• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Ympäristöviisas viljelijä » CAP27 etenee - mikä muuttuu?
 • 24.01.2022

  CAP27 etenee - mikä muuttuu?

  Kuluvana vuonna noudatamme vielä tämänhetkisen ohjelmakauden ehtoja. Vuoden 2023 alussa tulee voimaan uusi CAP27-suunnitelma. Sen kansalliset painotukset kiteytyvät kolmeen pääteemaan: aktiivisen maatalouden ja ruuantuotannon edistämiseen, ilmasto- ja ympäristöviisaaseen maatalouteen sekä uudistuvaan ja monipuoliseen maaseutuun.


  Kuva: Tauno Paakkari

  Ruuantuotanto, alkutuotannon kannattavuus ja maatalouden jatkuvuus ovat edelleen keskeisiä tavoitteita. Ympäristö- ja ilmastopainotuksissa kiinnitetään huomiota turvemaiden päästövähennyspotentiaaliin, jolloin turvepeltojen raivaamista pyritään vähentämään ja lisäämään niiden kasvipeitteisyyttä.

  Myös kevennettyjen muokkausmenetelmien edistäminen ja vedenpinnan säätelyn toimenpiteet ovat osa ilmastonmuutokseen sopeutumista. Monipuolisen tuotannon turvaaminen edistää myös monialaista maaseudun elinvoimaisuutta.

  CAP-uudistuksen myötä myös termit muuttuvat. Täydentävät ehdot tulee korvaamaan ehdollisuuden järjestelmä, joka koostuu edelleen muun muassa hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksista. Ehdollisuutta on kaikkien noudatettava. Ehdollisuudessa on noudatettava hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksia (GAEC).

  Ekojärjestelmä on uusi suoriin tukiin kuuluva ympäristö- ja ilmastojärjestelmä. Ekojärjestelmään kuuluvat talviaikainen kasvipeite, luonnonhoito- ja viherlannoitusnurmet sekä monimuotoisuuskasvit. Tämän vuoden ajan vastaavat toimenpiteet tuetaan ympäristökorvauksessa. Ekojärjestelmän toimenpiteet ovat viljelijöille vapaaehtoisia.

  Edellä mainittujen lisäksi muun muassa ympäristökorvausjärjestelmä ja luonnonmukaisen tuotannon korvaus ovat osana CAP27-suunnitelmaa. Luonnonmukainen tuotanto -toimenpiteellä edistetään luonnonmukaista kasvin- ja kotieläintuotantoa kansallisen luomuohjelman mukaisesti. Sen tavoitteena on 25 prosenttia luonnonmukaisesti viljeltyä alaa vuonna 2030.

  Ympäristösitoumuksen tilakohtainen toimenpide on ympäristösitoumuksen lohkokohtaisin toimenpiteisiin sitoutumisen edellytys. Tilakohtainen toimenpide on vapaaehtoiseen ympäristösitoumukseen sitoutuvalle tuensaajalle pakollinen toimenpide. Tilakohtainen toimenpide ympäristökorvauksissa lisää viljelijän tietoa viljelymaan ominaisuuksista ja kasvukunnosta, jota voi käyttää ympäristöasioissa ja viljelyn suunnittelussa.

  Ole yhteydessä ProAgrian asiantuntijaan, mikäli haluat arvioida CAP27-suunnitelman toimenpiteiden soveltuvuutta tilallesi ja mahdollisesti niihin valmistautumista jo ensi kesänä. Yhdessä voimme arvioida kokonaistukimäärän tilakohtaisesti.

  Kirjoittaja:

  Anniina SäisäLue lisää

  Anniina Säisä
  kasvintuotannon asiantuntija

   

  Uusi kommentti

  Takaisin

  Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
  Nimimerkki*
  Sähköpostiosoite*
  Otsikko
  Viesti*
  Visuaalinen
  varmenne*


  Kirjoita vasemmalla oleva koodi

  Ympäristöviisasta viljelyä.
  Lue lisää

  Kysy lisää asiantuntijoiltamme.