Yrittäjä vaihtoon toisen tilalle – mitä hyötyä?

MaitoLiiderin opintomatkoilla yrittäjät ovat työskennelleet ryhminä tanskalaisissa maitotilayrityksissä. Tällä kertaa ideana oli vetäistä haalari niskaan ja tehdä aamutyöt toisella MaitoLiideri-tilalla. Tästä ajatuksesta syntyi yrittäjävaihto.

Yrittäjävaihtoa varten valitsimme yrittäjäparit. He sopivat keskenään vaihtoajankohdasta – ja työskentelivät vuoron perään toistensa tiloilla. Tavoitteena oli saada uusia ideoita omiin hommiin sekä kokemuksia ja havaintoja toiselle työskentelystä.

Näitä havainnoimme:

  • Missä töissä ”duunari” loisti? Mikä oli vaihdon kohteena olevassa yrityksessä hyvää?
  • Millaista on työskennellä toisen ohjeistamana? Ovatko ohjeistukset riittävät?
  • Millaisia vaaranpaikkoja tilalla on?

"Vaihtarit" tekivät monia hyviä havaintoja ja kehitysehdotuksia esimerkiksi navetan työjärjestyksestä ja työn organisoinnista sekä erilaisista ohjeistuksista, opasteista ja kylteistä. Vinkkejä tuli myös työntekijän palkkaamiseen ja varahenkilöiden etsimiseen. Tehtävät myös vastuutettiin ja aikataulutettiin.

Vaikka etukäteen ajan järjestäminen työvaihtoon saattoi tuntua vaikealta ja epäilyttääkin, yrittäjät pitivät kokemustaan hyvänä, mieleenjäävänä ja innostavana. Vaihtoon varattu puoli päivää vilahti nopeasti. Uusi idea omalle tilalle saattoi olla vaikkapa hyväksi havaittu tilan yhteinen sähköinen kalenteri.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Petri Koivisto
projektipäällikkö,talousasiantuntija
043 826 6491
etunimi.sukunimi@proagria.fi

Tiina Karlstöm
valtakunnallinen huippuosaaja: lypsykarjan ruokinta, terveys ja hyvinvointi
040 513 3241

Paula Orava
Maitotila-asiantuntija
040 738 0683

Leea Holmi
Maitotila-asiantuntija
045 6578 707

Virpi Kurkela
terveydenhuoltoeläinlääkäri
040 519 2283