• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Ruokeva » Ovathan pakkausmerkintäsi kunnossa?
 • 26.03.2021

  Ovathan pakkausmerkintäsi kunnossa?

  Uusi elintarvike valmiina, sillä sopivan kokoinen pakkauskoko, näyttävä visuaalinen ilme, hinta kohdillaan ja myyntikanavatkin valmiina - kaikki siis tehtynä! Mutta ovathan lainsäädännön vaatimat pakkausmerkinnät kunnossa? Uutta myytävää elintarviketta suunniteltaessa on monta asiaa, mitä pitää huomioida ja pakolliset pakkausmerkinnät ovat yksi tärkeä osa tuotetta ja tuotteesta annettavaa informaatiota.

  Elintarviketuotteiden pakkausmerkintöjen pitää olla vaatimusten mukaiset ja selkeät, jotta kuluttajat voivat tehdä heille sopivia, tietoisia valintoja. Kuluttajien pitää pystyä helposti havainnoimaan ja lukemaan pakkausmerkintöjä, joten niiden tulee olla ymmärrettäviä. Pakkausmerkinnät eivät saa johtaa harhaan eikä niiden avulla saa väittää elintarvikkeen sisältävän sellaisia ominaisuuksia tai vaikutuksia, mitä niillä ei ole.

  Mitä merkintöjä elintarvikepakkauksiin tarvitaan?

  Pakkausmerkinnöissä pitää ainakin näkyä elintarvikkeen nimi, ainesosat suuruusjärjestyksessä, allergeenit, sisällön määrä, säilyvyystiedot ja valmistajan tiedot. Lisäksi tarvittaessa kirjataan muita tietoja, kuten ravintoarvomerkinnät. Lisätietoja löytyy muun muassa Ruokaviraston pakkausmerkinnät-sivun alta.

  Elintarvikepakkaukseen tulee merkitä myös käyttöohje sanoin ja numeroin, mikäli elintarvikkeen tarkoituksenmukainen käyttö ilman sitä on vaikeaa. Käyttöohje tarvitaan silloin, jos kuluttajalla on riski terveydelliseen tai taloudelliseen vaaraan tai jos on olemassa mahdollisuus, että elintarviketta käytetään virheellisesti. Esimerkiksi mehutiivisteissä on käyttöohje mehun laimennussuhteelle. Käyttöohjeet voidaan ilmaista myös varoitusmerkintöinä tai annostusohjeina.

  Tavoitteena on, että normaalin näkökyvyn omaava henkilö pystyy vaivatta lukemaan elintarvikepakkausten merkinnät. Merkintöjen tulee olla pysyvät eikä merkintöjä saa peittää tai hämärtää. Luettavuuteen liittyy muun muassa kirjasinkoko, kirjasinten välinen etäisyys, rivien välinen etäisyys, viivan paksuus, tekstin väri, kirjasinlaji, kirjasinten leveyden ja korkeuden välinen suhde, materiaalien pinnat sekä kirjoituksen ja taustan huomattava kontrasti.

  Pakkausmerkintöjen tulee erottua riittävän selvästi taustasta. Koristeluun, ulkomuotoon tai pakkaustekniikkaan liittyvät seikat eivät saa vähentää merkintöjen luettavuutta, selkeyttä tai havaittavuutta. Kontrastiongelmaa aiheuttavat liian samanväriset teksti ja pohjaväri.

  Sen lisäksi, että pakkausmerkinnät ovat selkeät lukea, niiden pitää olla helposti havaittavassa paikassa. Pakkauksen muoto vaikuttaa tähän – litteässä elintarvikepakkauksessa merkinnät voi olla hyvä sijoittaa pohjaan, kun taas korkeammassa tuotteessa esimerkiksi sivut ja takaosa ovat selkeämmät paikat. Tarkempaa tietoa löydät Ruokaviraston elintarviketieto-oppaasta (elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille)

  Elintarvikkeiden etämyynti ja pakkausmerkinnät

  Esimerkiksi verkkokaupan kautta voidaan myydä etänä elintarvikkeita. Tässä tapauksessa kuluttajat eivät voi tutkia pakkausmerkintöjä ”kädestä pitäen”, vaan tiedot pitää antaa muulla tavoin. Pakatuista, etämyytävistä elintarvikkeista tulee antaa ennen kaupantekoa kaikki samat tiedot kuin tavallisessa kaupassa lukuun ottamatta muuttuvia tietoja, kuten vähimmäissäilyvyysaikaa tai viimeistä käyttöajankohtaa, pakastuspäivämäärää ja eränumeroa.

  Katso videolta käytännönläheisiä esimerkkejä

  Oulun Maa- ja kotitalousnaisten elintarvike- ja yritysasiantuntija Soila Hiltunen kertoo alla olevilla videoilla käytännönläheisiä esimerkkejä pakkausmerkinnöistä ja niiden laatimisesta. Muistathan, että tarjoamme palvelua elintarvikeyrityksille vaatimusten mukaisten pakkausmerkintöjen ja ravintoarvolaskelmien tekemiseen. Olethan yhteydessä!

   

   

   

  Blogiteksti ja pakkausmerkintävideot on laadittu osana Tästä selvitään -hanketta, jossa on tuotu muun muassa uusia ideoita ja tukea yrityksille koronakriisistä selviämiseen. Hankkeen rahoitus Euroopan sosiaalirahaston kautta.

  Teksti: Kaisa Myllykangas ja Soila Hiltunen

  Uusi kommentti

  Takaisin

  Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
  Nimimerkki*
  Sähköpostiosoite*
  Otsikko
  Viesti*
  Visuaalinen
  varmenne*


  Kirjoita vasemmalla oleva koodi

  Tästä selvitään! Tukea yrittäjille poikkeusaikana.

  LUE LISÄÄ

  Lisätietoa

  Soila HiltunenLue lisää

  soila.hiltunen@maajakotitalousnaiset.fi
  puh. 0400 182 584  

   

  Kaisa MyllykangasLue lisää

  kaisa.myllykangas@maajakotitalousnaiset.fi
  puh. 0400 399 86
   

  Essi KeränenLue lisää

  essi.keranen@maajakotitalousnaiset.fi
  puh. 041 730 9058