• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Ruokaketju näkyväksi » Ruokaketjun ääni kuuluviin - lähde mukaan viestinnän koulutuksiin!
 • 07.11.2022

  Ruokaketjun ääni kuuluviin - lähde mukaan viestinnän koulutuksiin!

  ”Heippatirallaa taas kaikki rakkaat kuuntelijat, kuulijat ja kuulolla olijat.” Näin alkaa Lähiruoka-teemainen jakso oululaisessa PodacstPodcastissa. Podcastissa juontajat Marko Männistö ja Anu Keränen ruotivat erilaisia podcasteja ja pureutuvat niiden aiheisiin.

  Syyskuussa ProAgria Oulun, MTK-Pohjois-Suomen ja Oulun ammattikorkeakoulun luotsaama Ruokaketju näkyväksi -hanke kutsui PodcastPodcast-juontajat tutustumaan pohjoispohjalaiseen lähiruokaan. Kohteina oli valtakunnalliseen Lähiruokapäivään osallistuvat Runtin tila, Ruukin luomumarkkinat sekä Linnunradan tila. Tuotteiden kirjo oli laaja hunajasta limousin-naudan lihaan ja erityisen ravinnerikkaista perunoista öljyhampputuotteisiin.

  Suomalaisen ruuan tarinaa kannattaa kertoa

  Lämminhenkisessä podcast-jaksossa juontajat Marko ja Anu haastattelevat lähiruuan tuottajia. Tuottajat kertovat ylpeinä tuotteistaan ja miksipä eivät kertoisi. Kotimainen ruoka on puhdasta ja vastuullisesti tuotettua. Sen syömisestä voi olla vähintään yhtä ylpeä kuin sen tuottamisestakin. Juontajien innostus ja ihastus lähialueen tuotteisiin ja yrittäjiin kuuluvat podcast-jaksossa. Uutta tietoa ja oivalluksia saavat niin juontajat kuin podcastin kuulijat.
  Ruuantuotanto on päässyt livahtamaan kauas monen kuluttajan arjesta. Suomalaisen ruuan vastuullisuus ei aina muistu kuluttajien mieleen. Silti jokainen meistä syö ja jokainen haluaa tehdä vastuullisia valintoja elämässään. Vastuullisten valintojen tekeminen vaatii kuitenkin taustalleen tietoa. Numerot ja tilastot eivät usein jää mieleen mutta tarinat jäävät.

  Ilman näitä tarinoita vastuulliset teot ruuantuotannossa jäävät helposti pimentoon. Vastuullisuus on jokapäiväisiä tekoja pellolla ja pihatossa. Kun kuulee viljelijältä itseltään, millaisia vaiheita maitolitran tuottamiseen kuuluu tai miten peruna on päätynyt laarista myyntitiskin paperipussiin, on viesti ymmärrettävä ja uskottava. Suomalaisen ruuan tarinaa kannattaa kertoa. Ja tarinoitahan maatiloilla riittää.

  Kuvassa ovat PodcastPodcastin juontajat Marko Männistö ja Anu Keränen sekä tiskin takana Keskikosken tilan Markku Lievonen.

  Yksi tarinankertoja on Koskenojan tila. Tilan Instagram-tiliä seuraa yli 4000 ihmistä ja kertomuksia tilalta unohtuu helposti selaamaan pitkäksi aikaa. Kuvissa näkyy maatilan arkea: traktoreita, lehmiä, työntekoa – ja ennen kaikkea hymyileviä ihmisiä. Kuva maatilan arjesta näyttää iloiselta ja aktiiviselta. Ja kuten elämään kuuluu, mukana on niin iloja kuin surujakin: uuden vasikan syntymä ja toisaalta Jemina-lehmän vetimen amputointi.

  Koskenojan tila piirtää omalta osaltaan kuvaa vastuullisesta ruuan tuotannosta. Ääntä ruuantuotannosta yrittäjien omalla äänellä kerrottuna tarvitaan lisää. Vastuullisesta ruuantuotannosta voi kertoa monin tavoin: pakkausmerkinnöillä, suusanallisesti tuotteiden jälleenmyyjälle tai vaikka kertomalla oman tilan arjesta ja sen jokapäiväisistä vastuullisuuden teoista sosiaalisessa mediassa.

  Osallistu koulutuksiin ja tee ruokaketju näkyväksi

  Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin. Ruokaketju näkyväksi -hanke järjestää koulutuksia vastuullisen viestinnän taitojen opetteluun aina vuoden 2023 loppuun saakka. Koulutukset toteutetaan 2–5 yrityksen ryhmille tilaympäristössä. Ammattitaitoiset kouluttajat opettavat käytännönläheisesti ja kädestä pitäen niitä viestinnän taitoja, joita yritysryhmä kokee tarvitsevansa. Yrityksillä on käytössään myös verkkokoulutuksia, jotka täydentävät valittua koulutuspakettia.

  Vastuullisesti tuotetusta ruuasta kannattaa olla ylpeä ja kertoa se myös muille. Nykäise siis naapureitasi hihasta ja kokoa ympärillesi 2–5 yrityksen ryhmä. Ruokaketju tehdään näkyväksi yhdessä.

  Kirjoittaja:

  Taru KoskinenLue lisää

  Uusi kommentti

  Takaisin

  Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
  Nimimerkki*
  Sähköpostiosoite*
  Otsikko
  Viesti*
  Visuaalinen
  varmenne*


  Kirjoita vasemmalla oleva koodi

  Ruokaketju näkyväksi
  Lue lisää

  Koulutukset ja tapahtumat

  Tee ruokaketju näkyväksi ja opi hyödyntämään työssäsi vastuullisen viestinnän taitoja.

  Lue lisää tulevista koulutuksista ja ilmoittaudu mukaan!