• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Pellon pientareelta » Neuvo 2020 -rahalla kasvustohavaintoja
 • 24.04.2019

  Neuvo 2020 -rahalla kasvustohavaintoja

  Moni asia pohdituttaa kesällä kasvustoja ihmetellessä. Paikoin on hyvä kasvusto, paikoin ei. Mikä rikkakasvi tuo on ja mitä tehdä sille? Onko ravinteita tarpeeksi? Mitä ovat ruskeat laikut kauran lehdissä?

  Neuvo 2020 -rahaa voi hyödyntää myös kasvukauden aikaiseen kasvustokäyntiin. Peltomaan laatutestillä voi pohtia maan rakennetta; löytyykö tiivistymiä, eroja kasvustojen korkeudessa tai millainen juuristo on. Havainnoista voi saada selville muun muassa tiivistymien vaikutukset kasvustoon ja sen tiheyteen.

  Kasvukuntoon liittyy oleellisesti pellon vesitalous. Myös ojituksen toimivuutta voi arvioida yhdessä asiantuntijan kanssa, jos lohkolla on märkyysongelmia.

  Entäpä rikkakasvien torjunta? Rikkojen, tautien ja tuholaisten tunnistamiseen ja havainnointiin sekä kasvinsuojelusuunnitelman tekoon voi myös hyödyntää Neuvo 2020 -palveluja sekä tavanomaisessa että luomutuotannossa. Tilalla voidaan miettiä vaikkapa ruiskutuksen tai rikkaharauksen tarvetta.

  Miten ravinnetalous peltolohkoilla? Miten viljelykasvia on lannoitettu ja riittääkö se hyvän sadon saamiseen? Leikkaako joku ravinteista satotasoa? Neuvo 2020 -rahaa voi hyödyntää kasvustokäynneillä muun muasssa mangaanin mittaamiseen ja ruiskutustarpeen arvioimiseen.

  Ravinnekiertue

  ProAgria Oululla starttaa kesällä 2019 ravinnekiertue, jossa mitataan ravinteita (typpi, fosfori ja mangaani) viljelijän mittauspaikalle toimittamista kasvien lehdistä. Mittauksesta saa arvokasta tietoa muun muassa lannoituksen tarkentamiseen ja ajankohtaan kasvukaudella. Lisäksi kiertueella katsastetaan kasvinsuojeluasioita: rikkakasvien, tuholaisten ja tautien tunnistusta ja torjunta-ainesuosituksia.

  Neuvorahaa kannattaa siis hyödyntää myös kesän aikana. Viljelijällehän jää maksettavaksi ainoastaan arvonlisäveron osuus, jonka voi laittaa kirjanpidossa vähennyksiin. Neuvo 2020 -palvelu on 10 000 euroa tilaa kohden. Ihan mukava summa siis hyödyntää asiantuntijapalveluja.

  Teksti:

  Leila LeinonenLue lisää

   

  Uusi kommentti

  Takaisin

  Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
  Nimimerkki*
  Sähköpostiosoite*
  Otsikko
  Viesti*
  Visuaalinen
  varmenne*


  Kirjoita vasemmalla oleva koodi