• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maito » Terveiset Maitovalmennuksesta
  • 22.10.2021

    Kestävää kannattavuutta – terveiset Maitovalmennuksesta

    ProAgrian Maitovalmennus Tampereella tarjosi kuluvalla viikolla ammattiasiaa maidontuotannon tulevaisuudesta, maitoyrityksen taloudesta, valkuaisomavaraisuudesta, kestävästä ja tuottoisasta karjasta sekä eläinterveydestä. Puhujina oli asiantuntijoita, tieteen tekijöitä ja maitotilayrittäjiä.

    Mukana olleet ProAgria Oulun asiantuntijat tiivistivät yhteen itselleen keskeisiä Maitovalmennuksen puheenvuoroja.

    – Miten optimoida lypsylehmien valkuaisen saanti siten, että sekä pötsimikrobien että lehmien valkuaistarpeet täyttyvät ympäristöä kuormittamatta? Erityisesti herne kotimaisena valkuaislähteenä kiinnostaa ja siitä on hyviä käytännön kokemuksiakin. Hyvällä herneellä voidaan lypsylehmän ruokinnassa korvata kilo viljaa ja puoli kiloa rypsiä, tiivistää lypsykarjan ruokinnan, terveyden ja hyvinvoinnin valtakunnallinen huippuosaaja Tiina Karlström Aila Vanhatalon esitystä erilaisista keinoista valkuaisomavaraisuuden kasvattamiseksi.

    – Mieleen jäi myös, että terve ja hyvinvoiva tuotantoeläin on yhtä kuin terveellinen ja turvallinen elintarvike. Nurmen ansiosta suomalaiset naudat eivät ole ongelma, vaan ratkaisu.

    Lisää aiheesta: Aila Vanhatalo, Erilaiset keinot ja ruokintastategiat valkuaisomavaraisuuden kasvattamiseksi

    Hyvinvointi on resursseista tärkein

    – Pirjo Latvasen puheenvuoro herätteli pohtimaan yrittäjän uupumisen syitä ja tarjosi konkreettisia vinkkejä, joilla edistää psykologista palautumista, kertoo maidontuotannon asiantuntija Alisa Bragge.

    – Latvanen muistutti, ettei uupumus ole seurausta yksilön heikkoudesta, vaan se ilmentää muutoksen tarvetta ympäristössä ja toiminnassa. Tärkein hyvinvoinnin ja psykologisen turvan lähde on yhteys toiseen ihmiseen.

    Lisää aiheesta: Pirjo Latvanen, Yrittäjän hyvinvointi – resursseista tärkein

    Miten navetasta paras tuotto?

    Maidontuotannon asiantuntija Elviira Kopolaa puhutteli sieviläisen maidontuottajan Veikko Jokitalon positiivinen ja optimistinen puheenvuoro viljelijän arjesta ja tekemisestä.

    – Jokitalo jakoi navetan tuottavuuden käytännössä eri osa-alueisiin, kuten ruokinta, jalostus, olosuhteet, karjasilmä jne. Omaa tilaa kannattaa kehittää järkevästi. Kun tuotanto jo kunnossa, on sen volyymia järkevää myös kasvattaa. Hän kitetytti hienosti loppuun, kuinka kaikki kulminoituu hyvinvoinnin panostamiseen niin henkisesti kuin fyysisesti.

    Lisää aiheesta: Veikko Jokitalo, miten karjasta paras tuotto?

    Eläinterveyden kadotetut eurot

    Mihin euroja eläinterveydessä katoaa -esitys kiinnosti maidontuotannon asiantuntija Sanna Taipaletta.

    Ihmissilmältä piilossa rahaa hukkaantuu muun muassa seuraavista syistä:

    • piilevä ketoosi alentaa tuotosta 1,5-3 kg/vrk/lehmä,
    • eläimen ontuminen laskee maitotuotosta 5-35%, ontumisen vakavuudesta riippuen
    • poikimavälin piteneminen alentaa tuotosta - 1 pv/keskimäärin 5 kg/vuosi.

    Lue lisää: Anna Oksa-Pulliainen, Lypsykarjan terveyden kadotetut eurot

    Maidontuotannon näkymiä

    Teknologia-asiantuntija Tauno Paakkari teki poimintoja Heikki Ojalan maitomarkkinakatsauksesta.

    – Kiinan maidontuotannon kuuden prosentin nousu, varastojen täyttyminen ja kysynnän kasvun heikentyminen vaikuttavat hetkellisesti loppuvuoteen 2021.

    – Vuoden 2022 lopulla arvioidaan olevan noin 20 prosentin ylituotantosuma. Suomessa maksetun maidon hinta on kilolta noin neljä senttiä korkeampi kuin EU:n keskihinta.

    – Jos eläinproteiinikorvikkeiden osuus olisi vuonna 2035 noin 25 prosenttia, tämä tarkoittaisi eläinperäisten tuotteisen kysynnän vähennystä 24 miljardilla kilolla verrattuna vuoteen 2020.

    Lue lisää: Heikki Ojala, Maitomarkkinakatsaus

    Vahvalla osaamisella Voimavasikoita

    Maitovalmennuksen lopuksi paneuduttiin vasikoiden kasvatukseen ja Voimavasikka-hankkeen pienryhmien kokemuksiin.

    – Esiin nostettiin tuttu ternimaidon tärkeys ja sen hyvä laatu sekä juottohygienian että vasta-aineiden osalta, sanoo maidontuotannon asiantuntija Eveliina Liinamaa.

    – Vasikoiden hoidossa on varmasti yhtä monta tapaa kuin on hoitajaa, mutta kaikille yhteistä on saada perusasiat kuntoon myös pienten ruokinnassa sekä tarjota mahdollisimman hyvät olosuhteet jokaiselle vasikalle. Näin taataan hyvä alku niin maidon- kuin lihantuotantoon.

    Lue lisää: Jenni Kivinen, Emmi-Leena Viitanen: Vahvalla osaamisella Voimavasikoita

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi


    Tutustu Maitovalmennus 2021:n kaikkiin esityksiin täällä.