• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maito » Seosruokinnan täyskäsi
  • 23.10.2019

    Seosruokinnan täyskäsi

    Mitä enemmän lypsävä lehmä saadaan syömään ravintoarvoiltaan sopivaa rehuseosta, sitä enemmän on luvassa maitoa tilatankkiin ja euroja esimerkiksi tuotantopanosten ostoon. Seoksella ruokitaan usein myös nuorkarja ja ummessa olevat lehmät – jokainen omanlaisellaan, koska energian, valkuaisen ja kivennäisten tarpeet ovat erilaiset.

    Seoksen tekijän pitää olla tarkkana reseptinsä kanssa seosta tehdessään sekä havainnoida eläinten antamat signaalit seoksen maittavuudesta, kuitupitoisuudesta ja vaikkapa riittävyydestä ruokintapöydällä. Turvat seoksessa ja ruokintapöydällä, seokseen tehdyt kuopat, lannan koostumus, märehtiminen sekä maidon määrä ja pitoisuudet kertovat, mihin suuntaan seosta olisi hyvä lähteä muuttamaan.

    Seoksen tekijän ja ruokintaa suunnittelevan asiantuntijan aktiivinen yhteistyö parantaa mahdollisuuksia reagoida ja ennakoida ajoissa ilman eläinten terveyden heikkenemistä tai tuotannon menetystä.


    Seossuorassa onnistuminen perustuu tunnettuihin tosiasioihin, valintoihin ja päätöksiin. Seossuoraa voi kuvata kädellä, jossa jokaisella sormella on oma tärkeä tehtävänsä.

    Seossuoralla ruokinta tasapainoon

    Pokerissa voittaa valttikorteilla, mutta myös tuurilla. Seossuorassa onnistuminen perustuu tunnettuihin tosiasioihin, valintoihin ja päätöksiin.

    Seossuoraa voi kuvata kädellä, jossa kaikki sormet ovat tallella. Peukalo on ruokinnan perusta eli kotoinen, ruokinta- ja säilöntälaadultaan huippusäilörehu. Se on tukiranka, joka mahdollistaa kannattavan ja onnistuvan ruokinnan. Huonoa säilörehun laatua ei korvaa kalleinkaan ostokomponentti.

    Etusormen paikalla on säilörehun kanssa täydellisesti sopivat komponentit. Tällä päästään hyvin alkuun, mutta se ei riitä. Asiantuntija suunnittelee, laskee ja optimoi eläimille järkevimmän seoksen. Suunnittelussa otetaan huomioon ruokintatekniikka, rehut, rehuvarastot ja henkilöresurssit.

    Nyt on kaksi sormea käytössä eli ote seoksesta vielä aika kevyt. Keskisormi kuvaa ruokinnan esteiden poistamista eli rehun saatavuutta, määrää ja laatua ruokintapöydällä sekä muita olosuhteita. Samanlaista seosrehua pitää olla riittävästi jokaiselle eläimelle ensikosta vahvaan vanhempaan lehmään. Lisäksi tarvitaan runsaasti puhdasta vettä ja raikasta ilmaa sekä kuivitetut, pehmeät ja mukavan tilavat parret, joissa märehtiä.

    Nimetön patistaa tarkkailuun, uusien rehunäytteiden ottamiseen ja seosreseptin päivittämiseen. Se myös haastaa tarkkailemaan seosrehuvaunun toimivuutta, terien kuntoa sekä vaa’an kalibrointia ja vaunun huoltoa ylipäätään. Pelkkä reseptikään ei riitä, että seoksesta saadaan toisenakin päivänä samanlaista kuin edellisenä. Tarvitaan sekoitus- ja työohje, kun tekijöitä on useimmiten enemmän kuin yksi henkilö.

    Pikkurilli hifistelee uusimpien tutkimustulosten jalkauttajana sekä innoittaa seoksen tekijää osallistumaan eri pienryhmiin ja hankkeiden tapahtumiin. Niistä saa uusia kokemuksia ja käytäntöjä oman karjan kehittämiseen.

    Seosruokinta kuntoon Neuvo-rahalla

    Kämmeneen piirtyvät uurteet ajansaatossa. Tämä uurrekartta voisi kuvata seoksen tekemiseen käytettävää lastaus- ja sekoitusaikaa sekä matkaa, joka seoksen valmistamiseen menee, kunnes se on eläinten syötävissä ruokintapöydältä.

    Asiantuntijan kanssa selviää seosrehuruokinnan tarkentamisen paikat. Toimiva seosrehuruokinta -palvelua voidaan tehdä nyt Neuvo 2020 -rahaa hyödyntäen. Jokaisen maatilan käytettävissä on 10 000 euroa vuoden 2020 loppuun mennessä.

    Kirjoittaja:

    Virva HallivuoriLue lisää

    Virva Hallivuori
    Palvelupäällikkö
    Valtakunnallinen Huippuosaaja, ruokinta ja säilörehun laatu

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi


    LUE LISÄÄ toimivasta seoruokinnasta ja muista ruokinnan täsmäratkaisuista.