• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » MaitoLiideri » Uusi työntekijä maatilalle
  • 10.12.2018

    Uusi työntekijä maatilalle

    Perehdytys vaatii keskittymistä ja suunnittelua, mutta se kannattaa. Uuden työntekijän tukeminen kahden ensimmäisen vuoden aikana lisää todennäköisyyttä, että hän pysyy työpaikassaan pitkään.

    Monella tilalla on ulkopuolisen työvoiman tarvetta. Varsinkin ensimmäistä työntekijää palkattaessa mieleen voi nousta, kuinka toimia työnantajana. Miten työntekijän saa sitoutumaan työhönsä niin, että kumpikin osapuoli on tyytyväinen ja hommat hoituu toivotulla tavalla?

    Perehdyttäminen alkaa heti, kun uusi työntekijä allekirjoittaa työsopimuksen ja aloittaa työt tilalla. Perehdyttäminen ei ole samaa kuin harjoittelu, vaan siihen kuuluu tiettyjen tehtävien ja taitojen oppimista: uusi työntekijä pääsee sisälle tilan kulttuuriin ja työtapoihin.

    Aluksi on hyvä tehdä lyhyt kierros, jolloin käydään läpi tilat ja peruskäytännöt:

    • Missä on autojen pysäköintipaikka?
    • Missä ovat taukotilat ja -ajat? Missä voi säilyttää eväitä?
    • Missä on pukuhuone? Onko mahdollista peseytyä?
    • Miten, missä ja keneltä kysytään työtehtävistä? Kuka on ”esimies”? Kenen kanssa työskentelee? Ketä muita tilalla työskentelee?
    • Missä näkyvät työvuorot? Miten ja missä pidetään kirjaa työtunneista? Milloin on palkkapäivä?
    • Jos ei voi tulla töihin, kenelle ilmoitetaan?
    • Mitä odotuksia on kielestä, käyttäytymisestä, pukeutumisesta ja turvallisuuskäy-tännöistä?
    • Mitä turvalaitteita tilalla on ja miten niitä käytetään?
    • Miten eläimiä käsitellään ja mitkä ovat hoitokäytännöt?

    Myöhemmin käydään yhdessä läpi, miten työskentely on sujunut. Mitkä ovat epäkohdat ja toimintatavat, jos työ ei suju ohjeiden mukaan? Työnantajan odotukset, maatilan liiketoiminnan tavoitteet ja tilan arvot on myös hyvä käydä läpi.

    Kuka perehdyttää?

    Perehdyttämisen ei tarvitse kuulua yksin tilan omistajalle. Hän tai muu päävastuullinen vastaa perehdytyksen aloituksesta, myöhemmistä vaiheista esimerkiksi kokenut työntekijä.

    Menestyksen avain on saada uusi työntekijä sitoutumaan työhönsä niin pian kuin mahdollista. Onnistuneessa työsuhteessa työntekijä sulautuu osaksi tiimiä. Tila saa pitkäaikaisen ja luotettavan työntekijän, ja työn tulos näkyy positiivisesti kassavirrassa.

    Kirjoituksen lähteenä on käytetty Dairy Herd Dailyn kirjoitusta, jossa Chuck Schwartau, Universi-ty of Minnesota Extension, antaa vinkkejä, miten toimia uuden työntekijän kanssa.

    Teksti ja kuva:

    Leea HolmiLue lisää

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi