• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Uutiset » Ympäristökioskilta parhaat eväät uudelle tukikaudelle
  • Ympäristökioskilta parhaat eväät uudelle tukikaudelle

    15.12.2022

    Viljelijän uusi sähköinen työkalu, Ympäristökioski, auttaa viljelijää hänen omalle tilalleen parhaiten soveltuvien ympäristötoimenpiteiden valinnassa. Kioskilta viljelijä saakin parhaat eväät tilansa ympäristötoimiin, joilla on ympäristöhyötyjen lisäksi myös taloudellista merkitystä.

    Ympäristökioski on laaja ja monipuolinen. Parhaan hyödyn omalle tilalle saa, kun sisältöä käy läpi keskustellen eri asiantuntijoiden kanssa, kuvailee maatalousyrittäjä Tauno Paakkari juuri julkaistua viljelijän työkalua.

    Ympäristökioskilta saa tukea myös vuonna 2023 käynnistyvän CAP27-suunnitelman toimenpiteiden valintaan. Viljelijän arvokkaita resursseja säästyy, kun Ympäristökioskin kautta on helposti saatavissa omaa tilaa ja peltoja koskevaa ympäristötietoa. Sen avulla ympäristötoimet myös kohdentuvat tarpeiden mukaisesti ja ympäristövaikutuksia tilatasolla hallitaan nykyistä paremmin.

    Ympäristökioski sisältää sekä nettisivuille kootun laajan maatalouden tietopankin että selainpohjaisen sovelluksen, joka ehdottaa kullekin peltolohkolle valittavien ominaisuuksien pohjalta parhaiten soveltuvia ympäristötoimenpiteitä.

    On suositeltavaa käyttää Ympäristökioski-sovellusta, sillä sen avulla tietopankista valikoituu tilakohtaisesti keskeisimpiä toimenpiteitä, eikä resursseja kulu laajan aineiston läpikäymiseen. Tietopankki on kuitenkin hyödynnettävissä myös itsenäisenä osana, ilman sovelluksen käyttämistä, projektipäällikkö Riina Rahkila sanoo.

    Ympäristökioski on kehitetty ProAgria Oulun ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisten, Oulun ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteistyönä osana Ympäristöviisas viljelijä -hanketta. Teknisestä toteutuksesta on vastannut Oulun ammattikorkeakoulun Informaatioteknologian yksikön asiantuntija. Myös Oamkin tietojenkäsittelyn koulutusohjelman opiskelijat ovat osallistuneet tekniseen toteutukseen ja agrologiopiskelijat tietopankin sisältöjen kokoamiseen.

    Ympäristökioski on maksuton ja kaikille avoin palvelu. Ymparistokioski.fi-sivustolle koottu tietopankki on käytettävissä ilman rekisteröitymistä. Sovellus edellyttää rekisteröitymistä.

    Lisätietoa:

    Projektipäällikkö, ympäristöasiantuntija Riina Rahkila
    ProAgria Oulu/Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Ympäristöviisas viljelijä -hanke
    puh. 045 6578 717, riina.rahkila@maajakotitalousnaiset.fi

    Projektipäällikkö Virpi Käyhkö
    Oulun ammattikorkeakoulu, Tekniikan ja luonnonvara-alan yksikkö
    puh. 040 635 4688, virpi.kayhko@oamk.fi

    Tietojenkäsittelyn lehtori Pekka Ojala
    Oulun ammattikorkeakoulu, Informaatioteknologian osasto
    puh. 040 141 5358, pekka.ojala@oamk.fi

     

    Ympäristöviisasta viljelyä
    Lue lisää

    Painokelpoiset kuvat