• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Uutiset » Vuoden maisemateko 2020
 • Vuoden maisemateko -palkinto Pohjois-Pohjanmaalla Taivalkosken Tyrävaaraan

  28.10.2020

  Vuoden maisemateoksi Pohjois-Pohjanmaalla on valittu Asko Räisäsen niittyjenhoitotyö ja maiseman vaaliminen Kankkulan tilalla Taivalkosken Tyrävaarassa.

  Maa- ja kotitalousnaisten kuudetta kertaa järjestämän Vuoden maisemateko -kilpailun teemana oli tällä kertaa Niityn lumo. Tämän vuoden kilpailussa haluttiin kiinnittää huomiota niittyjen merkitykseen ja huolestuttavaan vähenemiseen. Viime aikoina on havaittu myös ruoantuotannolle elintärkeiden pölyttäjähyönteisten vähentyminen varsinkin maailmalla. Niityillä ja erilaisilla kukkivilla pientareilla ja reunavyöhykkeillä on pölyttäjille tärkeä merkitys.


  Vuoden maisemateko -kunniakirja luovutettiin Asko (oikealla) ja Aki Räisäselle Oulun toimistolla. Vasemmalta ProAgria Oulun johtaja Vesa Nuolioja, Oulun Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Maija-Liisa Tausta-Ojala, puheenjohtaja Leea Sangi ja maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija Kalle Helström. Kuva: Kaisa Myllykangas

  Pyyteetöntä ja pitkäjänteistä työtä

  Asko Räisäsen vanhemmat ostivat Kankkulan tilan 1960-luvun puolivälissä lisämaaksi. Tilan vanhan maatilarakennukset on myöhemmin purettu. Osasta päärakennuksen hirsiä Asko on tehnyt mökin ja saunan rantaan.

  Nykyinen niittyalue oli peltona vielä 1990-luvun alussa. Peltokäytön jälkeen sitä on hoidettu niittynä. Etelärinteen ja läpäisevän maaperän ansiosta sille on kehittynyt 25 vuodessa kauniisti kukkivaa tuoreen niityn kasvillisuutta. Heinäkuun alussa niitylle tuovat väriä puna-apila, niittyleinikki, viuhkokeltano ja siankärsämö. Niittykasveista tavataan myös muun muassa pikkulaukkua, nurmitatarta, poimulehteä, heinätähtimöä ja nurmirölliä.

  Osa alueesta on hieman rehevämpää niittyä. Rinteeseen on jätetty myös eri puulajeja edustavia puita maisemaa elävöittämään. Niitty niitetään niittosilppurilla loppukesällä.

  Arviointiraatia miellytti Asko Räisäsen tekemä pyyteetön ja pitkäjänteinen työ kotiseutunsa maiseman vaalimiseksi. Niityt sijaitsevat valtakunnallisesti arvokkaalla Tyräjärven kulttuurimaiseman maisema-alueella ja niiltä avautuu huikea näkymä kohti laajan Tyräjärven selkää ja saaria.

  - Alueilla, joilla niittyjen perinteinen käyttö on ehtinyt loppua lähes täysin, myös entisille pelloille muodostuneet niityt voivat kehittyä perinnebiotoopeiksi ja tarjota elinympäristöjä niistä riippuvaisille eliölajeille. Taivalkoskella on kuivemman maan niittyjä hyvin vähän jäljellä ja hoito on monilta kohteilta loppunut. Niittyjen hoito tukee myös arvokkaan maisema-alueen säilyttämistä, ylläpitää maaseutuluonnon monimuotoisuutta, vaalii perinteitä ja säilyttää avointa viljelymaisemaa, raati totesi perusteluissaan.

  Kunniamaininta Ville Rohkimaiselle

  Syyskuun lopussa päättyneeseen maisematekokilpailuun tuli Pohjois-Pohjanmaalla kuusi kriteerit täyttävää ehdotusta. Tyrnävän Keiterin tilan omistajalle Ville Rohkimaiselle päätettiin myöntää kunniamaininta tilan niittyjen ylläpitämisestä Ängeslevänjoen varressa 50 vuoden ajan. Pihapiirissä on myös seudulla harvinainen kulleroniitty. Rohkimainen on voittanut myös viikateniiton MM-kilpailun Limingassa ja siirtänyt niittoperinnetietoa nuoremmalle polvelle.

  Muut ehdokkaat kilpailuun olivat Oulun kaupungin kiertotalousniityt Kiimingin Välimaalla ja Honkimaalla sekä Oulun Kaakkurissa, Ylikiimingin Vuoton Joutsenen pihaniityt, Vaalan Uutelan pihaniityt sekä vieraslajityö ja lupiinitalkoot Pudasjärven taajamassa. Myös nämä neljä ehdotusta olivat kiitoksen arvioisia ja huomioidaan kunniakirjoilla.

  Maakunnallisen voittajan valitsi arviointiraati, johon kuuluivat Kirsti Reskalenko Pohjois-Pohjanmaan liitosta, Maarit Vainio Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta, Ari-Pekka Huhta Oulun yliopiston kasvimuseolta, Pekka Rahko Sanomalehti Kalevasta sekä puheenjohtaja Leea Sangi, toiminnanjohtaja Maija-Liisa Tausta-Ojala ja maisema-asiantuntijat Maarit Satomaa ja Kalle Hellström Oulun Maa- ja kotitalousnaisista.

  Pohjois-Pohjanmaan voittaja edustaa maakuntaansa valtakunnallisessa kilpailussa, jonka voittaja valitaan marraskuussa.

  Painokelpoiset kuvat

  Kankkulan niitty. Kuva: Kalle Hellström

  Niitynhoitokalustoa. Kuva: Asko Räisänen

  Lisätietoa

  Kalle HellströmLue lisää

  Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Oulu, maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija Kalle Hellström, puh. 043 825 5253, kalle.hellstrom@maajakotitalousnaiset.fi

  Asko Räisänen, puh. 040 516 0432