• proagriaoulu.fi » Hankkeet » Päättyneet hankkeet » Mikä muuttuu 2015? » YmpäristöAgro » Lähiruoka » Ympäristöön liittyvät näkökulmat
 • Ympäristöön liittyvät näkökulmat

  Ruoka kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin asuminen ja liikenne. Ympäristövaikutuksia syntyy ruuan kasvatuksessa, teollisuudessa, kuljetuksessa, kaupassa ja kotona. Kaikki tämä tehdään turhaan, jos ruoka päätyy roskiin. Kuluttajien ruokahävikin vähentäminen on osa elintarvikeketjun vastuullisuutta, sillä kotitaloudet jättävät jälkeensä eniten ruokajätettä suomalaisessa ruokaketjussa.

  Kotitalouksissa syntyy ruokajätettä kaksi kertaa enemmän kuin kaupoissa, vuosittain heitetään pois 120 - 160 miljoonaa kiloa alun perin käyttökelpoisia elintarvikkeita. Ruokaa haaskaantuu pilaantumisen ja ylivalmistuksen takia, mutta myös lautastähteinä tai päiväyksen umpeuduttua. Eniten pois heitellään vihanneksia, kotiruokaa ja maitotuotteita, melkein puolet on poisheittohetkellä syömäkelpoista ravintoa.

   

  Kotitalouksien ruokahävikkiä voi vähentää muun muassa seuraavien keinojen avulla:

   

  Tutustu pakkausmerkintöihin - Parasta ennen on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä

  Parasta ennen-merkintä tarkoittaa, että tuote säilyttää ominaisuutensa päiväykseen asti. Tuotetta voi kuitenkin tämän jälkeen vielä käyttää, jos se vielä haisee ja maistuu hyvältä. Esimerkiksi kananmunat ja hapanmaitotuotteet ovat yleensä käyttökelpoisia parasta ennen-päiväyksen jälkeenkin, jos ne on säilytetty oikein.

  Viimeinen käyttöpäivä-merkintää käytetään yleensä helposti pilaantuvissa tuotteissa, kuten lihassa ja kalassa.

  Tuunaa jämät

  Päästä luovuutesi valloilleen ja hyödynnä eiliset ruoantähteet tämän päivän kokkauksissa. Vinkkejä löytyy täältä http://alaruokihukkaa.blogspot.fi/.

  Putsaa jääkaappi

  Jääkaapin ja kuivakaappien siivoaminen tasaisin väliajoin kannattaa. Usein kaappien perukoille unohtuu elintarvikkeita, jotka ehtivät mennä vanhaksi ennen kuin ne muistaa hyödyntää ruoanlaitossa.

  Kokkaa kaapista-päivä

  Mitä jos et kävisikään tänään kaupassa, vaan loihtisit ruokaa niistä raaka-aineista, mitä kaapeissa sattuu olemaan. Usein vaatimattomistakin raaka-aineista voi saada aikaan maistuvan aterian.