voisiko asiakas olla myös esimerkiksi päiväkoti? Nämä kysymykset nousivat esille Ruokeva – ruokaa kestävästi ja vastuullisesti -hankkeen tiimipalaverissa, kun pohdimme kumppanuusmaatalouden mahdollisuuksia ruokaketjussa. Päätimme lähteä selvittämään asiaa osana ruokalistapilottimalliamme.

  31.01.2022: Yhteistuumin lisää paikallista kuntalaisten lautasille

  Julkiset ruokapalvelut haluavat käyttää enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita. Tuottajat haluavat myydä enemmän tuotteitaan paikallisille julkisille ruokapalveluille. Päättäjät haluavat, että kunnan ruokapalveluissa käytetään enemmän lähiruokaa ja luomua. Kaikilla on sama tahtotila, mutta silti paikallisia tuotteita on edelleen verrattain vähän päiväkotien ja koulujen sekä vanhuspalveluiden ruokalistoilla. Mikä neuvoksi?

  02.12.2021: Enemmän paikallista ruokaa ilman lisäkustannuksia

  Julkisissa ammattikeittiöissä on vahva tahtotila lisätä lähi- ja luomutuotteiden käyttöä.Tahtotila on usein törmäyskurssilla kustannusten kanssa. Paikallisten tuotteiden lisääminen ei vaadi isoja taikatemppuja, vaan enemmänkin asennemuutosta, reseptiikan ja ruokalistan muokkaamista sekä ruoanvalmistusprosessien tarkastelua. Lisäksi paikallisten tuotteiden käyttöä tulee tarkastella mieluummin käyttöhinnan kuin ostohinnan kautta.

  26.03.2021: Ovathan pakkausmerkintäsi kunnossa?

  Uusi elintarvike valmiina, sillä sopivan kokoinen pakkauskoko, näyttävä visuaalinen ilme, hinta kohdillaan ja myyntikanavatkin valmiina - kaikki siis tehtynä! Mutta ovathan lainsäädännön vaatimat pakkausmerkinnät kunnossa? Uutta myytävää elintarviketta suunniteltaessa on monta asiaa, mitä pitää huomioida ja pakolliset pakkausmerkinnät ovat yksi tärkeä osa tuotetta ja tuotteesta annettavaa informaatiota.

  25.05.2020: Ruokalistasuunnittelu ammattikeittiöissä – lähi- ja luomuruoan mahdollisuudet

  Kotimaisen, puhtaan ja turvallisen ruoan arvostus lisääntyy koko ajan. Lähi- ja luomuruoan käyttämisestä ammattikeittiössä on puhuttu jo pitkään. Nyt on huomattu, että on sekä järkevää että mahdollista käyttää lähialueelta saatavia raaka-aineita ja elintarvikkeita.