• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Uutiset » Vuoden maisemateko 2016
 • Vuoden maisematekoa haetaan jälleen

  03.06.2016

  Maa- ja kotitalousnaiset hakee jälleen Vuoden maisematekoa, joka on tunnustus vapaaehtoisesta maisematyöstä. Kilpailussa etsitään pientä tai suurta maisematekoa, joka on muuttanut maisemaa paremmaksi.

  Toista kertaa järjestettävässä kilpailussa valitaan ehdotusten perusteella maakuntien Vuoden maisemateot, jotka kilpailevat valtakunnallisesta tunnustuksesta.

  Vuonna 2015 kisaan saatiin 45 ehdotusta, joista valittiin 16 alueellista voittajaa. Pohjois-Pohjanmaan alueellinen voittaja oli Pulkkilan Seura ry:n kunnostama Pulkkilan kotiseutumuseo. Valtakunnallisen kilpailun voitti Köyliön Kankaanpään Kuninkaanlähteen puhdistustyö.

  Tunnustus vapaaehtoisille

  Kilpailun tavoitteena on nostaa esille maiseman eteen tehty vapaaehtoistyö. Monet yhdistykset, talkooporukat ja yksittäiset henkilöt tekevät paljon merkittävää työtä kotimaisemansa parantamiseksi. Kilpailulla halutaan myös muistuttaa siitä, että maisema ei säily viihtyisänä, avoimena ja kauniina ilman hoitoa.

  Maisemateko voi olla esimerkiksi näkymien aukaisemista, raivaamista, rakennusten tai rakennelmien kunnostamista, luonnon monimuotoisuuden lisäämistä, rantojen hoitoa, kylämaiseman parantamista ja muita mitä monimuotoisimpia tekoja.

  Kilpailuun osallistutaan lähettämällä kuvailu maisemateosta, valokuvia ennen ja jälkeen maisemateon ja mahdollisia lehtileikkeitä Pohjois-Pohjanmaan osalta Oulun piirikeskuksen maisema-asiantuntijalle syyskuun loppuun mennessä.

  Kertokaa ehdotuksessa, mitä tehtiin, ketkä teon tekivät ja perustelkaa, miksi juuri teidän tekonne olisi Vuoden maisemateon arvoinen.

  Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskusten maisema-asiantuntijat valitsevat yhdessä asiantuntijaraadin kanssa ehdotusten perusteella maakuntien parhaat maisemateot loka-marraskuussa 2016.

  Näistä voittajista valitaan Suomen Vuoden maisemateko, joka julkistetaan joulukuussa 2016. Valtakunnallisen valinnan tekee Maa- ja kotitalousnaisten Keskus yhdessä valtakunnallisen raadin kanssa.  

  Kilpailu on osa Vihervuosi 2016 -teemavuotta.

  Lisätietoa:

  Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Oulu
  maisema-asiantuntija
  Kalle Hellström
  kalle.hellstrom@maajakotitalousnaiset.fi
  puh. 043 825 5253

  Valtakunnallisesta valinnasta
  kehityspäällikkö, maaseutumaisema ja luonnonhoito
  Hannele Partanen
  hannele.partanen@maajakotitalousnaiset.fi
  puh. 040 521 7814

  www.maajakotitalousnaiset.fi/vuodenmaisemateko
  #vuodenmaisemateko

  Mediakuvat:


  Pulkkilan kotiseutumuseon kunnostus oli Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ehdokas Vuoden maisemateko
  -kilpailussa 2015.


  Pulkkilan museon kunnostusurakan valmistumista juhlittiin heinäkuussa 2015 Pulkkila-päivien yhteydessä museopiknikillä parin sadan kävijän voimin.

  Kuvat: Seija Junno