• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maito » Nyt kannattaa syventyä ja keskittyä
  • 09.09.2021

    Nyt kannattaa syventyä ja keskittyä

    Maidontuotannossa puhuttaa rehujen hinnannousu: kivennäisten ja rypsin viimeisen vuoden aikana, ja viime kasvukaudella myös vilja nousi samaan junaan. Kesä vaihteli kuivuuden ja sateiden välillä, mistä johtuen säilörehusadon määrä ja laatu oli paikoin heikko. Kun kustannukset nousevat, paine kasvaa: mistä säästää ja minne kohdistaa resursseja, jotta kannattavuus pysyy hyvänä?

    Säilörehu kaiken taustalla

    Maidontuotannon yksi suurimmista kulueristä on ruokinta, ja ruokinnasta leijonanosa on säilörehua. Se siis heilauttaa kokonaisuutta eniten suuntaan tai toiseen. Optimaalisessa tilanteessa hyvä säilörehu pystyy vastaamaan suurelta osin lehmän ravinnontarpeeseen.

    Rehuanalyysit ovat pohja ruokinnan suunnittelulle ja määrittävät, miten paljon ja millaisia väkirehuja lisäksi tarvitaan. Analysoidut rehut on mahdollista kohdentaa oikein eri eläinryhmille. Myös kivennäisten analysointi säilörehusta on olennaista: kun tiedetään, miten rehua tulee täydentää, vältytään sekä turhalta ostorehukululta että sairauskustannuksilta.

    Ostorehujen kilpailutus on reitti kustannustehokkaampaan lopputulokseen. Asiantuntijan avulla sopivien rehujen vertailu ja valinta on helppoa. Tuttujen tuotteiden lisäksi vertailuun voidaan ottaa uusia, mahdollisesti edullisempia komponentteja, ja asiantuntija huolehtii niiden soveltuvuudesta ruokinnan kokonaisuuteen. Toimivan ruokinnan voi koostaa monin eri tavoin.

    Mitä tuotat – ja millä hinnalla?

    Kannattavuuteen kuuluu kulujen karsimisen lisäksi tuotosta huolehtiminen. On olennaista ylläpitää maitotuotosta ja pitoisuuksia – säästöt eivät saa syödä tuotantoa.

    Maidontuotantoon on tullut ohjaavia rajoja muun muassa Valion sopimusmäärien myötä. Tuotantoa pyrkii tasaamaan keväältä syksylle myös Arla erilaisilla kausihinnoilla. Tilatasolla tämä tarkoittaa, että maitoa pitää pyrkiä tuottamaan tietty määrä tasaisella tahdilla, jolloin saatu hinta pysyy mahdollisimman korkeana. Tuottoennuste auttaa hahmottamaan tulevaa maitotuotosta ja muutosten tarvetta tilalla. Muun muassa tasaiset poikimiset ja poikimavälit sekä suunnitellut ja tarvetta ja tiloja vastaavat eläinvirrat ovat avainasemassa tuotannon hallinnassa.

    Kannattavuuden tunnuslukuja voi tarkastella Karjakompassin seurantalaskelmassa.Kun maitotuotto-ostorehukustannus snt/l on tavoitetta matalampi, voi miettiä, onko korkeiden rehujen hintojen lisäksi myös kulutusta liiaksi? Matalatuottoinen lehmä syö suhteessa enemmän kuin tuottaa, ja liian ahtaassa navetassa parhaatkaan eivät yllä potentiaaliinsa. Sopiva tuotos tulee pienemmästä eläinmäärästä, kun olosuhteet ovat kohdillaan.

    Ehkäise kuluja ja ota apu vastaan

    Hyvällä suunnittelulla pääsee pitkälle. Hätiköityjen ratkaisujen sijaan kannattaa perehtyä tuotantonsa tunnuslukuihin ja keskittyä asioihin, jotka ylläpitävät tuotantoa pitkällä aikavälillä. Kannattava tila investoi aikaa, ajatusta ja rahaa niihin asioihin, jotka ennaltaehkäisevät kalliita korjausliikkeltä ja luulon varassa toimimista.

    Kirjoittaja:

    Alisa BraggeLue lisää

    Alisa Bragge
    maidontuotannon asiantuntija
    ProAgria Oulu

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi

    Terveyttä, tuotosta ja pitoisuuksia
    Lue lisää