• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Onnistumme yhdessä » Varaudu sopimuksin
 • 09.04.2021

  Varaudu sopimuksin

  Tämä tarina kertoo, mitä kaikkea voi tapahtua, jos ei käytetä riittävästi aikaa ja resursseja, kun sukupolvi maatilalla vaihtuu. Miten tapahtumiin voisi ennalta vaikuttaa ja varautua erilaisilla sopimuksilla?

  Alussa tämän lopun jo tiesin. Enää ei elätä maatilani montaa perhettä. Näin voi käydä, jos ei käytetä riittävästi aikaa ja resursseja maatilayrityksen omistajanvaihdostilanteessa. Sopimukset jäävät sopimatta ja tärkeät asiat kirjaamatta. Syntyy riitaa ja kädenvääntöä arjessa, eikä ennakoimattomista tilanteista päästä eteenpäin.

  Yhteinen työmaa häämöttää

  Maatilalle ryhdyttiin suunnittelemaan omistajanvaihdosta, kun Kalle-isännän terveys oli heikentynyt nopeasti vuoden sisällä. Veljekset Seppo ja Paavo olivat vielä alle 40-vuotiaita, joten nuorten viljelijöiden tukimahdollisuudetkin houkuttivat nopeaan toimintaan.

  Palavereja pidettiin muutaman kerran asiantuntijan kanssa ja keskusteltiin vaihtoehdoista. Paavoa ei palavereissa näkynyt, sillä hän oli sähköasennustöissä paikallisella yrittäjällä. Vanhemmat olivat sitä mieltä, että yksin nuoremman Sepon harteille ei maatilan pitoa voi jättää. Työtä on maatilalla paljon ja ennenkin on tarvittu kaksi henkilöä, jotta on selvitty.

  Niin päädyttiin siihen, että Seppo ja Paavo jatkavat tilaa yhtymänä ja omistusosuudet menivät tasan. Vuoden 2018 alusta maatila siirtyi veljesten omistukseen ja vanha pariskunta väistyi vastuusta. Toki työhön he osallistuivat edelleenkin.

  Arki on vasta alussa

  Pojat astuivat vanhempiensa saappaisiin. Yllätyksenä heille tuli, miten paljon vanhemmat olivat tehneet johtamistyötä, tilaamista, laskujen maksua, suunnittelua ja ennakointia. Kalle-isä välillä huolehti, onko viljelysuunnitelmat asiantuntijan kanssa tehty ja tarvittavat tuotantopanokset tilattu. Eipä pojat ole olleet aikaisemmin paikalla, kun tällaisia asioita oli mietitty.

  Kalle-isällä on tarjota pojille pitkäaikainen asiantuntija Heikki ProAgrialta, jonka kanssa oli aikaisemminkin suunnitelmat tehty. Onneksi Heikki-asiantuntija soittaa Sepolle ja aika varataan kalenteriin. Kevät on koneiden huoltamisen aikaa. Kukahan nekin tekee?

  Navetassa kuluu aikaa kuluu ja eläimetkin tuntuvat sairastavan niin, että tuotos laahaa. Erilaisia kokeiluja tehdään töiden jakamiseen, mutta yhteistä säveltä ei tunnu löytyvän. Miten ja missä näistä asioista kuuluu keskustella?

  Paavon mielestä vähemmälläkin työllä pitäisi saada rahaa tienattua. Keikkaa pukkaisi sähköasennusten parissa edelleenkin. Seppo tekee pitkää päivää. Hän rakastaa eläimiä, eikä haluaisi luopua yhdestäkään. Heillä on normaalit lomat, kuten maatalousyrittäjillä on. Rengaslomittaja on tuttu jo vanhempien ajoilta ja tuntee rutiinit. Hän pystyy tekemään kaikkia navetan töitä, vaikkei työohjeita olekaan. Häneen voidaan luottaa. Paavo on yleensä lomallaan sähköasennushommissa ja Seppo korjailee koneita tai rakennuksia.

  Paavo rakastuu

  Eletään lämmintä kesää 2018 ja lavatanssit kutsuvat sosiaalista Paavoa puoleensa. Lauantaiyöt kuluvat ahkeraan humpan tahdissa ja pian noutopöydästä löytyy vakituinen tanssitettava Helga. Paavolla tuppaa sunnuntaiaamut venymään ja lypsyvuorot siirtyvät toistuvasti Sepolle. Pojat eivät alun alkaen ehtineet tehdä yhtymäsopimusta, jossa olisi määritelty työnjakoon ja vastuisiin liittyviä kysymyksiä.

  Paikkaa yhteiselle keskustelulle, töistä sopimiselle ja arjen haasteille ei ole. Viikkopalavereita ja tuumaustaukoja ei pidetä ja välillä ollaan mykkäkoulua. Seppo uupuu pikku hiljaa työtaakan alla, mutta Paavo päästelee pahat olot pois tanssin pyörteissä. Paavo ilmoittaa menevänsä naimisiin Helgan kanssa jo jouluna.

  Häistä tasingon maksuun

  Häistä on kulunut jo yli puoli vuotta. Helga hengailee maatilalla etsien itseään ja ajankulua. Paavo paahtaa maatilan töissä ja sähköhommissa edelleen. Helga on tyytymätön, eikä viihdy enää. Hän päättää ottaa Paavosta eron ja muuttaa kaupunkiin takaisin. Paavolla on jäänyt kiireessä Helgan kanssa avioehtosopimus tekemättä ja maatilayhtymästä muodostuva omaisuus rajaamatta avio-oikeuden ulkopuolelle.

  Helgalla ei ole omaisuutta vielä kertynyt, joten osituksen kautta Paavo joutuu maksamaan Helgalle tasinkoa. Muutenkin ahtaalla oleva talous kiristyy edelleen. Paavon ruokkii mielenterveyttään väkevillä juomilla ja baareissa ahdinkoaan kavereille jakaen. Koittaa maaliskuu 2020 ja Suomeenkin saapuu odottamaton vieras, korona.

  Tasapainoa järkyttävä virus

  Maatilalla meno on hieman tasaantunut. Seppo on saanut taas Paavoa paremmin avukseen maatilan arkeen. Työt tasapainottuvat, sillä pojat ovat ottaneet avukseen henkilöstöjohtamisen asiantuntijan, Sarin, joka kanssa on pidetty joka toinen viikko palaveria ja suunniteltu yhteisiä tekemisiä.

  Työajan seurantaan on otettu käyttöön ProAika-sovellus, josta pojat voivat vertailla käyttämiään työaikoja eri prosesseihin. Nyt käydäänkin jokainen prosessi läpi ja tehdään kunnolliset työohjeet Sarin kanssa yhdessä. Homma tuntuu ensimmäisen kerran rullaavan kunnolla. Vapaapäivistä on sovittu, joten Seppokin pääsee jo irrottautumaan maatilan töistä.

  Paavo tykkää edelleenkin käydä baarissa vapaa-aikanaan, kunnes eräänä sunnuntaiaamuna Paavon päätä särkee ja olo tuntuu kuumeiselta, nenä valuu ja vatsakin on sekaisin. Töihin ei pysty ja Sepolle on soitettava jälleen kerran. Seppo on lukenut koronasta ja passittaa Paavon koronatestiin. Paavo käy testissä ja jää odottamaan tuloksia eristyksiin Seposta ja vanhemmistaan. Paavon olo ei parane.

  Hengitysvaikeudet ja tehohoito

  Paavon tila romahtaa ja hän joutuu sairaalaan teho-osastolle hoidettavaksi. Paikallissanomissa on ilmoitus 40 hehtaarin peltojen myynnistä tarjouskaupalla pikaisella aikataululla. Seppo toteaa, että pellot olisivat heidän peltojensa vieressä. Mikä mainioin tilaisuus ostaa lisämaata ja viljellä vaikkapa valkuaiskasveja lehmien ruoaksi omilla pelloilla. Nykyinen peltoala ei riitä siihen vielä.

  Paavon vaipuu koomaan. Seppo ei pääse hieromaan kauppoja ilman Paavon suostumusta. Pojat eivät ole tehneet edunvalvontavaltuutusta, jossa olisi voitu määritellä toiminta tällaisen tilanteen varalta. Maan osto jää nyt tekemättä ja Seppoa se harmittaa.

  Mitäpä jos Paavo ei olisi selvinnyt koronasta?  Ilman testamenttia hänen vanhempansa olisivat perineet Paavon osuuden maatalousyhtymästä.

  Miten teidän tilallanne asiat hoituvat poikkeustilanteessa? Olisiko syytä paneutua varautumiseen liittyviin asioihin, niin sopimusteknisesti kuin työnhoidollisesti?

  Kirjoittaja:

  Virva HallivuoriLue lisää

  Virva Hallivuori
  myyntipäällikkö, palvelupäällikkö
  valtakunnallinen huippuosaaja: ruokinta, säilörehun laatu

   

   

  Uusi kommentti

  Takaisin

  Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
  Nimimerkki*
  Sähköpostiosoite*
  Otsikko
  Viesti*
  Visuaalinen
  varmenne*


  Kirjoita vasemmalla oleva koodi

  Varautumissuunnitelma
  - mikä se on?
  Lue lisää