• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maito » Ne ovat täällä taas
  • 14.06.2022

    Ne ovat täällä taas

    Jälleen alkaa olla se aika vuodesta, kun sääsket, paarmat ja muut ötökät aloittavat kiusaamisen ja tuovat omat haasteet tilallisten ja eläinten arkeen. Oulun seudulla sääskien määrästä ei vielä ole tehty virallista laskentaa tai analyysiä, millainen hyttyskesä on käsillä, mutta allekirjoittanut on laskenut sääskiä olevan vähintäänkin riittävästi

    Navetoissa, karjasuojissa ja laitumilla eläimet ovat helppo kohde sääskille, kärpäsille ja paarmoille. Talven hyvä lumitilanne sekä sopiva kosteus ja lämpö kevään aikana mahdollistavat sääskien hyvät olosuhteet selvitä ja lisääntyä lammikoissa, pelto-ojissa ja muissa kosteissa paikoissa.

    Hyttyset munivat munat paikkoihin, joissa vesi seisoo useamman päivän. Viime vuonna munitut munat kuoriutuvat vasta tänä kesänä.

    Eniten navetoissa aiheuttavat haittaa kärpäset ja paarmat, mutta laiduntavat eläimet saavat varmasti osansa myös sääskistä ja mäkäräisistä. Kärpäset ja muut ötökät ovat tautien leviämisriski ja saattavat myös alentaa maitotuotosta. Helle yhdistettynä itikoihin ja kärpäsiin ovat iso haittatekijä tuotannolle, ellei asiaa ota huomioon. Lehmien stressitaso nousee ja energiaa kuluu kärpästen ja muiden hyönteisten häätämiseen.

    Kärpäsiä ja hyönteisiä on pidetty yhtenä yleisimmistä tautien aiheuttajista. Ne levittävät tautia jaloissaan ja osa myös syljessään. Hygienia heikkenee kärpästen ulostaessa kaikkialle, missä ne liikkuvat. Kesämastiitti on yleensä kärpästen levittämä akuutti utaretulehdus ummessa olevilla lehmillä ja hiehoilla. Erityisesti vedinhaavat ja ihovauriot houkuttelevat tiettyjä kärpäslajeja.

    Vasikat pääsevät ulkoilemaan usein näin kesällä ja esimerkiksi igluissa on mukava kesää paistatella. Myös vasikat on hyvä huomioida sääskien ja kärpästen osalta. Iglujen sijoittelua kannattaa mahdollisuuksien mukaan miettiä ja etsiä hyvät olosuhteet. Helposti ajatellaan, että pelloilla metsänlaitaan laitetut iglut ovat varjossa, mutta ei ehkä hoksata hyönteisten määrää.

    Ilman olisi hyvä kulkea ja tuulen käydä, mutta kovin suojaisat rakennuksien nurkkaukset estävät ilmavirran. Kärpäset levittävät vasikoihin sairauksia kuten hengitystietulehduksia. Myös kasvu saattaa kärsiä. Kärpäset munivat mieluiten vasikoiden lantaan, jolloin niiden suosituimpia lisääntymispaikkoja ovat vasikkakarsinat ja ympäristö.

    Puhtaus ja siisteys torjunnan peruste

    Kuinka näitä surisijoita ja inisijöitä sitten saisi vähennettyä edes siedettävälle tasolle? Kärpäsiä olisi hyvä alkaa torjua heti keväällä, kun ensimmäiset auringonsäteet alkavat herätellä niitä koloistaan. Markkinoilla on monenlaisia tuotteita hyönteisten torjunta-aineista laitteisiin.

    Ennaltaehkäisy sekä puhtaus ja siisteys ovat tehokkaan torjunnan perusta. Yksi tapa vähentää hyttysten määrää on poistaa niiden lisääntymisalueet tai hävittää ne mahdollisuuksien mukaan minimiin. Paikat tai altaat ja astiat, joissa vesi pääsee seisomaan vaihtumatta, kannattaa poistaa tai tyhjentää. Toimiva ilmanvaihto ja tuulettimet ovat hyvä hyttyskarkote, sillä seisova ilma on kosteaa ja hajut houkuttelevat hyönteisiä.

    Kärpäset munivat paikkoihin, joissa on lantaa ja rehujätettä. Ruokintapöytä kannattaa heti keväisin ja kesälämpimillä pitää siistinä ja putsata usein mahdolliset piintyneet rehujäämät. Erityisesti vasikoiden ruokintapöytä on hyvä puhdistaa päivittäin sekä vaihtaa raikasta ja puhdasta rehua eteen. Myös vähintään viikoittainen karsinan tyhjennys lannasta vasikkalassa ja igluissa vähentää kärpästen lisääntymistä.

    Navetan pesu ja puhdistus perusteellisesti olisi hyvä tehdä ainakin kerran vuodessa. Eläinten makuuparret ja aluset pidetään puhtaina ja kuivina. Vesiastiat puhdistetaan erityisesti helteellä kerran päivässä. Kärpäsille otollisia lisääntymispaikkoja ovat myös piintyneet lantakolat, likaiset ämpärit tai erilaiset kulmaukset. Näihin auttaa voimakas pesu.

    Vaihtoehtojen kokeilua

    Vaihtoehtoja kärpästen ja hyönteisten torjuntaan on useita. Erilaiset sumutteet ovat tehokkaita aikuisten kärpästen torjuntaan, mutta eivät tehoa niinkään toukkiin. Sumutteet ovat myös hetken huumaa eli niistä ei ole pitkäaikaista apua. Myös maaleja, liimapyydyksiä ja sähköisiä pyydyksiä käytetään paljon. Erityisesti maitohuoneessa liimapaperit ja sähköiset pyydykset ovat suosittuja myrkyttömyytensä vuoksi.  

    Kärpäsmaalista löytyi jonkin verran kokemuksia, ja sitä on pidetty ihan toimivana vaihtoehtona. Maaliseoksella maalataan paikat, joissa kärpäset oleilevat mielellään – tolpat, ikkunoiden reunat ja rakenteet lantakourujen lähellä. Maalilla käsitellään kovia ja puhtaita pintoja. Valmistetta ei saa levittää paikkoihin, joita eläimet yltävät nuolemaan. Se on myrkyllistä mehiläisille.

    Tuotetta saavat ostaa vain koulutetut ammattilaiset, jotka ovat tuholaistorjuntatutkinnon suorittaneet, tai kasvinsuojelututkinnon suorittaneet viljelijät, jotka käyttävät tuotetta omalla maatilallaan. Maali on tarkoitettu kärpästen torjuntaan kotieläinsuojissa ja jätteiden käsittelytiloissa.  

    Erilaiset hyttys- ja kärpäsansat voisivat olla myös kokeilun arvoisia. Mosquito magnet on ollut vuodesta toiseen suosittu ostos. Siitä kuitenkin on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin on käyttäjääkin. Miksipä sellaista ei voisi kokeilla myös navettaympäristössä? Karkotin houkuttelee hyttyset ansaan nestekaasun avulla. Näiden isojen magneettien miinupuoli  on usein hinta, mutta saako halvalla hyvää?

    Hittituotteeksikin noussut Thermacell-hyttyskarkoitin on hajuton, tehokas ja toimii kaasulla, joka lämmittää hyttystorjuntamattoa. Tehoaine muodostaa laitteen ympärille noin 20 neliön hyttysvapaan alueen. Kaasusäiliö kestää 8–12 tuntia. Kuinka tämä toimisi vasikkaiglujen ympärillä pahimpaan hyönteisaikaan tai vaikka öisin, kun on hämärää ja sääsket liikkuvat aktiivisimmin?

    Naudoilla käytetään myös jonkin verran selkään levitettävää ja reseptillä saatavaa Coopersect Spot on -torjunta-ainetta, josta on lukemani mukaan hyviä käyttökokemuksia. Aine on paikallisvaleluliuos, jonka vaikuttava aine on deltametriini. Liuos uusitaan noin neljän viikon välein laidunkaudella, mutta se kestää kuitenkin hyvin sään vaihteluita. Naudoilla varoaikaa maidolle ei ole.

    Hyviä kokemuksia petokärpäsistä

    Kärpästen torjuntamenetelmistä lukiessani yhdeksi hyväksi menetelmäksi nousivat petokärpäset. Täytyy myöntää, että tämä oli ihan uusi juttu, ja siksipä selvittelinkin enemmän aihetta.

    Petokärpäsmenetelmä soveltuu parhaiten lietelantanavetoihin ja -sikaloihin. Se on biologista kärpästorjuntaa, joten luomutilallisetkin voivat sitä käyttää. Muualla Euroopassa petokärpäset ovat olleet käytössä jo yli 30 vuotta. Kärpänen on laiska ja valonarka, joten se piiloutuu mielellään ritilöiden alle munimaan, oleilemaan ja pariutumaan. Petokärpänen ei pidä elämistä, eikä ylipäätään lentelystä päivin ja öin. Ne ovat täysin turvallisia, eivätkä vahingoita ihmisiä tai eläimiä millään tavalla.

    Petokärpästen munista kehittyneet toukat käyttävät ravinnokseen samaan paikkaan munivien navettakärpästen toukkia ja tuhoavat näin navettakärpäskantaa. Petokärpäskasvatus on tarkoin sertifikoitua ja tutkittua, joten ne eivät tuo mukanaan esimerkiksi tauteja ja eliöitä. Kärpäsiä toimitetaan 7–8 kertaa vuodessa, ja ne kasvatetaan puhtaissa laboratorio-olosuhteissa. Yksi pussi petokärpäsiä riittää 100 neliölle ja siinä on jopa 12 000 eri kasvuvaiheessa olevaa petokärpästä. Lähde: Kotieläintarvike.fi

    Aholan Maito Utajärveltä on käyttänyt jo vuosien ajan petokärpäsiä. Suvi Väisäsen mukaan se on helppo ja hyvä konsti kärpästen torjuntaan luomutilalla. Kärpäset tilataan aikaisin keväällä ja niitä tulee siitä eteenpäin tasaiseen tahtiin. Hyönteisten torjunta on kuitenkin monen tekijän summa.

    – Siisteys ja siivoaminen yhdistettynä petokärpäsiin on toimiva systeemi, Väisänen sanoo.

    Mielenkiintoista. Aurinkoista kesää!

    Kirjoittaja:

    Elviira KopolaLue lisää

    Elviira Kopola
    maidontuotannon asiantuntija

     

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi

    Tartu toimeen ajoissa

    Yhteenvetona

    • Aloitetaan hyönteisten torjunta heti keväällä, kun ilmat alkavat lämmetä.
    • Tehdään ennaltaehkäisevää torjuntaa.
    • Pidetään paikat siisteinä.
    • Hommataan torjuntaan sopivia menetelmiä.

    Nautitaan kesästä!