Yhteistyöllä tavoitteisiin
Hyvän yhteistyön malleja ja esimerkkejä nostettiin esiin MaitoLiiderin joulukuisessa tapaamisessa 5.12. Hannuksen piilopirtillä Tyrnävällä.
Pikkujouluhenkisen tapaaminen alkoi kuulumisten vaihdolla. Syksyn pienryhmä oli käynyt tavoitekeskustelunsa ja seuraava etappi on tammikuun opintomatka Hollantiin. Keväällä alkanut pienryhmä jakoi kokemuksiaan yrittäjävaihdosta. Aamunavetointi toisen yrittäjän tilalla oli avartava kokemus: työt sujuivat puolin ja toisin jännittämättä ammattilaisen asenteella.
Kolmosryhmä oli juuri toipunut USA:n opintomatkan jet lagista. Tuliaisina oli nippu ideoita: niin vastapoikineiden ja vasikoiden hoitoon kuin muihinkin havaintoihin kukin yrittäjä palaa tilalla omaan tahtiinsa – jotkut olivat jo täydessä vauhdissa.

Tuloksekasta perunayhteistyötä
Yrittäjä Heikki Markus Tyrnävältä kertoi kansainvälisen perunatoimijan yhteistyökokemuksista. Finpom Oy on kymmenen vuotta sitten perustettu perunalajikkeita ja siemenperunaa markkinoiva yritys, jota hän viljelee yhdessä vaimonsa Anun kanssa.
Finpom Oy on saksalaisen Europlant Pflazenzucht GmbH:n lajike-edustaja ja tytäryhtiö vuodesta 2011. Liikevaihto tänä vuonna on noin 1,7 miljoonaa euroa.
”Kasvinjalostus on pitkäjänteistä työtä ja tuloksia syntyy 10 vuoden päästä aloittamisesta. Uusissa lajikkeissa haetaan ennen kaikkea sadontuottokykyä ja kasviterveyttä, sillä tämä työ on jatkuvaa kilpajuoksua tautien kanssa. Aina kun keksitään uusi tehoava kasvinsuojeluaihe, syntyy sitä mukaa kestäviä tautikantoja.”
Finpom on mukana seitsemän siemenperunatilan yhteisessä perunannostokoneyhtiössä, joka on toiminut 12 vuotta. Vastikään yhtiö on hankkinut toisen nostokoneen.
”Viime syksynä nostimme 180 hehtaarin perunat näillä koneilla nostosuunnitelman mukaisesti. Alusta asti käytössä ollut osakassopimus on hyvä ja kaikille selkeä toimintatapa.”
Kokemukset henkilöstövuokrauksesta ovat hyvät, niinpä Heikki Markus suosittelee sitä myös muille viljeijöille. Työntekijät valmennetaan hyvin ja he tietävät, millaisissa oloissa töitä tehdään.

Kassavirtaa ja kassavirtaa
Oma Säästöpankin rahoituspäällikkö Markku Ollila puhui yhteistyöstä pankin näkökulmasta. Hän on tätä nykyä ”viljelijöiden päätoiminen palvelija” Kainuun, Koillismaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueella.
”Pankki arvostaa asiakkuudessa kassavirtaa, kassavirtaa ja vakuuksia. Jos kyseessä on sukupolvenvaihdos tai isompi hanke tai investointi, kannattaa ottaa hyvissä ajoin yhteyttä myös pankkiin, sillä tämän päivän päätöksentekojärjestelmä on monimutkaistunut ja porrastunut.
Hyvää yhteistyötä tilitoimiston ja neuvonnan kanssa sekä muuta viljelijän asiantuntija- ja yhteistyöverkostoa arvostetaan myös pankissa.
Markku Ollilla suositteli tilayhteistyötä esimerkiksi konehankinnoissa: seitsemän isännän nimi luottopapereissa painaa enemmän kuin yksi allekirjoitus.

Mistä on hyvä yhteistyö tehty?
Iltapäivän napakkana ryhmätyönä pohdittiin, mitä ovat hyvän yhteistyön tunnusmerkit. Niitä löytyi helposti:
”Fun and easy.”
”Luottamuksellista – hoidetaan mitä on sovittu.”
”Jokainen osapuoli hyötyy.”
”Pitkäjänteistä.”
”Kaikki ovat tyytyväisiä.”
