• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maa- ja kotitalousnaiset » Hyvinvointirata - toiminnallinen työkalu ryhmän ohjaajalle elintapojen puheeksi ottamiseen
  • 21.09.2022

    Hyvinvointirata – toiminnallinen työkalu ryhmän ohjaajalle elintapojen puheeksi ottamiseen

    Yksi toiminnallinen työkalu elintapa- ja hyvinvointiasioiden käsittelyyn pienryhmissä on Arjen sankarit -hankkeessa kehitetty hyvinvointirata.

    Hyvinvointirataa on pilotoitu esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan miesasiakkaiden kanssa ja jatkojalostettu saatujen palautteiden perusteella. Tämä simppeli rata voidaan toteuttaa joko sisätiloissa tai ulkona. Suosittelemme ulkototeutusta, jolloin saadaan samalla hieman liikettä ja raitista ulkoilmaa.

    Rata koostuu viidestä pisteestä, joissa tarkastellaan elintapoja ja hyvinvointia eri näkökulmista. Radan rastipisteet ovat tulostettavissa Oulun Maa- ja kotitalousnaisten kotisivuilta, Arjen sankarit -hankkeen ohjaajan oppaan materiaalien ohesta.

    Rastipisteillä hyvinvoinnin eri näkökulmat esille

    Radan ensimmäisellä pisteellä (Viikon elintapateko) osallistujat arvioivat omaa edellistä viikkoaan elintapojensa näkökulmasta. Koska usein keskitymme niihin asioihin, jotka ovat menneet huonosti, tällä pisteellä haluamme kannustaa keskittymään hyvään. Rastipisteelle on kerätty muutamia esimerkkejä, mikäli on vaikea keksiä omista elintavoistaan hyviä tekijöitä.

    Toisella pisteellä pureudutaan tarkemmin ruokaan ja ravitsemukseen. Osallistujat saavat miettiä, mistä heidän ruokavalionsa koostuu, eli esimerkiksi minkälaisia raaka-aineita heillä arkisin on käytössä ja mistä voi koostaa itselleen hiilihydraatteja, proteiinia, rasvoja ja kasviksia, marjoja tai hedelmiä sisältävän ruokavalion.

    Tällä pisteellä on tarkoitus hahmottaa oman ruokailunsa kokonaisuutta, eikä niinkään arvostella yksittäisten ruoka-aineiden laatua. Keskustelua käydään tälläkin pisteellä ohjaajan vetämänä.

    Ohjaaja esittelemässä hyvinvointiradan ensimmäistä rastipistettä. Kuva: Sirpa Hyyrönmäki
    Ohjaaja esittelemässä hyvinvointiradan ensimmäistä rastipistettä. Kuva: Sirpa Hyyrönmäki

    Seuraavalla pisteellä mietitään yhdessä uneen liittyviä asioita. Rastilla on muutamia kysymyksiä, joiden avulla voidaan viritellä keskustelua omaan nukkumiseen liittyen. Tämä piste on yleensä herättänyt hyvin keskustelua ja osallistujat ovat voineet jakaa omia kokemuksiaan sekä vinkkejä nukkumiseen liittyen toisilleen.

    Viimeisellä varsinaisella pisteellä keskitytään tulevaan – mitä voisi omissa elintavoissa parantaa. Tähän on usein otettu tueksi myös tässä hankkeessa kehitetty Oma hyvinvointitekoni -lomake. Pisteellä voi ensin keskustella ryhmänä omien elintapojen kehittämiskohteista ja sitten jokainen osallistuja voi päättää itselleen sopivan ja tarpeeksi pienen kehittämiskohteen.

    Hyvinvointirataa kiertämässä Raahessa syksyllä 2021. Kuva: Sirpa Hyyrönmäki

    Hyvinvointiradan päätteeksi voit ottaa vielä ”lisärastin”, jossa mietitään omaa liikkumista. Pohjana ja työkaluna pisteellä toimivat muutama vuosi sitten uudistuneet liikkumisen suositukset. Havainnollistavan kolmion avulla voidaan keskustella ryhmäläisten kanssa omasta liikkumisesta.

    Hyvinvointirata auttaa ottamaan puheeksi ja motivoi

    Tulostettavat rastipisteet voi halutessaan laminoida, jolloin ne kestävät paremmin kulutusta, ja rataa voidaan hyödyntää useamman kerran samoilla materiaaleilla. Lisäksi tarvitaan mahdollisesti post it -lappuja ja kyniä. Osallistujien on hyvä huomioida säänmukaiset varusteet.

    Rata kierretään järjestyksessä ja jokaisella pisteellä käydään vapaata keskustelua aiheesta. Ryhmäkoko kannattaa olla tarpeeksi pieni (noin 4-6 henkilöä), jotta kaikki ryhmäläiset pääsevät varmasti ääneen.

    Hyvinvointirata on väline ryhmänohjaukseen, elintapojen puheeksi ottamiseen ja motivoimiseen. Rataa voidaan hyödyntää erilaisten kohderyhmien kanssa, esimerkiksi osana kuntouttavan työtoiminnan tiettyä ajanjaksoa tai se voidaan järjestää osana jotain tapahtumaa. Tärkeintä on herätellä osallistujia miettimään omaa hyvinvointiaan ja kannustaa tekemään parempia valintoja omassa arjessa.

    Antoisia kokemuksia hyvinvointiradalla toivottaa Kaisa Arjen Sankarit -hankkeesta.

    Kaisa MyllykangasLue lisää

     

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi

    Arjen sankarit –
    miehet kuntoon ja
    työllistymisen polulle.
    Lue lisää

    Nappaa linkit hyvinvointiin