• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maa- ja kotitalousnaiset » Elintarvikeyrityksen asiakkaana suurkeittiö
 • 06.05.2022

  Elintarvikeyrityksen asiakkaana suurkeittiö

  Pohjolan Peruna Oy ja Kotirannan Vihannesjaloste Oy kutsuivat lokakuussa 2021 pohjoispohjalaisten ammattikeittiöiden henkilökuntaa tehdasvierailulle. Matkan järjesti Ruokeva – ruokaa kestävästi ja vastuullisesti -hanke. Mukana oli myös yritystoiminnan alkuvaiheessa olevia ruoka-alan yrittäjiä, joille raaka-aineiden alkuperä on tärkeää. Avaimet yrittäjyyteen -hanke oli mukana tutustumassa yrityksiin.

  Pohjolan Peruna Oy

  Raahen Vihannissa toimiva yritys valmistaa suomalaisesta perunasta erilaisia tuotteita. Yrityksen tuotteista tutuimpia ovat Mestari (suurkeittiöt) ja Mummon (vähittäiskauppa ja kuluttajat) sekä Rooty (uudet perunanuudeli- ja perunahipputuotteet). Lisäksi yritys tekee sopimustuotantona tuotteita kauppojen omille merkeille. Suurin osa raaka-aineesta tulee noin 150 kilometrin säteellä Pohjolan Perunasta.

  Vierailulla tutustuttiin perunan vastaanotosta ja kuorinnasta alkaen kuiva-, kypsä- ja pakastetuotteiden valmistukseen ja pakkaamiseen. Valmistusprosessissa on huomioitu niin makuun, väriin ja käyttötapaan sekä säilyvyyteen vaikuttavat asiat parhaimmalla mahdollisella tavalla.

  Kotirannan Vihannesjaloste Oy

  Ylivieskalaisen yrityksen tuotevalikoimassa ovat mm. kuoritut ja pilkotut perunat ja juurekset, valmiit salaatti- ja raastepohjat, pilkotut kasvikset ja hedelmät sekä sousvide-perunat ja juuressoseet. Tuotteita toimitetaan ammattikeittiöasiakkaille ja vähittäiskauppaan.

  Kotirannan Vihannesjaloste ostaa raaka-aineet suoraan viljelijöiltä sekä maahantuojilta. Yritys valmistaa esimerkiksi eri pakkauskoon tuotteita ketterästi asiakkaan toiveet ja tarpeet huomioiden.

  Teimme kierroksen uusiin, muutaman viime vuoden aikana vaiheittain käyttöön otettuihin tuotantotiloihin.

  Tehokasta laadunhallintaa

  Paikan päällä yrityksissä vierailijoille avautuu, kuinka tärkeässä roolissa laadukas raaka-aine, eri perunalajikkeiden ominaisuudet sekä yhteistyöviljelijät ovat. Molemmissa yrityksissä tuotevalikoiman kehitystä tehdään tiiviissä yhteistyössä viljelijöiden kanssa.

  Haluttuun lopputuotteen laatuun ja käytettävyyteen vaikuttavat tuotannon valmistusmenetelmät, jotka ovat molemmissa yrityksissä omansa. Esimerkiksi raaka-aineet käsitellään ja kuljetetaan tehtaalla hellävaraisesti, jotta hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän ja laatu säilyisi parhaana mahdollisena.

  Kiertotalous on elintarvikeyrityksissä otettu haltuun niin, että sivuvirrat hyödynnetään huolellisesti esimerkiksi tuotantoeläinten rehuna. Molemmilla yrityksillä on kokoaan suurempi ja välillisestikin merkittävä työllistävä vaikutus toiminta-alueillaan.

  Lähituotteet kiinnostavat ammattikeittiöitä – tarjoa rohkeasti!

  Kun sekä jo olemassa olevat että uudet, potentiaaliset asiakkaat pääsevät näkemään tuotteiden valmistuksen ja herkulliset lopputuotteet, kiinnostus ja sitoutuneisuus vahvistuu. Kasvotusten tapaamisissa toimijat tulevat tutuiksi puolin ja toisin ja yhteistyö on jatkossa helpompaa. Kynnys kysymyksille sekä palautteen keräämiseen ja antamiseen on mahdollisimman matala. Lisäksi saimme vinkkiä uusista, tulossa olevista tuotteista!

  Tarjoa tuotteitasi rohkeasti yksityisen sektorin lisäksi myös julkisen puolen ammattikeittiöille. Esimerkiksi Monetra Oulu Oy:n Hankintapalvelujen dynaaminen hankintajärjestelmä (DPS) mahdollistaa erityisesti lähi-, luomu- ja pientuottajien tuottamien elintarvikkeiden tarjoamisen julkiselle sektorille.

  Järjestelmä mahdollistaa tuottajille palautteen ja kehitysehdotusten saamisen tilaajilta raaka-aineista. Mukaan toivotaan lisää uusia toimijoita! Lue lisää täältä.

  Teksti:

  Mervi Tiermas
  Projektisuunnittelija
  Avaimet yrittäjyyteen -hanke, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Oulu

  Tervetuloa seuraaviin tapahtumiin! Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan. 

  Uusi kommentti

  Takaisin

  Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
  Nimimerkki*
  Sähköpostiosoite*
  Otsikko
  Viesti*
  Visuaalinen
  varmenne*


  Kirjoita vasemmalla oleva koodi

  Avaimet yrittäjyyteen - lue lisää.