• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » MaitoLiideri » Hyvistä vasikoista vielä parempia
  • 25.09.2017

    Hyvistä vasikoista vielä parempia

    Tilastojen mukaan vasikoiden yleisin kuolinsyy on ripuli. Vasikka ei kuitenkaan kuole ripuliin, vaan sen aiheuttajaan. Kun syy korjataan, paranee myös näkyvä ongelma. Tämä oli viime viikolla Kuopiossa luennoineen eläinlääkäri Ingrid Lorenzin pääviesti.

    Ripuli on eräänlainen suoliston huuhtelutila, jossa sinne kuulumaton bakteeri, virus tai loinen pyritään poistamaan. Tämä aiheuttaa vasikalle nesteen ja suolojen hävikkitilan sekä happo-emästasapainon häiriöitä. Siksi nesteen ja suolojen (elektrolyyttien = kivennäisaineiden) ja happamuutta korjaavien aineiden antaminen on ripulivasikan toipumiselle tärkeää.

    Huuhtelu- eli ripulivaihe kestää niin kauan kunnes sen aiheuttaja on huuhdeltu suolistosta pois. Mitään hoitoa ei siis ole tämän vaiheen nopeuttamiseen. Tarkoitus on yksinkertaistetusti pitää vasikka toimintakykyisenä, kunnes sen elimistö on selättänyt taudinaiheuttajan.

    Mikä ripulin aiheuttaa?

    Taudinaiheuttaja on selvitettävä ulostenäytteestä. Raikas, tuore maito järkevinä annoskokoina ei aiheuta ripulia ja hyvin harvoin myöskään ruokinnalliset tekijät yksinään, vaan taustalla on aina jokin infektoiva syy.

    Rota- ja Coronavirus-rokotteet annetaan lehmille ennen poikimista. Silloin rokotteen vasta-aineet siirtyvät ternimaitoon. Rokotuksista on vasikalle hyötyä ainoastaan silloin, kun ternimaitoprosessi toimii - lehmät lypsetään heti poikimisen jälkeen ja tutkittu maito annetaan vasikalle neljän tunnin kuluessa syntymästä.

    Miten hoitaa sairasta vasikkaa?

    Ensimmäiseksi sairas vasikka on eristettävä pois terveiden joukosta. Se edistää sairaan toipumista ja suojaa terveitä saamasta tartuntaa.

    Kaikkein tärkeintä on antaa vasikalle nestettä ja suoloja, joita se ripulin kautta menettää, sekä lisäksi maitoa ja vasikanrehua normaaliin tapaan. Maito auttaa suolistoa palautumaan normaalitilaan.

    Ripuloivalle vasikalle ei saa letkuttaa maitoa pötsiaihion vahingoittumis- ja pilaantumisvaaran vuoksi. Väärään paikkaan joutunut maito pilaantuu ja aiheuttaa uuden sairastumisriskin. Elektrolyyttijuoman voi tarvittaessa letkuttaa, koska sen kanssa riski on merkittävästi pienempi.

    Kun vasikka ruokitaan sairastamisen aikana normaaliin tapaan, se pystyy jatkamaan kasvuaan ja tervehtyy nopeammin. Jos maitoa vähennetään, se johtaa ainoastaan kuntoluokan laskemiseen ja nääntymiseen.


    Terveen ja sairaan vasikan tilanteesta voidaan päätellä sen tasapaino vastuskyvyn ja ympäristön tautipaineen välillä.

    Milloin asiantuntija-apua?

    Jos karjassa on vasikkaripuliongelma, ulkopuoliset silmät auttavat selvittämään, mikä ne todennäköisesti aiheuttaa. Saat tilakohtaisesti parhaat mahdolliset toimintaohjeet tilanteen korjaamiseksi.

    Kutsu eläinlääkäri hoitamaan sairasta vasikkaa, kun

    • vasikka kieltäytyy juomasta maito ja tai elektrolyyttijuoma-annoksiaan
    • vasikka makaa tai on hyvin heikko
    • sen silmät ovat painuneet nestehukan seurauksena
    • sen ruumiin lämpö on alle (38,5) tai yli (39,5) normaalin

    Kuinka ripulia voi ehkäistä?

    • hoida ternimaidon antaminen huolellisesti
    • pidä vasikan ympäristö kuivana ja puhtaana

    Vastustuskyky vahvemmaksi

    Hyvä ternimaitoprosessi on tärkein yksittäinen tekijä vasikan tautien vastustuskykyyn. Toinen merkittävä tekijä on vasikan tarpeiden mukainen ruokinta. Vasikka tarvitsee maitoa vähintään 13-15 prosenttia painostaan eli 45 kiloa painava vasikka vähintään kuusi litraa päivässä.

    Blogin kirjoittajat:

    Tiina Karlström

    Virpi KurkelaLue lisää

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi

    Tietoa luennoijasta

    Ingrid Lorenz, ELT, Dip.ECBHM, on Euroopan nautaterveydenhuollon erikoistumistutkintoa koordinoivan organisaation (European College of Bovine Health Management ECBHM) puheenjohtaja. Hänellä on useita julkaisuja ja laaja käytännön kokemus vasikoiden sairauksien hoidosta ja ennaltaehkäisystä klinikka- ja kenttäoloissa Saksassa ja Irlannissa.

    Kysy lisää tai tule Nuorkarjahavaintopäivään

    Jos haluat tietää lisää, ole yhteydessä omaan maitotila-asiantuntijaasi. Voit osallistua myös Nuorkarjahavaintopäivään Siikajoella to 15.3.

    MaitoLiideri tsemppaa farmia firmaksi. Lue lisää!