• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Pellon pientareelta » Nurmipienryhmästä eväitä uuteen kasvukauteen
 • 05.04.2019

  Nurmipienryhmästä eväitä uuteen kasvukauteen

  Nurmentuotannon pienryhmäpäivässä Ruukissa käsiteltiin nurmen tuotantokustannuksia ja muita ajankohtaisia aiheita. Alkukevät onkin sopiva aika suunnitella ja pohtia porukalla, mitä parannettavaa tuotannossa voisi olla.

  Nurmi- ja luomutuotannon valtakunnallinen huippuosaaja Olli Valtonen piti puheenvuoron tuotantokustannuslaskelmasta, joka käsitteli muun muassa siemen-, lannoite, työ- ja konekustannuksia peltoa ja ojitusta unohtamatta.

  Satotasot olivat viime kasvukaudella normaalia matalammat, mikä johtui suurimmaksi osaksi kesän kuivuudesta. Kun edellinen kesä puolestaan oli hyvin märkä, ensimmäinen viime vuoden sato kasvatti pelkästään juuristoa. Pääsääntöisesti toinen ja kolmas sato kuitenkin tasapainottivat tilannetta.

  Kasvinsuojelun valtakunnallinen huippuosaaja Juha Sohlo kertoi viljavuustutkimuksista ja niiden analysoinnista. Hän korosti, että parhailta lohkoilta kannattaa ottaa laajat maanäytteet, jotta saadaan myös hivenravinteet tutkittua.

  Nurmi tulisi lannoittaa sen satotason mukaan, että vältytään pellon ravinnetaseiden laskemiselta. Kalkitustarve tulisi miettiä kationinvaihtokapasiteetin ja ravinteiden kautta, jotta pellon ravinnetasapaino säilyisi.

  Juttua juuristosta

  Lopuksi Olli Valtonen kertoi vielä nurmen lannoituksesta ja syväjuurisista kasveista. Lannoitus riippuu kasvilajista, seoksesta ja satotasosta. Hän herätteli miettimään hivenravinteiden merkitystä: boorin puutos vaikuttaa sinimailasen ja apilan talvehtimiseen ja sitä kautta keväällä kasvuun lähtöön.

  Keskustelua herätti myös juuristo ja sen muodostuminen. Kaksisirkkaisilla kasveilla kuten apiloilla on paalujuuri, joka on jankon rikkoja. Ruokonata ja muut yksisirkkaiset puolestaan muodostavat hajajuuriston. Tuotantonurmissa kahdesta kolmeen korjuuta vaikuttavat siten, että juuriston syvyys on yleensä 20–30 senttiä. Syvemmän ja vahvemman juuriston aikaansaamiseksi niittokertoja tulisi rajoittaa yhteen kasvukauden aikana.

  Kaikki yllämainitut asiat mietityttivät ja päivä meni siivillä. Keskustelua syntyi, ja hyviä ajatuksia ja kokemuksia jaettiin puolin ja toisin. Näin kevään korvalla mieli alkaa jo kääntyä kohti tulevaa kasvukautta. Mikä sen parempaa kuin viritellä sitä hyvässä porukassa!

  Kiinnostaako nurmentuotannon tehostaminen? Ota yhteyttä niin sovitaan tapaaminen!

  Teksti:

  Leila LeinonenLue lisää

  Uusi kommentti

  Takaisin

  Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
  Nimimerkki*
  Sähköpostiosoite*
  Otsikko
  Viesti*
  Visuaalinen
  varmenne*


  Kirjoita vasemmalla oleva koodi

  Nurmipalveluja tilojen eri tarpeisiin

  Ruukin pienryhmäpäivä oli osa ProAgrian nurmipalveluja ja "nurmipakettia", johon tila voi valita itselleen sopivan kokonaisuuden. Lue lisää