• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maito » Harkittuja tekoja – hiehot syyniin
  • 31.08.2020

    Harkittuja tekoja – hiehot syyniin

    Syysillat pimenevät verkkaiseen tahtiin ja usva laskeutuu hieholaidunten ylle. Laitumella erottuvat hylkylaikut ja lyhyeksi nyhdetyt alueet. Nurmen tyvi jo ruskettuu ja kasvusto näyttää virttyneeltä. Lannoittamattoman laitumen ravintoarvot painuvat alle hiehon ja vasikan kasvuun tarvittavan energia- ja valkuaismäärän.

    Välillä tulee vettä oikein kaatamalla ja sorkat uppoavat pehmenneeseen pellon pintaan. Pienimmät ja arimmat hiehot katselevat, löytyykö sopivaa ruokaa kenties ruokintapaikan ääreltä, mutta vahvimmat jyräävät etunenässä ruokailemaan.

    Karvat pörröttyvät ja pötsit ovat vajaat useammalla ja useammalle eläimellä. Hiehojen varttuminen huippulypsylehmiksi on hiipunut ja kasvu kääntynyt säästöliekille. Valmiudet huipputuotoksiin poikimisen jälkeen huononevat. Nyt tarvitaan toimenpiteitä, jotta hyvä alkukasvatus ja panostus siihen eivät valu vesisateen mukana mutaan.

    On viime hetket ryhtyä tarkistamaan ruokintaa, jonka toteuttamiseen on monia tapoja. Voidaan siirtyä osa-aikalaiduntamiseen, viedä laitumelle säilörehua tai muuta karkearehua ruokintahäkkiin tai ruokintapöydälle.

    Ruokintapöydälle jaetaan vähintään kerran päivässä valkuaislisää, vaikkapa rypsiä. Huolehditaan myös tarvittavien kivennäisten saatavuudesta sekä seurataan kulutusta ja syöntiä. Ympäristösopimuksen mukaisilla laitumilla tavoitteena on hyvä hoitojälki alle 20 sentin kasvusto laidunkauden lopussa. Jos sopimuslaitumen kasvu loppuu, hiehot siirretään laiduntamaan muualle.

    Rehunäytteillä varmuutta ruokintaan

    On suunnattava katse sisäruokintakauteen ja eläinpaikkojen määrään sekä ennen kaikkea uudistuseläinten tarpeeseen. Rehunäytteet, rehujen arviointi ja ruokinnan suunnittelu helpottavat ja täsmentävät ruokintatyötä sekä lisäävät tietoa sopivasta eläinmäärästä tai ostettavasta rehumäärästä tilallesi.

    Rehunäytteet varmistavat oikean rehuerän oikealle eläinryhmälle oikeaan tuotantovaiheeseen. Otamme rehunäytteitä tilasi rehueristä: paaleista, aumoista ja siiloista. Rehujen laadun arviointi ja suunnitelmallinen kohdentaminen tuotantovaiheen tarpeen mukaan parantaa eläinten hyvinvointia, kasvua ja vähentää hävikkiä tuotannossa.

    Eläinvirrat tasaiseksi

    On tarpeen istahtaa alas ja miettiä, miten menetellä vielä siementämättömien hiehojen kanssa. Onko tarpeen siementää kaikki vai voiko osan lähettää suoraan laitumelta teurastamoon?

    Tasainen eläinvirta ja poikimiset tasaavat maidontuotantomäärää sekä eläinmäärät eri osastoissa pysyvät kohtuullisen vakiona. Ei tule ylitäyttöä tai ruuhkaa, joten työmääräkin pysyy hallinnassa. Eläimillä on paremmin tilaa syödä ja kasvaa, ja myös sairastumisia on vähemmän, joten vältytään tuotostappioita.

    Mikä parasta, kun kaikki on tasaista, voi lomankin ottaa milloin tahansa eläinten näkökulmasta.

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi




    Haluan lisätietoa rehunäytteiden otosta.

    Haluan lisätietoaeläinvirtojen hallinnasta.

    Eläinvirrat soljumaan tasaisesti.
    Lue lisää